Τεχνολογία|31.03.2024 22:15

Πώς νέα επαναστατική τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων πλανητών

Newsroom

Με τη βοήθεια μιας τεχνολογικής καινοτομίας, που ανέπτυξαν φυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, ίσως ανακαλυφθούν προσεχώς νέοι πλανήτες.

Η επιστημονική ομάδα κατασκεύασε μία χτένα συχνοτήτων που για πρώτη φορά μπορεί να μετρήσει το μωβ, το πράσινο και το μπλε χρώμα στο οπτικό φάσμα. Η τεχνολογία αυτή πιστεύεται ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πώς το σύμπαν επεκτείνεται.

Οι χτένες συχνοτήτων επιτρέπουν στους αστρονόμους να παρατηρήσουν αμυδρές αλλαγές στο χρώμα των αστεριών, που φανερώνουν την ύπαρξη κρυμμένων πλανητών.

Πιο ακριβείς μετρήσεις 

Χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, ωστόσο, προηγουμένως μπορούσαν να μετρήσουν μόνο το πράσινο και το κόκκινο. Η νέα χτένα συχνοτήτων μπορεί να μετρήσει το μωβ, το πράσινο και το μπλε.

«Οι χτένες συχνοτήτων επιτρέπουν στους αστρονόμους να κάνουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις του μήκους κύματος του φάσματος του φωτός, δυνητικά δεκάδες έως εκατοντάδες φορές καλύτερες από τη συμβατική τεχνολογία», εξηγεί ο  καθηγητής Derryck Reid.

«Όπως η κλίμακα του χιλιοστού σε έναν χάρακα μας επιτρέπει να μετράμε με ακρίβεια τις αποστάσεις, έτσι και οι χτένες συχνοτήτων μας δίνουν μία κλίμακα για να μετράμε με ακρίβεια το μήκος κύματος», εξηγεί.

«Μέχρι τώρα οι χτένες συχνοτήτων λειτουργούσαν κυρίως στο πράσινο-κόκκινο τμήμα του οπτικού φάσματος, αλλά η περιοχή από το μωβ έως το μπλε-πράσινο κρύβει λειτουργίες ατομικής απορρόφησης που ενδιαφέρουν τους αστρονόμους», τονίζει.

χρώμαειδήσεις τώραπλανήτεςαστρονομία