Τεχνολογία|05.07.2019 11:44

Φρένο σε Libra και Facebook βάζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Newsroom

Να βάλει φρένο στην ανάπτυξη του κρυπτονοµίσµατος του Facebook επιχειρεί το αµερικανικό Κογκρέσο, την ώρα που ο τεχνολογικός κολοσσός εξακολουθεί να βρίσκεται στο µικροσκόπιο από χρήστες, µετόχους και ρυθµιστικές αρχές για τα προσωπικά δεδοµένα. Σχεδόν δύο εβδοµάδες µετά την ανακοίνωση για την κυκλοφορία του Libra, το κρυπτονόµισµα ήδη αντιµετωπίζει άνευ προηγουµένου ελέγχους.

∆ηµοκρατικοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στο Facebook ζητώντας «να σταµατήσει αµέσως τα σχέδια υλοποίησης» του κρυπτονοµίσµατος, που είναι προγραµµατισµένο να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάµηνο του 2020. «Επειδή το Facebook βρίσκεται ήδη στα χέρια άνω του ενός τετάρτου του παγκόσµιου πληθυσµού, είναι επιτακτικό το Facebook και οι συνεργάτες του να παύσουν άµεσα τα σχέδια υλοποίησης έως οι ρυθµιστικές αρχές και το Κογκρέσο να έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν αυτά τα ζητήµατα και να αναλάβουν δράση» ανέφερε η επιστολή των επικεφαλής των επιτροπών χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών του αµερικανικού Κογκρέσου. «Στη διάρκεια αυτού του µορατόριουµ σκοπεύουµε να διεξαγάγουµε ανοιχτές ακροάσεις για τους κινδύνους και τα οφέλη των δραστηριοτήτων που βασίζονται στο κρυπτονόµισµα και να εξερευνήσουµε νοµοθετικές λύσεις» επισηµαίνουν λέγοντας ότι αν τα πράγµατα δεν εξελιχθούν µε αυτή τη σειρά, µπορεί να οδηγηθούµε σε ένα νέο χρηµατοοικονοµικό σύστηµα µε βάση την Ελβετία, που θα είναι «πολύ µεγάλο για να πτωχεύσει».

Το µορατόριουµ µπορεί να µη διαρκέσει τόσο πολύ, αφού η επιτροπή του Κογκρέσου πρόκειται να συνεδριάσει για το Libra στις 17 Ιουλίου. Πάντως αναµένεται ότι επιφυλάσσει µια «ανώµαλη προσγείωση» για το κρυπτονόµισµα και αυτό φαίνεται από το περιεχόµενο της επιστολής που παρέλαβαν ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερµπεργκ, και τα υπόλοιπα στελέχη: «Οι ελλιπείς πληροφορίες που δόθηκαν για τις προθέσεις, τους ρόλους, τις δυνητικές χρήσεις και την ασφάλεια του Libra και της Calibra (σ.σ.: θυγατρική του Facebook) φανερώνουν την τεράστια έκταση των κινδύνων και την έλλειψη καθαρής ρυθµιστικής προστασίας». Οι γερουσιαστές φοβούνται, όπως αναφέρουν, ότι χωρίς κατάλληλο ρυθµιστικό πλαίσιο και επιτήρηση το Libra θα απειλήσει την αµερικανική και την παγκόσµια χρηµατοπιστωτική σταθερότητα, ενώ αναφέρουν το «προβληµατικό» παρελθόν της εταιρείας µε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, που εξέθεσε τα προσωπικά δεδοµένα 50 εκατ. χρηστών.

Ανώτατοι αξιωµατούχοι και των βρετανικών ρυθµιστικών αρχών δήλωσαν αυτή την εβδοµάδα ότι το νέο εγχείρηµα του Facebook θα εξετασθεί στενά, καθώς εγείρει ερωτήµατα και για την κοινωνία και για την κυβέρνηση. Παρόλο που το Libra είναι µια πρωτοβουλία του Facebook, το οποίο θα δηµιουργήσει «wallet» (ψηφιακό πορτοφόλι) µέσω της θυγατρικής του, Calibra, την υλοποίηση θα αναλάβει η Libra Association, µε κεντρικά γραφεία στη Γενεύη της Ελβετίας. Σε αυτήν το Facebook είναι µόνο ένας από τους δεκάδες επενδυτές, που περιλαµβάνουν τις Visa, Vodafone, Coinbase, Mastercard, PayPal, Uber, Ebay, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης διατηρεί µεγάλο έλεγχο της διαδικασίας και, µάλιστα, πληρώνει τους µισθούς των περίπου έξι εργαζοµένων στη Libra Association. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Calibra, που θα επιτρέπει τις αποταµιεύσεις και τις συναλλαγές σε Libra, θα είναι συνδεδεµένο µε τις πλατφόρµες ανταλλαγής µηνυµάτων της εταιρείας, το Messenger και το Whatsapp, που έχουν πάνω από 1 δισεκατοµµύριο χρήστες παγκοσµίως. 

LibraFacebook