Τεχνολογία|08.05.2019 23:21

Τα memes βοηθούν τους φοιτητές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους

Newsroom

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, ένας στους τέσσερις φοιτητές της σημερινής εποχής, αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα υγείας. Την ίδια ώρα, το 33% των πτυχιούχων καταλήγουν σε κάποια δουλειά, η οποία είναι κατώτερη των ικανοτήτων τους.

Το δημοσίευμα αναφέρει, πως μια από τις διεξόδους που έχουν οι σημερινοί φοιτητές για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους είναι η δημιουργία memes. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι νέοι καταφέρνουν να γίνουν δημιουργικοί και να ξεφύγουν από τη ρουτίνα τους.

Τα memes (ή μιμς, στα Eλληνικά!) αφορούν ιδέες, συμπεριφορές, περιστατικά ή απλά αστεία που απεικονίζονται στο Διαδίκτυο με αστείο τρόπο και παίρνουν μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να γίνουν «viral»

Με απλά λόγια για να φτιάξει κάποιος ένα meme, αρχικά πρέπει να ανιχνεύσει ένα ατυχές περιστατικό (στιγμιότυπο από video, σαρδάμ, ντροπιαστική φωτογραφία κ.λπ.), στη συνέχεια να το γελοιοποιήσει ακόμα περισσότερο και τέλος να το ανεβάσει στα social media και τα forums. Οι υπόλοιποι χρήστες απαντούν με νέα δικά τους memes και το όλο θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Τι γίνεται με τους φοιτητές

Τα memes είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους κύκλους των φοιτητών παγκοσμίως. Άλλοι προσπαθούν μέσω αυτών να γίνουν αστείοι, άλλοι να εκφράσουν έναν προβληματισμό και άλλοι να καταδείξουν ένα πρόβλημα της φοιτητικής ζωής. Για παράδειγμα, κάποια memes τονίζουν τα οικονομικά προβλήματα των νέων που δεν τους επιτρέπουν να διαθέτουν χρήματα για φαγητό, ενώ άλλα καταδεικνύουν την πίεση που νιώθουν οι σπουδαστές, κάθε φορά που κάποιος συγγενείς ρωτά: «Πώς πάνε οι σπουδές;» και «Πότε θα αποφοιτήσεις;».

 

Όμως, το δημοσίευμα αναφέρει πως στις σελίδες αυτές οι νέοι δεν ασχολούνται μόνο με μικροπροβλήματα της φοιτητικής ζωής, όπως η βραδινή διασκέδαση και η… βαρεμάρα για διάβασμα, αλλά και για πιο βαθιά και ουσιαστικά θέματα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριο θέματα των memes αποτελούν τα φοιτητικά δάνεια και το γενικότερο οικονομικό σύστημα της παιδείας.

T

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν, πως το χιούμορ συχνά αποτελεί άμυνα των ανθρώπων για να ανταπεξέλθουν σε μια δύσκολη στιγμή ή κατάσταση, Όταν κάποιος δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί μόνος του, αλλά συλλογικά και με χιούμορ είναι πολύ πιο εύκολο γι αυτόν να το ξεπεράσει. Επομένως γίνεται αντιληπτό πως μέσω των memes, οι νέοι διασκεδάζουν και ταυτόχρονα εκφράζονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Μεγάλη Βρετανίαφοιτητέςmemes