Θέατρο|26.06.2021 14:10

Ζαχαράτος, Βρανά, Δεληβοριάς και Σεφερλής: Καλοκαιρινές παραστάσεις που θα σας φτιάξουν το κέφι

Άγγελος Γεραιουδάκης

Μετά την έναρξη των θερινών σινεμά, ξεκίνησε επίσημα το θεατρικό καλοκαίρι με τα ανοιχτά θέατρα να υποδέχονται το κοινό τους σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων, καθήμενους θεατές, πληρότητα θέσεων στο 75%, συγκεκριμένη ταξιθεσία, χρήση μάσκας και αποστάσεις ασφαλείας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν, ο Τάκης Ζαχαράτος «ξαναχτυπά» στο θέατρο Άλσος με μια ολοκαίνουργια παράσταση με τίτλο «Πάμε γι' άλλα… ολοταχώς». Ένα σόου με τις περισσότερες μεταμφιέσεις και μιμήσεις από οποιαδήποτε άλλη φορά, με υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, με πλειάδα μουσικών και χορευτών, με έναν εξαιρετικό θίασο και την εκρηκτική Άντζελα Δημητρίου στο πλευρό του. Highlight του προγράμματος είναι όταν συναντιούνται οι δύο «Άντζελες» επί σκηνής ερμηνεύοντας εκρηκτικά ντουέτα.

Διαβάστε επίσης: Η Άντζελα Δημητρίου εισέβαλε στο «Καλό Μεσημεράκι» - Ποια η αντίδραση του Νίκου Μουτσινά

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Ορέστης Τζιόβας πρωταγωνιστούν στο «Νυφικό Κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ, σε διασκευή - απόδοση Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Aποστόλου και σκηνοθεσία του πρώτου, η οποία πραγματοποιεί μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα (από 17/6). Το έργο είναι μια τρυφερή κωμωδία που παρουσιάζει έναν άντρα και μια γυναίκα από την γνωριμία τους και την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι και το τέλος της ζωής τους, με κέντρο πάντα το συζυγικό κρεβάτι. Ο συγγραφέας με εξαιρετικές δόσεις χιούμορ και συναισθήματος, πέτυχε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για το έργο εδώ και 70 χρόνια μόνο και μόνο γιατί προτρέπει τους ανθρώπους, να κάνουν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, που είναι ταυτόχρονα και το πιο απλό: Να μάθουν να αγαπιούνται. Το έργο πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα το 1957 με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, στη συνέχεια το 1977 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιάννη Φέρτη και το 2000 με το Νίκο Σεργιανόπουλο και τη Ρένια Λουιζίδου.

Μετά από ένα χρόνο θεατρικού mute, η «προφητική» παράσταση του Γιώργου Χρυσοστόμου πατάει play και επανέρχεται δριμύτερη. Η χειροποίητη, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία παράσταση του ταλαντούχου ηθοποιού, αφού έκανε την προηγούμενη σεζόν πολλά απανωτά sold out στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και στην ακόμα μεγαλύτερη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη, βγαίνει από την παύση κι επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις σε επιλεγμένα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Ελευθερία, έρωτας, αυτοπροσδιορισμός, θάρρος, αφοσίωση, αγάπη. Έννοιες αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο και πάντοτε επίκαιρες, τις οποίες πραγματεύεται με μοναδική μαεστρία ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Leonard Gershe στο πολυβραβευμένο έργο του «Οι Πεταλούδες είναι Ελεύθερες», που θα κάνει καλοκαιρινή περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια τρυφερή, ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε μια εποχή που οι αντιλήψεις αλλάζουν και ο κόσμος νιώθει απελευθερωμένος από τα πρέπει - στην εποχή της χαράς και της ελευθερίας. Μέσω του ευφυούς και διεισδυτικού του χιούμορ, ο Gershe προσεγγίζει όλα τα θέματα που απασχολούν τις ανθρώπινες σχέσεις διαχρονικά: το θάρρος απέναντι στην ζωή, το πως αυτοπροσδιορίζεται κανείς απέναντι στις ιδιαιτερότητες και τις φαινομενικές αδυναμίες του, την δύναμη του έρωτα και την γενναία απόφαση να επιδιώξουμε την ευτυχία. Ο τίτλος του έργου είναι εμπνευσμένος από τον «Ζοφερό Οίκο» του Καρόλου Ντίκενς και φέρει μια γοητευτική και παραστατική πολυσημία. Η σκηνοθεσία είναι της Ρέινας Εσκενάζυ, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Πέμυ Ζούνη και τον Αναστάση Ροϊλό, την Εριέττα Μανούρη και τον Κωνσταντίνο Ελματζίογλου. Το τραγούδι της παράστασης γράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Στη θεατρική ατζέντα του καλοκαιριού προστίθεται και η παράσταση «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» εμπνευσμένο από έναν παλιό Ινδικό μύθο για την υπομονή και την μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. Το έργο είναι είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ξεκαρδιστική κωμωδία, που εστιάζει στη συντροφικότητα, στην αγάπη, στην εκτίμηση, στη φιλία, στον καθημερινό αγώνα και στην αισιόδοξη προσέγγιση της ζωής, σε μια εποχή που οι μαύρες σκέψεις πληθαίνουν. Πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης και η Μυριέλλα Κουρεντή.

