Θέατρο|29.10.2023 11:47

Άλκηστις Ζιρώ στο ethnos.gr: «Το #Metoo έκανε τον κόσμο να ανοίξει τα αυτιά του και να ακούσει»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στη σειρά «Τα Νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά στην ΕΡΤ1. Η Άλκηστις Ζιρώ είναι ένα ταλαντούχο πλάσμα που αμέσως σε κερδίζει με την προσωπικότητα και το χαμόγελό της.

Φέτος, πρωταγωνιστεί στη νέα δραματική σειρά «Μετά τη φωτιά» στον ΑΝΤ1, ενώ παράλληλα συμμετέχει στη φεμινιστική κωμωδία «Αυτές που δεν προλάβατε» της ομάδας b.p.m. (beats per minute), που κέρδισε το κοινό στην πρώτη της παρουσίαση, σημειώνοντας διαρκή sold out και τώρα παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Χώρα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Το έργο μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας. Η Άλκηστις Ζιρώ μιλάει στο ethnos.gr για το φεμινισμό, το #Metoo και τη νέα της τηλεοπτική επιτυχία.

Ηθοποιός στο θέατρο και ηθοποιός στην τηλεόραση. Ποια η γοητεία και ποιες οι δυσκολίες των δύο αυτών;

Αυτή η απάντηση θα ήταν δυο σελίδες κανονικά αλλά θα πω μόνο ότι η γοητεία του θεάτρου είναι το «τώρα» όλα συμβαίνουν εκείνη την στιγμή, μια στιγμή που δεν γυρίζει πίσω κι αυτό είναι γοητευτικό και σε κρατάει συνέχεια σε εγρήγορση. Η διαδικασία του γυρίσματος έχει άλλη μαγεία, έχει τη δύναμη του φακού, του βλέμματος, της μικροκίνησης, της λεπτομέρειας.

Με τι κριτήρια επιλέγετε συνήθως να πείτε «ναι» σε μία επαγγελματική πρόταση;

Πρώτα και πάνω απ' όλα είναι οι άνθρωποι, μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Μετά το εκάστοτε έργο, αν με αφορά, αν έχει κάτι να πει στον κόσμο, στην κοινωνία και σε μένα. Και φυσικά το οικονομικό κομμάτι, καθώς μιλάμε για τον βιοπορισμό μας.

Τηλεοπτικά σας βλέπουμε στη νέα σειρά «Μετά τη φωτιά» του ΑΝΤ1. Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν σας έκαναν την πρόταση;

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μιλήσω με τον Γρηγόρη Καραντινάκη, τον σκηνοθέτη μας, να μου πει για τον ρόλο μου, πως τον έχει σκεφτεί, τι πορεία έχει η Ειρήνη σε αυτήν την ιστορία. Και φυσικά με ποιους άλλους ηθοποιούς θα είμαι. Με τον Γρηγόρη άλλωστε ήμασταν και πέρυσι μαζί στα «Νούμερα» οπότε ξέρω τον τρόπο που δουλεύει, ξέρω ότι αυτή η δουλειά, θα γινόταν με αγάπη, φροντίδα και συζήτηση.

Στη σειρά υποδύεστε την Ειρήνη Ιωαννίδη, ένα τυχερό, πανέμορφο και πλούσιο κορίτσι. Πώς προσεγγίσατε τον ρόλο σας; Μπήκατε στη διαδικασία να δείτε το ξένο φορμάτ;

Είδα μόνο τη σειρά των οκτώ επεισοδίων, το οποίο όμως έχει μεγάλη απόσταση από το δικό μας, καθώς διαδραματίζεται στο 1897. Την Ειρήνη την προσέγγισα με μια ελαφρότητα, με μια τρυφερότητα και προστασία. Φοβερά εύθραυστος χαρακτήρας. Η Ειρήνη είναι ένα κορίτσι της υψηλής κοινωνίας που λατρεύει ο Τύπος και τα social media.

Βρίσκετε σημεία ταύτισης ή ενδεχομένως συμπάθειας προς την ηρωίδα που ερμηνεύετε;

Ταύτισης όχι. Δεν θα μπορούσα να ταυτιστώ μ' ένα κορίτσι που για δώρο γάμου στην φίλη της, αγοράζει διαμέρισμα. Παρόλα αυτά μου αρέσει αυτός ο ρόλος γιατί σπάει ένα μοτίβο στην τηλεόραση, έχουμε συνηθίσει τέτοιοι ρολόι (πλουσίων) να έχουν κάτι το αλαζονικό, κάπως υπάρχει ένα στερεότυπο στην κοινωνία, ότι αν είσαι πλούσιος, αυτομάτως είσαι και υπερόπτης. Ή κάνεις ό,τι γουστάρεις τον κόσμο επειδή έχεις λεφτά. Ε, η Ειρήνη δεν είναι έτσι. Είναι πλούσια ναι, αλλά δεν την καθορίζει αυτό. Είναι καλή, δοτική, τίμια, βοηθάει και νοιάζεται για τους άλλους.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της Ειρήνης από την ανέμελη και απροβλημάτιστη ζωή στην αλλαγή που βιώνει έπειτα από την πυρκαγιά;

Η ζωή της γυρνάει τούμπα πολύ γρήγορα, από το δεύτερο επεισόδιο κιόλας. Οπότε θα γίνουν πολλές αλλαγές και στη ζωή της αλλά και στον χαρακτήρα της.

