Τεχνολογία|29.09.2026 21:27

Εγκαινιάζεται ο «Δαίδαλος» - Οι βλέψεις της Ελλάδας για το AI

Newsroom

Ο εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα εγκαινιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου. 

Η ανακοίνωση έγινε κατά την επετειακή εκδήλωση για τα 65 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κατά την οποία ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τις μεγάλες υπολογιστικές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, αλλά και στα επόμενα βήματα για τον νέο υπερυπολογιστή που πρόκειται να αναπτυχθεί στην Κοζάνη.

«Ενώνουμε δυνάμεις με την ΕΔΥΤΕ, τον Δημόκριτο και το Υπερταμείο για να δώσουμε μια υποδομή πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επόμενη μέρα της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Τι είναι ο «Δαίδαλος»

Ο «Δαίδαλος» αποτελεί τη νέα εθνική υποδομή υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας – ΕΔΥΤΕ, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με την ΕΔΥΤΕ, ο υπερυπολογιστής κατατάχθηκε τον Ιούνιο στην 31η θέση της παγκόσμιας λίστας TOP500 και στην 23η θέση της Green500, η οποία αξιολογεί την ενεργειακή αποδοτικότητα των ισχυρότερων υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως.

Η μετρούμενη επίδοσή του φτάνει τα 85,69 petaflops, καθιστώντας τον το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα που έχει καταταχθεί μέχρι σήμερα από την Ελλάδα στην TOP500.

Το σύστημα βασίζεται σε αρχιτεκτονική Hewlett Packard Enterprise με επιταχυντές NVIDIA GH200 και τεχνολογία άμεσης υγρής ψύξης.

Ο «Δαίδαλος» εγκαθίσταται μαζί με νέο Κέντρο Δεδομένων στο ιστορικό κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο υπολογιστικός πυρήνας του «Pharos»

Ο υπερυπολογιστής θα αποτελέσει τον υπολογιστικό πυρήνα του ελληνικού «Pharos» AI Factory, το οποίο συντονίζει η ΕΔΥΤΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου AI Factories.

Στόχος είναι η υποδομή να χρησιμοποιείται από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, από επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, επιστημονική έρευνα και επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων.

Μεταξύ των πεδίων στα οποία προβλέπεται να αξιοποιηθεί περιλαμβάνονται η υγεία, η κλιματική έρευνα, η κυβερνοασφάλεια, η δημόσια διοίκηση, η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο «σταυροδρόμι τριών ηπείρων», με σημαντικά τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά καλώδια να διέρχονται από αυτή, ενώ αναπτύσσεται ως κόμβος κέντρων δεδομένων.

Το επόμενο βήμα στην Κοζάνη

Στον σχεδιασμό εντάσσεται και ένας δεύτερος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης στην Κοζάνη, με τον κ. Παπαστεργίου να αναφέρει ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί αναμένονται τον Οκτώβριο. Το έργο έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο νέος υπερυπολογιστής θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και θα επικεντρώνεται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της Ενέργειας και της Αγροδιατροφής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το έργο θα υλοποιηθεί υπό τον συντονισμό της ΕΔΥΤΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σε συνέργεια με τον «Δαίδαλο» και το «Pharos».

Τα σχέδια για τις μεγαλύτερες υποδομές AI

Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στην ελληνική πρόταση για τις μεγάλες ευρωπαϊκές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας ότι η χώρα επιδιώκει, μετά τον «Δαίδαλο», να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στα μεγάλης κλίμακας υπολογιστικά συστήματα.

«Η Ελλάδα έρχεται να κάνει το πολύ μεγάλο άλμα μετά τον “Δαίδαλο”, να μπει πλέον στο προσκήνιο των πολύ μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων», ανέφερε.

Το υπουργείο έχει θέσει τις υπολογιστικές υποδομές και τα κέντρα δεδομένων στον πυρήνα της στρατηγικής του για την τεχνητή νοημοσύνη, συνδέοντας τον «Δαίδαλο», το «Pharos» και τον νέο υπερυπολογιστή της Κοζάνης με τον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος της χώρας.

υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησηςειδήσεις τώραΛαύριοΚοζάνητεχνητή νοημοσύνηΔημήτρης Παπαστεργίου