Τεχνολογία|22.04.2019 11:29

Τόλι Λέριος: Ο γκουρού των startups που δεν έχει κινητό!

Τίμος Φακαλής

Τη δεκαετία του ΄70 και μόλις στα 15 του σχεδίασε το πρώτο video game για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μία δεκαετία αργότερα και ενώ έκανε διδακτορικό στο Στάνφορντ της Αμερικής είπε… όχι σε δύο συμφοιτητές του και στην πρότασή τους να συμμετάσχει σε ένα πρότζεκτ που λίγο καιρό αργότερα έμελλε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ιντερνέτ, το yahoo.

Το πάθημα όμως έγινε μάθημα και ο 49χρονος σήμερα μέντορας των start ups Τόλι Λέριος από την Αθήνα εγκαταστάθηκε στη Silicon Valley και δημιούργησε την πλατφόρμα «έξυπνης» διαχείρισης δεδομένων «Metanautix».

Το 2015 η Microsoft του χτύπησε την πόρτα, αγοράζοντας την εταιρία του έναντι άγνωστου τιμήματος. Η περιπετειώδης επαγγελματική του σταδιοδρομία συνεχίστηκε στο Facebook  όπου κλήθηκε να διαχειριστεί εκατομμύρια φωτογραφίες που εμφανίζονταν στα προφίλ των χρηστών. Τελευταία συνεργάζεται με 12 εταιρίες μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές,  ενώ συμβουλεύει και το διεθνές κέντρο έρευνας του Στάνφορντ το οποίο διαχειρίζεται ετησίως 1 δις δολάρια για έρευνα. 

Ο μισθός του;  Είναι μηδενικός καθώς προτιμάει όπως λέει να πληρώνεται μέσω μετοχών από τις εταιρίες που συνεργάζεται και αναρωτιέται γιατί να μην μπορούσε να γίνει αυτό και με τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα αντί αυτοί να πληρώνονται με μισθούς ψίχουλα των 500 και 600 ευρώ, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας δουλειά. 

Στη Θεσσαλονίκη 

Το ΕΘΝΟΣ συνάντησε τον διεθνή γκουρού των startups στη Θεσσαλονίκη - την οποία είχε να επισκεφτεί 30 ολόκληρα χρόνια - στο περιθώριο του 6ου Technology Forum. Αν και περιζήτητος δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο, ενώ το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανενεργά εδώ και πολλά χρόνια καθώς όπως είπε δεν συμφωνεί με τον τρόπο που διαχειρίζεται η Facebook τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. 

Ποιο όμως είναι το μυστικό ενός τόσο επιτυχημένου μηχανολόγου λογισμικού που έχει μαγνητίσει τα βλέμματα τόσο πολλών νεοφυών επιχειρήσεων διεθνώς; «Άνθρωποι , άνθρωποι, άνθρωποι». Αυτή είναι η μυστική συνταγή της επιτυχίας εκμυστηρεύεται στο ΕΘΝΟΣ ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης Πληροφορικής Τόλι Λέριος. «Οι άνθρωποι κάνουν τις εταιρίες και τις δουλειές και όχι οι δουλειές τους ανθρώπους» λέει στο ΕΘΝΟΣ και πρόσθεσε ότι μετά τους καλούς συνεργάτες χρειάζεσαι τύχη και χρήματα. 

Ο ίδιος αντιμετωπίζει τις εταιρίες σαν παιδιά. «Είναι μωρά. Χρειάζονται συμπαράσταση και πρέπει να τα υποστηρίξεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να μεγαλώσουν» λέει.

Τριάντα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα σήμερα το μόνο που τον δένει είναι το συναίσθημα. «Η Ελλάδα είναι υπεράνω λογικής. Είναι μια συναισθηματική σχέση η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι εδώ μεγάλωσα, ακόμη ζουν οι γονείς μου και χαίρομαι να συνεργάζομαι ιδιαίτερα με νέους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να κάνουν κάτι εξωστρεφές» τονίζει στο ΕΘΝΟΣ ο Τόλι Λέριος.

Του αρέσει η αύρα των ανθρώπων, το σπιτικό φαγητό,  και ο καλός καιρός. Θυμώνει με τον εγωιστικό τρόπο που οδηγούν οι Έλληνες και όπως λέει  αυτός αντικατοπτρίζει εν πολλοίς και τον τρόπο που λειτουργεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Είχε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη από τα παιδικά του χρόνια. Περπάτησε όλη την παραλία μέχρι τα Λαδάδικα δύο φορές και το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του, απόλαυσε το φαγητό και έζησε από κοντά-κατά λάθος- τα καπνογόνα και την υποδοχή των παικτών του ΠΑΟΚ. «Φοβερή ατμόσφαιρα» ήταν το μόνο που είπε ενθουσιασμένος.

Η ζωή του Όστιν

Καθημερινά δέχεται μία με δύο προτάσεις κατά μέσο όρο για συνεργασία. Με όλα τις start up η τεχνολογία παίζει ρόλο στην αρχή. Το δύσκολο είναι η πρόσβαση στην αγορά. Για περίπου έξι ώρες τη μέρα απαντάει σε μέιλ, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της μέρας το περνάει κάνοντας γυμναστική  και περνώντας χρόνο με την οικογένεια του. Όταν απαιτείται κάνει τηλεδιασκέψεις με συνεργάτες μέσω skype δίνοντας συμβουλές στους συνεργάτες του είτε για εύρεση χρηματοδότησης είτε για τεχνολογικά ζητήματα. 

Προτρέπει τους νέους να σκέφτονται σαν Ευρωπαίοι και όχι μόνο σαν Έλληνες, να γίνουν πιο εξωστρεφείς και να γνωρίσουν νέες κουλτούρες. «Να βγουν από το κουτί της χώρας. Η Ελλάδα σαν αγορά, σαν χώρος εργασίας, σαν νοοτροπία  είναι περιορισμένη. Δεν λέω ότι είναι κακή αλλά έχει ένα περιορισμένο φάσμα δυνατοτήτων». Αισθάνεται άσχημα όταν ακούσει στην αμερικάνικη τηλεόραση τους Έλληνες πολιτικούς να μην μιλούν καλά αγγλικά. 

«Ξέρεις η Ελλάδα πάσχει στην εξωτερική της εμφάνιση. Όταν αυτοί που εκπροσωπούν το πολιτικό σύστημα δεν μιλούν καλά αγγλικά, την γλώσσα των επενδυτών αυτό φοβίζει τον επενδυτή. Είναι ενστικτώδης αντίδραση. Α, θα πάω σε μια χώρα που δεν θα με καταλαβαίνουν» λέει. Τελικά όμως τι πήγε λάθος στην Ελλάδα  και οδηγηθήκαμε στην κρίση;

Το θέμα στην Ελλάδα δεν είναι ένας, δύο ή τρεις πολιτικοί, εξηγεί ο κ. Λέριος, αλλά η νοοτροπία του ελληνικού λαού και η συμπεριφορά των πολιτικών από την εποχή της μεταπολίτευσης  φτιάχνοντας μια οικονομία κρατικοδίαιτη. Και αυτή η οικονομία δεν παρέχει το κίνητρο, ευκαιρίες  στους επενδυτές, συμπληρώνει. «Το σαράκι μια καρέκλας στο δημόσιο κατέστρεψε τη χώρα. Οι αλλαγές συμβαίνουν αλλά γίνονται πολύ αργά και θα μπορούσαν να γίνουν πριν φτάσουμε στην κρίση» λέει. 

startupΤόλι Λέριος