Πώς σχολιάζετε την πληθώρα σειρών που βλέπουμε πλέον στην τηλεόραση;

Θα προτιμούσα να γίνονται λιγότερες και πιο ποιοτικές δουλειές. Αλλά εφόσον αυτό δεν συμβαίνει. Τουλάχιστον ας έχει ο κόσμος δουλειά.

Πριν λίγες ημέρες έκανε πρεμιέρα η παράσταση «Αυτές που δεν προλάβατε». Ποια είναι τα βασικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται το έργο;

Τη γυναικεία φιλία και ενδυνάμωση. Την αυτοδιάθεση του σώματος. Το συναίσθημα της αναγκαιότητας. Της ριζικής αλλαγής.

Στο δελτίο τύπου περιγράφεται ως μία φεμινιστική κωμωδία. Τι σημαίνει για σας φεμινισμός;

Ο φεμινισμός δεν είναι μόνο ένα πράγμα, είναι κάτι το πολυδιάστατο. Είναι η στάση που επιλέγεις να κρατήσεις απέναντι στον άνθρωπο και τη ζωή την ίδια. Στις αξίες και τον ψυχισμό των ανθρώπων. Στις έμφυλες διακρίσεις και την άνιση αντιμετώπιση.

Ως γυναίκα, ποια κοινωνικά στερεότυπα σας καταπίεσαν περισσότερο;

Μήπως καλύτερα η ερώτηση να είναι «ποια δεν με καταπίεσαν;»

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας εχετε δηλώσει ότι δεχτήκατε κακοποίηση στη δουλειά σας και το #Metoo σας βοήθησε να το καταλάβατε. Θεωρείτε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα μετά την εποχή Γουάινστιν και το ελληνικό #MeToo;

Ριζικά όχι. Κατάφερε σίγουρα να ταρακουνήσει τα νερά και να αλλάξει τη ροή του ποταμού. Κατάφερε να στρέψει τους προβολείς στα θύματα, να αποκτήσουν βήμα, να μιλήσουν και επιτέλους να ακουστούν. Το #Metoo έκανε τον κόσμο να ακούσει. Για μια φορά να κλείσει το στόμα του να ανοίξει τα αυτιά του και να ακούσει.

Τώρα που τελείωσε η πρώτη σεζόν από τα «Νούμερα», πώς αποτιμάτε την εμπειρία αυτή;

Η πιο αγαπημένη μου δουλειά. Με τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους. Ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στον χώρο της τηλεόρασης.

Θα σας δούμε στη δεύτερη σεζόν, άμα γίνει τελικά;

Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

Με τόσες επαγγελματικές υποχρεώσεις, χρόνο για σας έχετε;

Η απάντηση είναι μια και είναι πολύ σύντομη: Όχι!

Βλέπετε διαφορά στον τρόπο που σας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τώρα που είστε αναγνωρίσιμη;

Δεν θα το έλεγα. Οι ευγενικοί άνθρωποι με αντιμετωπίζουν με ευγένεια και οι αγενής με αγένεια. Στον άνθρωπο είναι. Όχι στο ποιον έχει απέναντι του. Κι αν έχει συμβεί να δω ότι κάποιος είναι αγενής και μ' εμένα επειδή έτυχε να παίζω στην τηλεόραση είναι ευγενικός; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Έχετε πατήσει το όνομά σας στο Google για να δείτε τι βγάζει;

Ανακρίβειες ως επί το πλείστον, όχι κάτι φοβερό και τρομερό αλλά κάπως παραποιούνται από άρθρο σε άρθρο τα λόγια και οι πληροφορίες. Κι έχω καταλήξει να είμαι τραγουδίστρια; Βέρα Γαλλίδα; Πρωταθλήτρια χόκεϊ χόρτου;

Σας έχει τύχει να σας τραβήξουν φωτογραφία, ενώ δεν το γνωρίζατε ή δεν είχατε δώσει την άδεια σας; 

Έχει τύχει αλλά το έκαναν κάτι παιδάκια. Ποια είμαι εγώ να τους χαλάσω τη χαρά και την αδρεναλίνη της στιγμής; Να τους χαλάσω την σκανταλιά;

Ο παππούς σας ήταν ο Γκυ Ζιρώ, ο οποίος έγραφε και μεταγλώττιζε παραμύθια. Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνον;

Το δωμάτιο του γραφείου. Γεμάτο με βιβλία και βιντεοκασέτες. Όταν λέω γεμάτο, εννοώ από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Κι αυτός τοποθετημένος στο κέντρο του δωματίου να ξύνει τα μολύβια του.

Σε τι ελπίζετε σήμερα;

Σε πολλά και παράλληλα σε τίποτα. Συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας και έχουμε πάψει να ελπίζουμε, και δεν μας κατηγορώ, θέλει δύναμη το να ελπίζεις. Και πού να τη βρούμε;

ειδήσεις τώραΑΝΤ1φεμινισμόςΜετά τη φωτιά