Από το Πόρτο Ράφτι ξεκινά την περιοδεία της η παράσταση «Καλησπέρα σας... κα Μπέμπα» με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Σουξέ και τον Ιωάννη Απέργη, ενώ ο Χάρης Ρώμας επιστρέφει στα καλλιτεχνικά δρώμενα με το έργο «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός». Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που θα σας μείνει αξέχαστη, όπως και η θρυλική κινηματογραφική ταινία.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου επανέρχεται αυτό το καλοκαίρι στο ρόλο της ανατρεπτικής «Μήδειας» του Μποστ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη που ετοιμάζεται για μεγάλη περιοδεία από αρχές Ιουλίου. Η παράσταση φιλοδοξεί, με τη σύγχρονη ματιά́ που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό́ λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η Monika. Παράλληλα, ο Μάρκος Σεφερλής παραμένει για 17η συνεχή χρονιά στο θέατρο Δελφινάριο και ως μοναδικός «survivor» της επιθεώρησης κερδίζει το έπαθλο επικοινωνίας με το κοινό, παρουσιάζοντας την ολοκαίνουργια παράστασή του με τίτλο: «Δες τα ρε Ελλάδα όλα αυτά».

Έργα αφιερωμένα στο 1821

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζει μια επιθεώρηση με την υπογραφή των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά γεμάτη μουσική, χρυσόσκονη, κριτική, χιούμορ και ιστορία, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 25 Ιουλίου. Οι δύο δημιουργοί εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με την εθνική ταυτότητα, την επανάσταση, τα κατορθώματα και τα ατυχήματα των διακοσίων ετών, τη σχέση μας με την παράδοση, τα καλώς και κακώς κείμενα και προσκαλούν μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων και ένα θίασο πρωταγωνιστών -Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκο Καραθάνο, Γιώργο Γάλλο, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννη Νιάρρο- να γιορτάσουν, να χορέψουν να σατιρίσουν και να αναρωτηθούν.

Διαβάστε επίσης: Φοίβος Δεληβοριάς και Δημήτρης Καραντζάς για την «Επιθεώρηση 1821» - «Είναι η χρονιά της Γιάννας Αγγελοπούλου»

Με το έργο του Άγγελου Πυριόχου «Μπουρλότο» υποδέχεται το Από Κοινού Θέατρο τους θεατές του, όπως κάθε καλοκαίρι στη μικρή φιλόξενη αυλή του. Η παράσταση είναι η ιστορία της πολύπαθης Δημοκρατίας (Ελένη Γερασιμίδου) η οποία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή. Και τώρα με αφορμή τον εορτασμό της επανάστασής της, έρχεται να καταγγείλει τον επί 200 χρόνια βιασμό της στον Εισαγγελέα (Αντώνη Ξένο), έχοντας στο πλευρό της δύο νέους ηθοποιούς (Αγγελική Ξένου-Πάνο Μπόρα). Με στοιχεία επιθεώρησης και διανθισμένο με πολλά τραγούδια, το «Μπουρλότο» χαρακτηρίζεται από τον ευφάνταστο συγγραφέα του, Άγγελο Πυριόχο, ως το «μιούζικαλ της Επανάστασης». Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες είναι του πολυτάλαντου Παντελή Καναράκη.

