Τεχνολογία|05.04.2019 14:45

Το διαστημόπλοιο «Hayabusa 2» βομβάρδισε τον αστεροειδή Ριούγκου

Newsroom

Το ιαπωνικό, διαστημικό σκάφος «Hayabusa 2» βομβάρδισε την επιφάνεια του αστεροειδούς «Ριούγκου» ώστε να πάρει από την επιφάνειά του δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν στη Γη.

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) το πρωί της Παρασκευής (5/4) το εξερευνητικό σκάφος έριξε στον αστεροειδή ένα εκρηκτικό βλήμα βάρους δύο κιλών, από απόσταση μισού χιλιομέτρου.

Στόχος ήταν να δημιουργηθεί στην επιφάνεια του Ριούγκου ένας μικρό κρατήρας διαμέτρου 3-10 μέτρων. Μετά από δύο εβδομάδες που θα έχει κατακαθίσει η σκόνη από την έκρηξη,  το διαστημικό σκάφος θα προσεδαφιστεί για να μελετήσει το σημείο και να συλλέξει δείγμα από το υπέδαφος του αστεροειδούς. Στη συνέχεια το δείγμα αυτό θα αναλυθεί από επιστήμονες στη Γη.

Το «Hayabusa 2», το οποίο κόστισε 150 εκατομμύρια δολάρια, εκτοξεύτηκε το Δεκέμβριο του 2014 με προορισμό τον αστεροειδή «Ριούγκου», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999, σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Το σκάφος έχει στείλει τρία μικρά οχήματα για να παρατηρήσουν τον αστεροειδή, ενώ έχει ήδη πάρει ένα πρώτο δείγμα της επιφάνειάς του.

Ο «Ριούγκου» έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων». Στόχος της αποστολής είναι η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη για ανάλυση τον Δεκέμβριο του 2020. Το 2005, οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια παρόμοια αλλά μικρότερη αποστολή στον αστεροειδή Ιτοκάβα.

διάστημααστεροειδήςΙαπωνία