Θέατρο|22.01.2019 20:13

Πέντε θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να πάμε με τα παιδιά μας (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το καλό παιδικό θέατρο είναι ο καλύτερος τρόπος να ψυχαγωγήσεις ένα παιδί και να του διδάξεις πραγματικά σημαντικές αξίες. Παράλληλα, του δίνει την ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από την πραγματικότητα και να ταξιδέψει αλλού. Ευτυχώς, και η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από θεατρικής άποψης. 

Εμείς φτιάξαμε μία λίστα με παιδικές παραστάσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο στην Αθήνα και αξίζει να δουν οι λιλιπούτειοι θεατρόφιλοι, αλλά και οι μεγάλοι που νιώθουν ακόμα μικροί!

«Χιονάνοι» στο Θέατρο Πόρτα

Οι Patari Project διασκευάζουν την ιστορία της Χιονάτης, γιατί τα παραμύθια συμπυκνώνουν την ανθρώπινη εμπειρία. Δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, που έχουν την τάση να ξεχνούν, να μην ακούν πια, να νομίζουν πως έμαθαν ο,τι ήταν να μάθουν. Με ελάχιστα σκηνικά, απλά δύο υπερυψωμένες τάβλες που ενώνονται μεταξύ τους με μια σανίδα, και λιτά κοστούμια, οι ηθοποιοί καταφέρνουν από την αρχή μέχρι το τέλος να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Το κείμενο περνάει στα παιδιά μηνύματα φιλίας και σωστής συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους. 

Παίζουν: Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Σύρμας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και Αποστόλης Ψυχράμης

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» στο Θέατρο Κάππα

Το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία Μάικ Κένι, που παρακολούθησαν την προηγούμενη σεζόν πάνω από 40.000 θεατές, μαθητές και γονείς, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά ο γνωστός σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς, στην υπέροχη μετάφραση-διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τρόπο συγκινητικό, αλλά και συχνά διασκεδαστικό. Μια διαφορετική περιπέτεια που θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας.

Παίζουν: Κατερίνα Αθανασιάδη, Τάσος Αντωνίου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Μαρία Ελευθεριάδη, Έκτορας Κυριάκου και Φάνης Παυλόπουλος

«Τρελαντώνης» στο Θέατρο Βέμπο

Το έργο είναι βασισμένο στις αναμνήσεις της Πηνελόπης Δέλτα και συμπυκνώνει όλη την ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, την αθωότητα και τις ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας. Ο Αντώνης, η Πουλουδιά, η Αλεξάνδρα,κι ο μικρός Αλέξανδρος περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλοσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή. Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά. To κείμενο υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Σοφία Σπυράτου.

Παίζουν: Σταύρος Σβήγκος, Αντιγόνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Δημήτρης Γαλάνης, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Χλόη Μάντζαρη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Γιάννης Αθητάκης, Μαριλού Κατσαφάδου, Αντώνης Σταμόπουλος Αλέξανδρος, Μάντζιαρης Γιώργος και Αλεξία Φάλλα

«Η Παναγία των Παρισίων» στο Θέατρο Παλλάς

Η παράσταση μιλά για τη διαφορετικότητα και τις κοινωνικές διακρίσεις, για το πολυσυζητημένο σύγχρονο bullying, που το βρίσκουμε ίδιο με το σημερινό τον καιρό του μεσαίωνα, για τον αγνό, ανιδιοτελή έρωτα, που φτάνει ως την απόλυτη προσφορά και αγάπη, για τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της εξουσίας που συνθλίβουν ή χειραγωγούν ύπουλα τον απλό άνθρωπο. Ένα βαθιά ανθρώπινο ποίημα που θα μας ταξιδέψει στις ιστορίες του αγαθού Κουασιμόδου και της πανέμορφης Εσμεράλδας, γεμάτες από μαγεία και χιούμορ, αλήθεια και παραμύθι, δράση και τραγούδια, δάκρυ και χαρά.

Παίζουν: Άγγελος Αντωνάκος, Άρτεμις Βαβάτσικα, Στράτος Γιαπτσέ, Ίρις Κατράκη, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Ανδρέας Λάβνερ, Ίρις Μάρα, Κοσμάς Μεταξόπουλος, Νατάσα Σαραντοπούλου, Γιάννης Σμέρος, Κώστας Τσιαμάγκας, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Ράνια Φόβου και Εύη Χατζάκη

«Η Φάρμα του Διαδικτύου» στον Ελληνικό Κόσμο

Σε μία φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με το σκύλο τους τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Το έργο έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο, καθώς συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη.

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Νατάσα Σφενδυλάκη και Δήμητρα Ταρούση

θεατρικές παραστάσειςπαιδί