Θέατρο|07.07.2022 09:26

Νάντια Κοντογεώργη στο ethnos.gr: «Πίστευα ότι το Mamma Mia ήταν ένα ελαφρύ pop μιούζικαλ αλλά έκανα λάθος»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Νάντια Κοντογεώργη είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Ένα παιδί γενναιόδωρο, γεμάτο ευαισθησίες για την οικογένειά της. Μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον που αναγνώρισε τις κλίσεις της και τη βοήθησε να τις καλλιεργήσει. Δοτική και αυθόρμητη για τους φίλους της. Το χιούμορ είναι ο βασικός κώδικας της ζωής της. Επίσης, είναι μία γυναίκα δυναμική, εκρηκτική με έντονες κοινωνικές ανησυχίες. Αλλά κυρίως είναι μία ηθοποιός παθιασμένη με τη δουλειά της. Ως Παρθένος, η ικανότητα ν' αποστηθίζει τους ρόλους της, με κάθε λεπτομέρεια είναι μοναδική, ενώ ο χειρισμός του λόγου γίνεται εύκολα εντυπωσιακός.

Αυτή την περίοδο, η ηθοποιός υποδύεται τη Donna Sheridan στο μιούζικαλ «Mamma Mia», το οποίο παρουσιάζεται στο City Garden Festival για λίγες παραστάσεις ακόμα. «Όταν με πήρε τηλέφωνο η Θέμις Μαρσέλλου, απάντησα αμέσως θετικά. Όταν η καρδιά μου και η ψυχή μου λένε "ναι", τότε απαντώ κατευθείαν. Έχω εμπιστοσύνη στο ένστικτό μου και επιβεβαιώθηκα πλήρως» λέει, χαρακτηριστικά, η Νάντια Κοντογεώργη στο ethnos.gr. «Mου ειναι οικείο το χιουμορ και η κάθετη στάση που έχει η Donna ως άμυνα, όταν νιώθει ευάλωτη. Ειναι μια γυναίκα γεμάτη χρώματα και χαίρομαι που τη συνάντησα και στις λέξεις και στις μελωδίες των ABBA» προσθέτει. 

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που έχουν ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία τη Donna, βρίσκεται και η Μέριλ Στριπ. Αναρωτιέμαι αν το γεγονός αυτό δημιούργησε στην ηθοποιό μεγαλύτερο άγχος ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων. «Ούτε τώρα ένιωσα κάτι τέτοιο, ούτε στο "Into Τhe Woods" που πάλι είχε ερμηνεύσει τον ρόλο που κλήθηκα να υποδυθώ. Δε συγκρίνω και δεν συγκρίνομαι στην υποκριτική. Άμα είναι να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία δεν έχει τελειωμό και κανείς δεν θα έπαιζε τίποτα» απαντά και συνεχίζει: «Όταν ένας ρόλος δίνει τη δυνατότητα σ' έναν ηθοποιό να μπορέσει ν' απολαύσει τα χρώματα της ψυχής του σε διάφορες εκφάνσεις, είναι λογικό να τον έχουν τιμήσει και με τη δική τους ερμηνεία σπουδαίοι ηθοποιοί. Αν και αρκετοί είναι αυτοί που το "Mamma Mia" το αντιμετωπίζουν ένα ελαφρύ ποπ μιούζικαλ, δεν είναι έτσι. Και εγώ στην αρχή έτσι το είχα στο μυαλό μου, αλλά έκανα λάθος. Δεν είναι τυχαία η μεγάλη του επιτυχία. Ο κόσμος ταυτίζεται εύκολα με τους ρόλους. Το κείμενο μιλάει για όλα αυτά που μας απασχολούν όλους, όπως είναι οι ματαιωμένοι έρωτες και οι δυσκολίες της ζωής, μέσα από το πιο συμβολικό φωτεινό μέρος στον κόσμο, το ελληνικό νησί». 

Τα διαχρονικά, αφηγηματικά τραγούδια των ABBA -«Mamma Mia», «Dancing Queen», «Take A Chance On Me», «Money Money Money», «The Winner Takes It Al», «Gimme! Gimme! Gimme!», «Super Trouper», «Knowing Me Knowing You»-, που αποτελούν τον καμβά της ιστορίας, δένουν άρρηκτα με την υπόθεση, δημιουργώντας μία ιστορία αγάπης, έρωτα, χαράς, γέλιου, φιλίας, που ξεσηκώνει τους θεατές σ' ένα μοναδικό καλοκαιρινό πάρτι. «Χαίρομαι, γιατί έρχονται κάποιοι που είναι λίγο πιο καχύποπτοι και στο τέλος φεύγουν ενθουσιασμένοι. Μου λένε πόσο πολύ το απόλαυσαν, ταυτίστηκαν και χάρηκαν που πέρασαν μια βραδιά, χορεύοντας όρθιοι "Mamma Mia" και "Dancing Queen"».

