Θέατρο|10.12.2023 10:54

Αντώνης Παπαηλίας στο ethnos.gr: «Με έβριζαν στα social media χωρίς να ξέρουν ποιος είναι πίσω από τη Λόλα»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο Αντώνης Παπαηλίας απέκτησε την αγάπη του τηλεοπτικού κοινού ως «Λόλα», δίπλα στον Λευτέρη Μητσόπουλο, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο J2US, όπου και κατέκτησαν τη νίκη. Γεννημένος στην Κω, την ίδια μέρα με τη Δέσποινα Βανδή, αποτελεί ένα πολύπλευρο και πολυτάλαντο πλάσμα, με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Όνειρό του είναι να ξυπνήσει ένα πρωί και να ζει σε μια Ελλάδα, όπου να μην υπάρχουν βρισιές στο ίντερνετ, να μην υπάρχει αυτή η καθημερινή έχθρα μεταξύ μας, να είμαστε πιο αγαπημένοι ως λαός και να αγαπάμε τα ζώα.

Φέτος έχει ένα αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα, καθώς εμφανίζεται μαζί με τον Πάνο Κιάμο και τον Toni Sfinos σε νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας, όπου γίνεται το αδιαχώρητο. Κάθε Τετάρτη, υποδύεται με μεγάλη επιτυχία την Πελαγία στην παράσταση «Καθαρίστρια» στο θέατρο Coronet, ενώ παράλληλα βρίσκεται κάθε μεσημέρι στο πλευρό της Κατερίνας Ζαρίφη στην εκπομπή του OPEN. «Η αλήθεια είναι πως εχω έναν αρκετά γεμάτο χειμώνα. Η συνεργασία με την εκπομπή "Οδός Ζαρίφη 2" προέκυψε έπειτα από ένα τηλεφώνημα και μια κουβέντα που είχα με τον Θέμη Μάλλη. Οι σκέψεις μου ήταν από την αρχή θετικές» αναφέρει ο ίδιος στο ethnos.gr. 

Η Κατερίνα (Ζαρίφη) ζει μαζί με τη γιαγιά της, τη Νούλα, την οποία υποδύεται ο Αντώνης Παπαηλίας. Μέσα στο σπίτι τους, υπάρχει μια τηλεορα-ΣΑΡΑ που δεν κλείνει ποτέ και όσα βλέπουν εκεί γίνονται βούτυρο στο ψωμί τους σχολιάζοντας, η καθεμιά με τον δικό της μοναδικό τρόπο, την ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα. «Η συνεργασία με την Κατερίνα είναι ακόμα καλύτερη απ’ όσο την περίμενα. Είναι υπέροχη! Εκτός από το ταλέντο της είναι εξαιρετικό και πανέξυπνο πλάσμα. Ο χαρακτήρας της είναι αυτός που μου ταιριάζει. Εχει αυτή την ταπεινότητα που ψάχνω στους ανθρώπους που είναι γύρω μου» υπογραμμίζει.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στο ρόλο που κληθήκατε να έχετε στην εκπομπή;

Είναι ότι πάντα έχω άγχος. Συνεπώς, μου πήρε χρόνο μέχρι να βρω τα πατήματά μου και να δω πώς περίπου θα ήθελα να ο χαρακτήρας της γιαγιάς Νούλας! Με λίγα λόγια, εγώ ο ίδιος δυσκόλεψα τον εαυτό μου.  

Απ’ όλη την παρέα, ποιος είναι ο πιο οργανωτικός, αλλά και το πιο πειραχτήρι;

Πιο οργανωτικός, νομίζω, δεν υπάρχει. Όλοι είμαστε αρκετά πειθαρχημένοι όσον αφορά την εργασία. Πριν βγούμε καθημερινά στον αέρα, προετοιμαζόμαστε προσεκτικά, ώστε να έχουμε μια ιδέα για το τι θα πούμε. Είναι μία εκπομπή που κρύβει αρκετή δουλειά πίσω από τα φώτα. Το πιο πειραχτήρι απ' όλους μας είναι ξεκάθαρα ο Δημήτρης Αλεξάνδρου. Είναι υπέροχος! 

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι λόγοι που το κοινό σας εμπιστεύεται και υπάρχουν κομμάτια που θα διορθώνατε στην εκπομπή;

Νομίζω ότι αυτό που προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο είναι γέλιο! Όσον αφορά την πορεία της εκπομπής είμαι ευχαριστημένος μέχρι τώρα. Θαρρώ σιγά-σιγά τα καταφέρνουμε. Βέβαια, με λίγη ακόμα προσπάθεια, θα είναι ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα. Θα ήθελα να τρελαθούμε εμείς οι ίδιοι λίγο παραπάνω. Για παράδειγμα, να με αφήσουν να πάω να χορέψω πάνω στο τραπέζι. Μόλις δείτε τα Χριστουγεννιάτικα επεισόδια, θα καταλάβετε τι εννοώ... 

Σας ενδιαφέρει μία τηλεοπτική πορεία – καριέρα ως Αντώνης; Σε τι άλλο φαντάζεστε τον εαυτό σας στη μικρή οθόνη;

Φυσικά και με ενδιαφέρει! Αλλά και να μη γίνει, είμαι ήδη πάρα πολύ ευχαριστημένος. Τον εαυτό μου τον φαντάζομαι σε μία κωμική σειρά. 

Συνεργάζεστε χρόνια με τον Θανάση Κιούση. Τι σημαίνει αυτός ο άνθρωπος για σας; Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Γι' αυτόν τον άνθρωπο μπορώ να μιλαω για ώρες και να μην έχω τελειωμό. Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια όταν γνωριστήκαμε σε μια παράσταση στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Από τότε έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια! Συνεπώς, καταλαβαίνετε πως τα λόγια είναι περιττά... 

