Θέατρο|07.04.2022 10:50

Διεθνής διάκριση για το ελληνικό θέατρο: H παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» στη Νέα Υόρκη

Newsroom

Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, που δημιουργήθηκε για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Η παράσταση επιλέχθηκε από το νεοϋρκέζικο θέατρο The Tank για να ενταχθεί στο ρεπερτόριό του και οι Αμερικανοί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν με αγγλικούς υπέρτιτλους για τρεις μοναδικές βραδιές στις 21, 22 και 23 Απριλίου, με ένα εξαιρετικό σύνολο πρωταγωνιστών: Βασιλική Τρουφάκου, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Δέσποινα Σαραφείδου και Νικόλας Καραγκιαούρης.

Συνδυάζοντας ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια με μυθοπλασία, προσθέτοντας θραύσματα του Ρήγα, του Βαλαωρίτη, του Μπάιρον, του Σεφέρη και του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη και εμπνεόμενο από μουσικές και οπτικές αναφορές της εποχής, το νέο ελληνικό θεατρικό έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» αναζητά κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, το σιωπηλό ερώτημα που στέκεται μετέωρο πίσω από τις ζωές των ανθρώπων που την εμπνεύστηκαν. Αναζητά την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών προσώπων, πίσω από τα άψυχα κάδρα της συλλογικής μας μνήμης και των στερεοτυπικών τους αναπαραστάσεων. Αναζητά το πώς γεννάται μια ηρωική προσωπικότητα, πώς σμιλεύεται μέσα σε έναν άνθρωπο η τεράστια δύναμη που χρειάζεται για να εναντιωθεί στον δυνάστη του με κάθε κόστος.

ειδήσεις τώραΝέα ΥόρκηΦιλική ΕταιρείαΜανχάταν