Στο «Mamma Mia», το παρελθόν της Ντόνα τής χτυπάει ξανά την πόρτα. Εσείς είστε από τους ανθρώπους που δίνετε δεύτερες ευκαιρίες;

Εδώ ταιριάζει η παρομοίωση με το δέντρο και τα φύλλα που πέφτουν και βγαίνουν καινούργια. Αυτό πιστεύω και για τις σχέσεις. Σε ό,τι δεν έχει ολοκληρώσει τον σκοπό του για να φτάσει στο τέλος, σίγουρα δίνεις ευκαιρίες ξανά για να λάβουμε το μάθημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι άνθρωποι φεύγουν αλλά η αγάπη μένει και έρχεται ξανά μέσα από άλλους ανθρώπους.

Μία από τις πιο δυνατές στιγμές της παράστασης, είναι όταν η Ντόνα ερμηνεύει το «The Winner Takes It All». Υπάρχει κάποια μάχη για την οποία μετανιώσατε που δεν τα δώσατε όλα;

Όχι. Έχω παλέψει για όλα όσα η ψυχή μου είχε βαθιά επιθυμία να συναντήσει. Δεν μ' έχω προδώσει. Κάθε φορά κάνω ότι καλύτερο μπορώ. 

Πιστεύετε στο ευτυχισμένο τέλος και στο «για πάντα μαζί»;

Πιστεύω στο ευτυχισμένο τέλος, πιστεύω στο «για πάντα μαζί», αλλά δεν είναι απαραίτητος ο συνδυασμός τους. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τι θ' ακολουθήσει μετά, το μόνο που μπορεί να μας τροφοδοτήσει για να συνεχίσουμε είναι η πίστη, η ενέργεια, η αγάπη και η ζωή που εμείς θα δώσουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Αν το πετύχουμε, έχει καλός, αν όχι τότε συνεχίζουμε με τα μαθήματα που έχουμε πάρει. Τουλάχιστον, θα ξέρουμε ν' αγαπάμε καλύτερα πια...

Η 18χρονη Νάντια φανταζόταν τη ζωή της, όπως την έχει ζήσει ως σήμερα; 

Ονειρευόμουν πολλά και είμαι ευτυχισμένη, ευγνώμων και περήφανη. Η 38χρονη σήμερα Νάντια κάνει καινούργια όνειρα και θα βάλω τα δυνατά μου να τα πραγματοποιήσω.

Είστε γενικά ένας ξέγνοιαστος άνθρωπος ή θέλετε να οργανώνετε και τα μικρά πράγματα; 

Για να είμαι ξέγνοιαστη θέλω να οργανώνω τα πάντα! Όπως και στη δουλειά, θέλω να νιώθω ότι έχω δουλέψει όσο περισσότερο μπορούσα και έχω ενσωματώσει τις πληροφορίες για να μπορέσει το τυχαίο να βρει πρόσφορο έδαφος και ν' ανθίσει.

Σας αρέσουν οι αλλαγές στη ζωή σας;

Ναι πολύ. Γι' αυτό και η ζωή του ηθοποιού μου πάει. Βρίσκω την ισορροπία μου μέσα στην πολυπραγμοσύνη.

Ρισκάρετε εύκολα;

Όλες μας οι επιλογές είναι ρίσκα. Δεν ξέρουμε ποτέ το αποτέλεσμα.

Έπειτα από το «Mamma Mia», τι περιμένουμε καλλιτεχνικά από εσάς;

Θα βρίσκομαι 25, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο έργο «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» της Δήμητρας Τρυπάνη. Είναι μια ιδιότυπη σύγχρονη «Εξόδιος Λειτουργία» αφιερωμένη στον μεγάλο κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι. To ποιητικό κείμενο που υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας συνδιαλέγεται με το γερμανικό κείμενο του Λουθηρανικού Ρέκβιεμ, αλλά και με θραύσματα διαλόγων από τις επτά ταινίες που έφτιαξε ο Ρώσος δημιουργός.

Μέριλ ΣτριπΝάντια ΚοντογεώργηηθοποιόςMamma MiaCity Garden Festivalμιούζικαλειδήσεις τώρασυνέντευξηABBA