Η Λόλα ήταν δική σας ιδέα; Σε ποια στοιχεία του εαυτού σας θα λέγαμε ότι βασίζεται;

Οχι! Είναι καθαρά ιδέα του Θάνου Κιούση. Νομίζω ότι βασίζεται στο χιούμορ που υπάρχει ακόμα στο νησί μου, την Κω. Εχω κλέψει στοιχεία από αληθινούς ανθρώπους που ζουν εκεί. 

Η αναγνωσιμότητα έχει αλλάξει καθόλου στον τρόπο που σας αντιμετωπίζουν στην Κω;

Όχι δεν έχει αλλάξει κάτι. Ίσως θα μπορούσα να πω ότι έχουν σταματήσει να λένε αρνητικά σχόλια για εμένα. Αλλά και ποιος δεν έχει; Όλοι έχουμε. Και εσύ θα έχεις, απλά δεν θα τα έχεις δει (γέλια).

 

Η Λόλα μπορεί ή έχει βοηθήσει στην οροτότητα πάνω σε θέματα της LGBTQ+ κοινότητας; 

Η Λόλα είναι ένας ρόλος, μία ιστορία. Αν αυτή η περσόνα μπορεί να βοηθήσει κάποιον ν' ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που του έχει επιβάλλει η κοινωνία, βλέποντας εμένα να κάνω αυτή τη γυναίκα, τότε ναι μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν και αυτά τα επαγγέλματα. Μας αρέσει να φοράμε κορσέ, τι να κάνουμε! Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει και ότι αισθάνεται χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους.  

Μία ιστορία με θέμα τη ζωή του Αντώνη Παπαηλία, πώς ξεκινά;

Είχα εξαιρετικά παιδικά χρόνια με αρκετή αγάπη από την οικογένεια και τους φίλους μου. Ηταν ανέμελα με πολύ παιχνίδι. Η ιστορία μου θα ξεκινούσε μ’ ένα χαρούμενο παιδί, να φοράει μπρατσάκια και βατραχοπέδιλα, έτοιμο να βουτήξει στα καταγάλανα νερά της Κω. Γιατί όταν σκέφτομαι τον νεότερό μου εαυτό, έτσι τον θυμάμαι!

Εχει υπάρξει κάποιο δημοσίευμα που έχει γραφτεί ή σχόλιο που έχει πει κάποιος για σας και σας έφερε σε δύσκολη θέση ή σας στεναχώρησε; 

Ναι, φυσικά και έχω διαβάσει αρνητικά σχόλια. Στην αρχή με επηρέαζαν πάρα πολύ. Στεναχωριόμουν, γιατί ένιωθα ότι με βρίζουν χωρίς να γνωρίζουν τι κρύβουν από αυτή την περσόνα που βλέπουν στη σκηνή. Γενικότερα, μ’ ενοχλεί ο τρόπος που εκφράζονται κάποιοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συζητώντας, όμως, με ανθρώπους που βρίσκονται στη δουλειά μας, με ηρέμησαν. Έχω σταματήσει να τα διαβάζω, δεν δίνω καθόλου σημασία και το έχω ξεπεράσει.

Τι σας αποκαρδιώνει περισσότερο απ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας;

Εξοργίζομαι και αισθάνομαι βαθιά θλίψη για πολλά πράγματα. Θ' αναφέρω απλώς δύο τρία παραδείγματα, ώστε να καταλάβεις με τι προβληματικό άτομο συζητάς αυτή τη στιγμή. Με στεναχωρεί, για παράδειγμα, το νοσοκομείο στην Κω, το οποίο υπολειτουργεί, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει ένα αρτιο υγειονομικό σύστημα ως νησί του Ιπποκράτη, του πατέρα της ιατρικής. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι βρισκόμαστε τώρα σε πόλεμο. Με στεναχωρεί η ύπαρξη άστεγων ανθρώπων. Με στεναχωρεί η παρουσία αδέσποτων ζώων. Με στεναχωρεί η ύπαρξη κακίας στον κόσμο. Θέλεις άλλα παραδείγματα; Ίσως είναι καλύτερο να σταματήσω εδώ. 

Θεατρικά σας βλέπουμε κάθε Τετάρτη στην παράσταση «Καθαρίστρια» στο θέατρο Coronet. Θέλετε να μας πείτε μερικά λόγια γι' αυτό το νέο σας επαγγελματικό βήμα; 

Είναι ένας εντελώς διαφορετικός ρόλος με ότι έχω κάνει μέχρι στιγμής. Έχω πάρει ρίσκο, αλλά το κάνω με πολλή αγάπη και το αφήνω να με οδηγήσει από μόνο του. Δεν είναι εύκολο να είσαι μόνος σου πάνω στη σκηνή. Δεν έχεις βοήθεια από κανέναν. Υποδύομαι την Πελαγία, μια ανθρώπινη ψυχή που αναζητάει τον αληθινό προορισμό της, σε αυτόν τον κόσμο. Και η ψυχή δεν έχει φύλο. Φεύγοντας ο θεατής από την παράσταση, θέλω να κρατήσει την ταπεινότητά του προς τους άλλους.

Με τι αποφορτίζεστε από μια δύσκολη μέρα; Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

Η αλήθεια είναι ότι πλέον ο χρόνος μου είναι αρκετά περιορισμένος. Συνήθως, μου αρέσει να μαγειρεύω, είμαι λάτρης του ωραίου φαγητού, να συναντάω τους φίλους μου, να μιλάω με τη γάτα μου, να πηγαίνω βόλτα με το πατίνι μου. Γενικά, του τρελού, όπως καταλαβαίνεις! 

ειδήσεις τώραOPENκαθαρίστριαΚατερίνα ΖαρίφηΤόνι Σφήνος