Διαβάστε επίσης: Θεοδωρίδου - Καναράκης: «Η drive in συναυλία ήταν υπόσχεση που δώσαμε στον κόσμο»

Summer in the city

Μια η πανδημία, μια οι εορτασμοί για το 1821, κοντέψαμε να ξεχάσουμε μια συγκυρία εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντική: τα 200 χρόνια της «Ταράτσας του Φοίβου». Το αναψυκτήριο του Φοίβου Δεληβοριά, που από πέρσι λειτουργεί στο δροσερό χώρο του «Άλσους», θα κλείσει τα 200 χρόνια του το 2217. Ωστόσο, ο τραγουδοποιός κι οι συνεργάτες του αποφάσισαν να τα γιορτάσουν από φέτος για τους εξής λόγους: πρώτον, κανείς από μας δεν θα ζει ως τότε και υπάρχει πιθανότητα να μη μας καλέσουν. Και δεύτερον, μπορούμε του χρόνου να γιορτάσουμε τα χιλιόχρονα και να έχουμε έναν ακόμα λόγο να συνεχίζουμε το καλοκαιρινό μας κέφι επετειακά, αφού στον τόπο μας η επέτειος είναι πάντα πιο σημαντική από το ίδιο το γεγονός. Μαζί με το Φοίβο είναι ο Θανάσης Αλευράς, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, η Νεφέλη Φασούλη, η βασίλισσα του sassiness, του sultriness, του funkiness και του grooviness Idra Kayne, ο Φοίβος Ριμένας και ο Κώστας Δετώρος.

Η «Ταράτσας του Φοίβου» στο θέατρο Άλσος (Copyright: NDP)

Stand Up Comedy

Οι δύο sold out παραστάσεις της Κατερίνας Βρανά πέρυσι το Σεπτέμβριο ακυρώθηκαν λόγω του Covid-19. Όμως τίποτε πλέον δεν τη σταματά από το να γιορτάσει τα δέκα της χρόνια στην κωμωδία. Το 2009 ξεκίνησε, όμως έχασε ένα χρόνο – το 2017 – που ήταν σε κώμα, λίγο ανάπηρη και σχεδόν πέθανε. Έχασε κι έναν ακόμη, το 2020, λόγω πανδημίας. Οπότε, τώρα που το επιτρέπουν οι συνθήκες και έχοντας κατακτήσει έναν ακόμη τίτλο, αυτόν του #sobrave, το πιο αστείο κορίτσι του πλανήτη το γιορτάζει με μια μεγάλη αναδρομή. Με τις χρυσές επιτυχίες της, τα μεγάλα της σουξέ, τα best of από τις τρεις παραστάσεις της «Φέτα με τη Βασίλισσα», «About Sex» και «Staying Alive - Σχεδόν Πέθανα», η Κατερίνα Βρανά έρχεται στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής την Τέταρτη 14 Ιουλίου στις 21:00. Αυτή η παράσταση είναι η τρανή απόδειξη πως τίποτα δεν σταματά την Κατερίνα Βρανά από τον απώτερο σκοπό της: Να γίνει Κυρίαρχος του Πλανήτη, τώρα και με αμαξίδιο!

Κλείνοντας, μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε για τελευταία φορά την τέταρτη σόλο παράσταση «Τάιμινγκ» του Γιώργου Χατζηπαύλου. Ένα απολαυστικό χιουμοριστικό ενενηντάλεπτο με ασταμάτητο παλμό, ενδοσκοπική ματιά, observational comedy και ξεκάθαρα μηνύματα. Στο «Τάιμινγκ» ο Γιώργος αναζητά, εντοπίζει και καταγράφει όλα τα αστεία και παράλογα που υπάρχουν, τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες στιγμές της ζωής μας σήμερα. Όλα όσα ζούμε, όσα βλέπουμε και όσα σκεφτόμαστε, λογικά ή παράλογα, σημαντικά ή ασήμαντα σατιρίζονται με καταιγιστικό ρυθμό με στόχο, μέσα από την κωμωδία, να αποκαλύψει πώς μπορεί ο καθένας να εντοπίσει τη σημαντικότερη μέρα της ζωής του αλλά κυρίως να συγχρονιστεί μαζί της.

Όλες οι ειδήσεις

Κατερίνα Καινούργιου: Στο νοσοκομείο η παρουσιάστρια - Λείπει από την εκπομπή «Ευτυχείτε»

Ελένη Φουρέιρα και Αλμπέρτο Μποτία αγκαλιά στο Instagram - «Προς το παρόν θα αποφύγω τον γάμο»

Justin Bieber: Διακοπές στη Μύκονο και το βίντεο που έφτιαξε για την Σαντορίνη

Denise Gough στο ethnos.gr για Monday: Λατρεύω την Ελλάδα, θέλω να φτιάξω ένα σπίτι εδώ μια μέρα

Χάρης ΡώμαςΜάρκος ΣεφερλήςΠηνελόπη ΑναστασοπούλουΦοίβος ΔεληβοριάςπαραστάσειςκαλοκαίριΤάκης Ζαχαράτος