Τεχνολογία|13.05.2019 16:51

Κάρτα ανέπαφων πληρωμών με αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων

Θοδωρής Λαΐνας

Η αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωµάτων και της ίριδας ήταν µέχρι πρόσφατα η... κυρίαρχος του συγκεκριµένου τοµέα. Οµως η βιοµηχανία της ανάπτυξης βιοµετρικών συστηµάτων κάνει άλµατα προόδου και εµφανίζονται συνεχώς νέα και ολοένα και πιο εντυπωσιακά αλλά και ευφάνταστα συστήµατα, που στόχο έχουν από τη µία πλευρά να διευκολύνουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε ηλεκτρονικές συσκευές ή σε κάποιους χώρους, αλλά ταυτόχρονα το επίπεδο ασφαλείας να είναι πολύ υψηλό.

Πριν από λίγες µέρες έγιναν δύο πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. H βρετανική εταιρεία παροχής τραπεζικών υπηρεσιών NatWest ανακοίνωσε ότι δηµιούργησε µια κάρτα ανέπαφων πληρωµών, που θα λειτουργεί µε αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωµάτων. Ο κάτοχος της κάρτας δεν θα χρειάζεται να χρησιµοποιεί κάποιον κωδικό, αλλά θα τοποθετεί το δάχτυλό του πάνω στην κάρτα για να γίνεται η συναλλαγή µε το κατάστηµα στο οποίο βρίσκεται. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος δεν χρειάζεται να θυµάται κάποιο PIN, ενώ σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας δεν θα υπάρχει δυνατότητα να τη χρησιµοποιήσει κάποιος άλλος.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι η Apple ανέπτυξε µια νέα τεχνολογία βιοµετρικής αναγνώρισης των κατόχων iPhone. Ηταν γνωστό ότι ο αµερικανικός κολοσσός έχει αναπτύξει τεχνολογία πρόσβασης των κατόχων των κινητών τηλεφώνων της εταιρείας µε τα δακτυλικά τους αποτυπώµατα. Με τη νέα τεχνολογία το τηλέφωνο θα αναγνωρίζει τον κάτοχό του και από το µάγουλο ή το αυτί του!

Αναλήψεις και διαβατήρια

Η ισπανική τράπεζα CaixaBank ξεκίνησε να προσφέρει µια καινοτόµα υπηρεσία στους πελάτες της. Οι κάτοχοι πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας της τράπεζας δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσουν τον προσωπικό τους κωδικό αριθµό για να κάνουν κάποια συναλλαγή. Βάζουν την κάρτα στα µηχανήµατα αυτόµατης ανάληψης και το µηχάνηµα τούς αναγνωρίζει, αφού σκανάρει ψηφιακά το πρόσωπό τους! Η υπηρεσία έχει ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε µηχανήµατα ΑΤΜ της Βαρκελώνης.

Η εταιρεία ανάπτυξης βιοµετρικών συστηµάτων Daon έχει ανακοινώσει ότι συνεργάζεται µε την Amazon για την ενσωµάτωση στον δηµοφιλή ψηφιακό οικιακό βοηθό Alexa µιας υπηρεσίας που θα επιτρέπει στον κάτοχο του συστήµατος να κάνει πληρωµές µε φωνητικές εντολές. Ο κάτοχος του ψηφιακού βοηθού θα µπορεί να του λέει, για παράδειγµα, «πλήρωσε το νοίκι» και ο βοηθός θα ενεργοποιεί τη σχετική διαδικασία για να γίνει η πληρωµή µέσω online banking. Την ίδια στιγµή, πολλά αεροδρόµια σε όλο τον κόσµο έχουν ξεκινήσει να χρησιµοποιούν βιοµετρικά συστήµατα αναγνώρισης των επιβατών για να ελέγχεται η ταυτότητά τους εντός των χώρων του αεροδροµίου, ώστε να µη δηµιουργούνται ουρές στα σηµεία ελέγχων, στα σηµεία παράδοσης αποσκευών κ.λπ.

ανέπαφες συναλλαγέςδακτυλικά αποτυπώματα