Τεχνολογία|11.08.2019 17:17

Smartphones: Ευλύγιστα, πτυσσόµενα και µε προτζέκτορα τα νέα κινητά

Θοδωρής Λαΐνας

Πριν κάνουν την εµφάνισή τους στην αγορά τα πολυαναµενόµενα αναδιπλούµενα κινητά τηλέφωνα (τα αποκαλούµενα foldable), που µε µία κίνηση µετατρέπονται από τηλέφωνα σε µίνι tablet, η βιοµηχανία των κινητών τηλεφώνων έχει ήδη έτοιµη την επόµενη... κολεξιόν. Μια γκάµα νέων προηγµένων τεχνολογιών έρχεται για να βελτιώσει και να αυξήσει τις ικανότητες και δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων.

Το πιο πρόσφατο νέο έρχεται από τη Samsung η οποία, όπως έγινε γνωστό, κατασκευάζει ένα κινητό τηλέφωνο µε πτυσσόµενη οθόνη. Η συσκευή, που προς το παρόν ονοµάζεται «Galaxy Roll», έχει συµβατικό µέγεθος smart phone, αλλά µε το πάτηµα ενός κουµπιού η οθόνη µεγαλώνει σε µήκος. Οι εύκαµπτες οθόνες, οι οποίες θα µπορούν να «τεντώνονται» και να «λυγίζουν», είναι ένα ζήτηµα που απασχολεί τις εταιρείες εδώ και αρκετά χρόνια. Η Nokia είναι µια από τις εταιρείες που φαίνεται ότι έχει ένα προβάδισµα σε αυτόν τον τοµέα έχοντας ήδη παρουσιάσει ένα πρωτότυπο µη λειτουργικό ακόµη µοντέλο, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι πολύ σύντοµα θα κάνουν την εµφάνισή τους τέτοια κινητά τηλέφωνα.

Εταιρείες όπως η κινεζική Xiaomi θέλουν να προσφέρουν στους κατόχους κινητών τηλεφώνων ακόµη πιο πολλές και ποιοτικές δυνατότητες χρήσης της κάµερας ή των καµερών φωτογραφιών και βίντεο. Κατασκευάζει συσκευές µε οθόνες ολίσθησης, οι οποίες καθώς θα… κυλούν θα αποκαλύπτουν τρεις κάµερες στην µπροστινή πλευρά του τηλεφώνου, οι οποίες θα συνδέονται µε τις τρεις κάµερες που θα υπάρχουν στην πίσω πλευρά της συσκευής.

Με τις οθόνες ολίσθησης θα µπορούν οι εταιρείες να τοποθετούν στις συσκευές µεγάλο αριθµό καµερών ή άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών χωρίς να χάνεται χώρος από το µέγεθος της οθόνης ή να αλλοιώνεται η αισθητική της συσκευής. Η Samsung έχει αναπτύξει µια τεχνολογία µε την οποία µέσω χρήσης λέιζερ δηµιουργείται στο τηλέφωνο µια µικροσκοπική τρύπα η οποία επιτρέπει στην κάµερα που τραβάει selfies να βλέπει κυριολεκτικά µέσα από τη συσκευή ώστε να βλέπει και το περιβάλλον και µπροστά της και πίσω της και να κάνει πιο εµπλουτισµένες λήψεις.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες που καταφτάνουν µε τα νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα είναι αυτή που θα επιτρέπει στον κάτοχό τους να τα µετατρέπουν σε προτζέκτορες. Τα κινητά τηλέφωνα θα µπορούν προβάλλουν εικόνες και βίντεο από τη συσκευή σε µεγάλες επιφάνειες και ο κάτοχος να κάνει τον χειρισµό της παρουσίασης µε το τηλέφωνό του.

Προστασία

H Ericsson από την πλευρά της αποφάσισε να ρίξει το βάρος της όχι στο να δηµιουργήσει κάποια τεχνολογία που θα βελτιώνει τις δυνατότητες ενός κινητού τηλεφώνου, αλλά µια τεχνολογία που να το προστατεύει από τους κακόβουλους αυτού του κόσµου και ειδικά από εκείνους που θα προσπαθήσουν να το αρπάξουν από την τσέπη ή την τσάντα του ιδιοκτήτη του. Ετσι η εταιρεία ανέπτυξε µια τεχνολογία µε την οποία το κινητό τηλέφωνο θα µπορεί να διαπιστώνει αν αυτός που πάει να το ακουµπήσει είναι ο κάτοχός του ή όχι και σε περίπτωση που δεν είναι, τότε θα αρχίσει αυτόµατα να δονείται µε τέτοιο τρόπο ώστε και να κάνει αρκετό θόρυβο αλλά και ταυτόχρονα να γλιστράει από τα χέρια του επίδοξου κλέφτη. Βέβαια η τεχνολογία που όλοι αναµένουν να ενσωµατωθεί στα κινητά τηλέφωνα είναι αυτή των υπερυψηλών ταχυτήτων ασύρµατης δικτύωσης.

Οι συσκευές 5G αναµένεται να καταφτάσουν µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες και να προκαλέσουν µια πραγµατική επανάσταση δηµιουργώντας παράλληλα σοβαρές ανακατατάξεις στην παγκόσµια αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου 5G θα µπορεί να «κατεβάζει» τεράστιο όγκο δεδοµένων σε χρόνο dt. Θα µπορεί για παράδειγµα να «κατεβάζει» µια ταινία µέσα σε διάστηµα λίγων δευτερολέπτων ή να βλέπει οπτικοακουστικό υλικό σε περιβάλλον 3D χωρίς τεχνικούς περιορισµούς. Και όλα αυτά δεν αναµένονται σε κάποιο πολύ κοντινό ή πιο µακρινό µέλλον. Ολα αυτά είναι ήδη εδώ και απλά περιµένουν τη σειρά τους για να γίνουν µέρος της καθηµερινότητάς µας.

smartphonesSamsung5GEricssonXiaomiNokia