Θέατρο|30.12.2022 14:15

Από τα «Φτηνά τσιγάρα» μέχρι «Τα φώτα της πόλης»: Εννιά μιούζικαλ για να δείτε τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς

Άγγελος Γεραιουδάκης

Όπως κάθε Χριστούγεννα, έτσι και φέτος, η Αθήνα είναι στολισμένη με λαμπερά χρώματα, εντυπωσιακά φωτάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, βγάζοντας τον κόσμο από την γκρίζα καθημερινότητά του. Σε λίγες ώρες, πέφτει η αυλαία μιας χρονιάς που επεφύλασσε, για ολόκληρο τον πλανήτη, πολυεπίπεδες κρίσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και έντονη αβεβαιότητα. Την περίοδο των γιορτών απολαμβάνουμε στιγμές σπιτικής θαλπωρής, βόλτες στην αγορά και ψυχαγωγικά θεάματα πάνω και κάτω από τη σκήνη. Εμείς επιλέξαμε εννιά μουσικές παραστάσεις που μας τράβηξαν την προσοχή και σας τις προτείνουμε για αυτές τις μέρες που έχετε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο. 

Η ταινία «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη μετατράπηκε σε μιούζικαλ, γεμίζοντας την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ φθαρμένες τηλεκάρτες, γόπες, τυχαίες συναντήσεις, φιλιά που δεν βρήκαν τον δρόμο τους και υπέροχα τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες και συλλέκτες στιγμών. Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος πρόσθεσε δεκαέξι νέα τραγούδια στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας, ενώ η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγουαποδίδει τον αισθησιακό πυρήνα αυτής της sui generis ταινίας περιπλάνησης με στοιχεία φιλμ νουάρ μέσω μιας δεξιοτεχνικής χρήσης του χώρου, που συμπυκνώνει τις τοποθεσίες του πρωτότυπου σεναρίου γύρω από ένα πολυμορφικό, παραισθησιογόνο lounge. 

Παράλληλα, στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου Rex φιλοξενείται φέτος ένα διαφορετικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, ένα μεγάλο μουσικό θέαμα, μια παράσταση βασισμένη στην αξεπέραστη αριστουργηματική ταινία «Τα Φώτα της πόλης» του Τσάρλι Τσάπλιν. Ένα έργο - καθρέφτη της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής που αποθεώνει το χιούμορ, τη γενναιοδωρία, την πίστη στην καλοσύνη, στο όνειρο, στον έρωτα. Η πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου και τα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής από καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές / στριες φωτίζουν τη δράση και δίνουν τον τόνο σε μια παράσταση που υμνεί τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, αλλά και τη μεγαλοφυΐα του Τσάπλιν ως συγγραφέα, σκηνοθέτη, παραγωγού, συνθέτη και πρωταγωνιστή των ταινιών του.

Tο πιο θερμό χειροκρότημά του χαρίζει από Τετάρτη μέχρι Κυριακή το αθηναϊκό κοινό στο μιούζικαλ «Σπιρτόκουτο», το οποίο είναι βασισμένο στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη. Εννέα μουσικοί, έντεκα ερμηνευτές και πλήθος άλλων συντελεστών μεγεθύνουν την τραγελαφική πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας και, με οδηγό το πρωτότυπο μουσικό έργο των Γιάννη Νιάρρου και Αλέξανδρου Λιβιτσάνου, μας παρουσιάζουν μια καινούρια, αδιανόητη εκδοχή του θρυλικού Σπιρτόκουτου στη Στέγη Ωνάση. Oι διαμάχες, τα όνειρα, τα προβλήματα και οι παθογένειες της «αγίας ελληνικής οικογένειας» σε ένα πολυστυλιστικό μουσικό υπερθέαμα υψηλού ρίσκου: «Πόλεμος! Πόλεμος! Έχουμε πόλεμο!» 

Έπειτα από αρκετό καιρό, ο Μίνως Θεοχάρης επιστρέφει στην αθηναϊκή σκηνή και γίνεται η γοητευτικά απόκοσμη Χέντγουιγκ, η πιο εμβληματική gender queer περσόνα του σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Η παράσταση είναι γεμάτη από στιγμές που προκαλούν γέλιο, θέαμα αλλά και συγκίνηση, χωρίς να γίνεται βαρετή ή υπερβολική. Είναι ένα συναυλιακό μιούζικαλ, που παρουσιάζεται ολόκληρο σαν να ήταν μια ζωντανή συναυλία, κάτι που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό και μοναδικό. Η ερμηνεία του Μίνωα Θεοχάρη στην παράσταση είναι γεμάτη ενέργεια, φωτιά και πάθος. Παίζει, ελίσσεται, τραγουδάει, χορεύει, μεταμορφώνεται με μέτρο και σκηνικό ήθος σπάνιο. Εξαιρετική, επίσης, είναι και η Κατερίνα Ντούσκα που υποδύεται τον σύζυγο της Χέντγουιγκ. Το μουσικό ταλέντο και ο κωμικός συγχρονισμός της τραγουδίστριας δεν παιρνούν απαρατήρητα. Οι δύο πρωταγωνιστές αντιμετωπίζουν το κοινό σαν να πρόκειται πραγματικά για ροκ συναυλία, καλώντας τον κόσμο να κουνήσει τα χέρια του, να χειροκροτήσει και να εναρμονιστεί. Το «Hedwig and The Angry Inch» παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42 - 46, Πλ. Βικτωρίας), κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:45.

Ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών, «Η Μελωδία της Ευτυχίας», παρουσιάζειται στη σκηνή του θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ που έγινε μιούζικαλ σε μουσική Ρίτσαρντ Ρότζερς και στίχους Όσκαρ Χάμερσταϊν. Στη συνέχεια, το 1965, έγινε ταινία με την Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ, η οποία απέσπασε πέντε Όσκαρ και έκανε ρεκόρ εισπράξεων. Το σάουντρακ της ταινίας πούλησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Τη μεταφορά του μιούζικαλ στα ελληνικά, τη σκηνοθεσία καθώς και την απόδοση του κειμένου και των στίχων υπογράφει η Θέμις Μαρσέλλου

Οι δημιουργοί της «Αυλής των θαυμάτων» επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη χριστουγεννιάτικη ιστορία «Scrooge & Ghosts and Rock ‘n’ Roll». Ο Χρήστος Σουγάρης στη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Στέφανος Κορκολής στη μουσική και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στους στίχους προτείνουν μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του έργου. Ο Σκρουτζ, ο αγαπημένος χαρακτήρας του Ντίκενς, είναι ένας ξιπασμένος, παρηκμασμένος και δύστροπος αστέρας της μουσικής. Την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται την επίσκεψη φαντασμάτων νεκρών αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που θέλουν να τον προειδοποιήσουν πως εάν δεν αλλάξει τη στάση του απέναντι στους συνανθρώπους του, σύντομα θα περάσει και αυτός στην ιστορία ως ένας ακόμη αδικοχαμένος αστέρας. Στη διαδρομή που θα του επιβληθεί από το παρελθόν έως το μέλλον, θα συναντηθεί με τους ανθρώπους που τον διαμόρφωσαν μουσικά αλλά και ως προσωπικότητα, θα γνωρίσει ουσιαστικότερα τους οικείους του και θα αξιολογήσει με διαφορετικό τρόπο τις προτεραιότητές του στη μουσική αλλά και στην ίδια του τη ζωή. Η παράσταση είναι ροκ μιούζικαλ και το κείμενο είναι ελεύθερη απόδοση σε σύγχρονη γλώσσα με μεμονωμένες ακατάλληλες φράσεις που ενδεχομένως να ενοχλήσουν.

Με χιούμορ, παιγνιώδη αλλά και καυστική διάθεση προς τον θεσμό του γάμου και τις κοινωνικές συμβάσεις, το πρωτότυπο μιούζικαλ «Εύθυμες Κυράδες», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σκιαγραφεί τη ζωή μιας μικρής πόλης της Αγγλίας που θα μπορούσε να είναι και η δική μας. Αμαρτωλές επιθυμίες, φαύλα πάθη, συζυγικές ζηλοτυπίες και ερωτικές περιπέτειες προκαλούν ένα ντόμινο παρεξηγήσεων, αναπάντεχων παρεκτροπών και κωμικών συμπτώσεων. Φήμες μιλούν για το καλύτερο πάρτι της πόλης! Είκοσι ένα χρόνια μέτα από την πρώτη κυκλοφορία του «Γεια», το θρυλικό άλμπουμ των 00s ζωντανεύει στο θέατρο Ριάλτο. Τα τραγούδια από τον δίσκο της Δέσποινας Βανδή και του Φοίβου, ο οποίος έγινε τέσσερις φορές πλατινένιος μέσα σε έντεκα ημέρες, ερμηνεύουν η Αλέκα Κανελλίδου, η Τζώρτζια Κεφαλά που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μιούζικαλ, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και ο Παναγιώτης Πετράκης. Μαζί τους 20μελής θίασος. 

Τέλος, ο πολυσήμαντος Κρύστοφ Βαρλικόφσκι σκηνοθετεί με τη σκιά του Ντέιβιντ Λιντς τα «Παραμύθια του Χόφμαν» στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Πρόκειται για μια δραματική όπερα γεμάτη υπέροχες μελωδίες, ανάμεσα στις οποίες και η διάσημη «βαρκαρόλα». Ο Ζακ Όφενμπαχ δεν ξεχνά ούτε την πνευματώδη ούτε την περιπαικτική πλευρά του, ενώ, όπως και στα άλλα έργα του, είναι σκανδαλωδώς μελωδικός και γεμάτος αστείρευτη έμπνευση. Στο έργο αυτό, ο συνθέτης βάζει δίπλα - δίπλα τη χαρούμενη διάθεση του ποιητή Χόφμαν με τη ρωγμή εκείνη που αφήνει να φανεί ότι ο χαρακτήρας του ποιητή δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Και παρά το γεγονός ότι ο συνθέτης δίνει πάντα προτεραιότητα στη μελωδία, εντούτοις η αρμονική του γραφή μοιάζει να σκιαγραφεί με ακρίβεια τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦοίβοςΡένος ΧαραλαμπίδηςΠρωτοχρονιάΜίνως ΘεοχάρηςΣτέγη Ιδρύματος ΩνάσηΓιάννης Οικονομίδηςειδήσεις τώραΘέμις ΜαρσέλλουΓιάννης ΝιάρροςΤσάρλι Τσάπλινμιούζικαλ