Θέατρο|11.12.2023 11:42

Δημήτρης Μυλωνάς στο ethnos.gr: «Οφείλουμε να μην είμαστε αδιάλλακτοι, πόσο όμως περισσότερο θα χαιρόμασταν τη ζωή αν είχαμε μεγαλύτερη πίστη στις επιλογές μας;»

Μαίρη Τσίνου

Το παιδικό θέατρο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι μια υπέροχη εμπειρία που μπορεί να ενώσει την οικογένεια και να προσφέρει μια μοναδική ψυχαγωγική εμπειρία για τα παιδιά. 

Η παιδική σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου παρουσιάζει την παράσταση Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, θεατρική διασκευή της ιδίας και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.  Η πολυβραβευμένη κι υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024 Αγγελική Δαρλάση ορμώμενη από τη συγκλονιστική ιστορία της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο στήνει τη δική της συγκινητική ιστορία για τη γνωριμία δύο αγοριών που η μοίρα τους έφερε να πολεμούν σε αντίπαλο στρατόπεδο. Με ευαισθησία, χιούμορ κι ειλικρίνεια μιλά κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών για τον πόλεμο και τη σημασία του να αναζητούμε τις γέφυρες που μας ενώνουν.

O σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς με αφορμή τις παιδικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις που ανεβαίνουν στην παιδική σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου μιλά στο ethnos.gr για τη μαγεία των Χριστουγέννων, τις γιορτινές αναμνήσεις του και τον ρόλο της τέχνης στην παιδική ψυχή.

Γιατί τα Χριστούγεννα αποτελούν διαχρονικά μια μαγική εποχή για την παιδική ψυχή;

Τα Χριστούγεννα είναι η κατεξοχήν γιορτή των δώρων, των γλυκών, της αγκαλιάς και της αγάπης, είναι η στιγμή που η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι και περνάει χρόνο μαζί. Αυτή πιστεύω είναι και η μαγεία των Χριστουγέννων για τα παιδιά, πολύ περισσότερο και από τα ίδια τα δώρα που ασφαλώς τα περιμένουν πώς και πώς, όμως εκείνο που μένει τελικά ανεξίτηλο μετά την άχνη ζάχαρη από τους κουραμπιέδες και τα γυαλιστερά χαρτιά περιτυλίγματος των δώρων, είναι το αίσθημα της θαλπωρής.

Πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν βλέπουν να ζωντανεύει μπροστά τους ένας μαγικός κόσμος με ξωτικά;

Βουτούν κατευθείαν, αδιαπραγμάτευτα στο μαγικό αυτόν κόσμο και αφήνονται να παρασυρθούν από τις περιπέτειες των ξωτικών που ζωντανεύουν επί σκηνής. Πόσο εντυπωσιακό φαντάζομαι θα είναι για ένα παιδί έχοντας ακούσει τόσα και τόσα παραμύθια με ξωτικά, να βλέπει επιτέλους ζωντανά τα τόσο αστεία και γλυκά αυτά πλάσματα;

Ποιες υπήρξαν οι δικές σας αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, στιγμές, αναμνήσεις;

Λίγο χαιρόμουν τους γονείς μου ως παιδί, άνθρωποι και οι δύο του μόχθου βρίσκονταν σε έναν καθημερινό αγώνα να τα βγάλουν πέρα. Οι μέρες λοιπόν των Χριστουγέννων ήταν και για μένα η στιγμή που γινόταν μια παύση και τότε είχα τη χαρά να κουρνιάσω περισσότερο κοντά τους, να φάω γλυκά σαν να μην υπάρχει αύριο κι εννοείται να παίξω με τα καινούρια μου παιχνίδια που μου έπαιρναν δώρο.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την χριστουγεννιάτικη εκεχειρία, παρατηρούμε μια νέα εποχή βίας και μίσους. Πως μπορεί να εξευγενιστεί ο άνθρωπος και ποιος ο ρόλος της τέχνης σε αυτό;

Δύο κατά τη γνώμη μου είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτει ο άνθρωπος: την παιδεία ώστε να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να έχει οξυμένο κριτήριο για το παρόν, και την τέχνη ώστε να μπορεί να μεταβολίζει αυτά που συμβαίνουν και να τα μετουσιώνει σε δημιουργία, έκφραση, επικοινωνία. Αυτή ακριβώς η διαδικασία της τέχνης, άρρηκτα συνυφασμένη με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι και ο τρόπος ώστε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το μεγάλο ερωτηματικό της ζωής!

Τι πιστεύετε ότι αντιλαμβάνονται τα παιδιά για την ζωή που οι ενήλικες αρνούνται να δουν;

Όταν τα παιδιά παίζουν, μπαίνουν στο παιχνίδι με απόλυτη πίστη σε αυτό που συμβαίνει στο εδώ και τώρα. Αν ένα σκουπόξυλο το ονομάσουν σπαθί, είναι σπαθί και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ασφαλώς στον κόσμο των ενηλίκων οφείλουμε να μην είμαστε αδιάλλακτοι, πόσο όμως περισσότερο θα χαιρόμασταν τη ζωή μας αν είχαμε μεγαλύτερη πίστη στις επιλογές μας και τους ανθρώπους που επιθυμούμε να τις πλαισιώνουν;

Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι - Η ωραιότερη αντιπολεμική ιστορία στην καρδιά των Χριστουγέννων

Δύο παιδιά του σήμερα αναζητούν στη σοφίτα του σπιτιού του προπάππου το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι το οποίο σύμφωνα με τις διηγήσεις των γονιών τους κρεμόταν κάθε χρόνο στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στη διάρκεια αυτής της «ανασκαφής» μέσα σε κιτρινισμένες κούτες και παλιά αντικείμενα, θα ανακαλύψουν έναν πολύτιμο θησαυρό, το σημειωματάριο του προπάππου Χανς ο οποίος κι εκείνος όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλα αγόρια, σε ηλικία 16 μόλις χρονών στρατολογείται στο Δυτικό Μέτωπο του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ιστορίας από τα εχθρικά εκείνα χρόνια η οποία αν και συνέβη κατά τη διάρκεια ενός από τους αγριότερους πολέμους όλων των εποχών, για μια ημέρα, τα Χριστούγεννα του 1914, το Δυτικό Μέτωπο μεταμορφώθηκε σε έναν τόπο συμφιλίωσης και ειρήνης.

Κάποιοι είχαν αποφασίσει ότι ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να λύνονται οι διαφορές. Κάποιοι είχαν αποφασίσει ότι ο Χανς από τη Γερμανία και ο Χάρι από την Αγγλία είναι εχθροί. Όμως τα δυο αγόρια, παραδόθηκαν στη μαγεία των Χριστουγέννων κι εκείνη την ημέρα, τα Χριστούγεννα του 1914, έπαιξαν μαζί ποδόσφαιρο.

Η πρωτότυπη θεατρική διασκευή που υπογράφει, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην παιδική σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου σε μια ευφάνταστη και συγκινητική παράσταση 4 ηθοποιών με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, η οποία απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού.

Το «Από Μηχανής» Θέατρο υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά, εγκαινιάζει την ίδρυση της παιδικής σκηνής και στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει επίσης δύο ακόμη παραστάσεις «Ο αόρατος Τονίνο» και «Εγώ το ξωτικό»

«Ο αόρατος Τονίνο»: η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Τζάνι Ροντάρι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς που υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυαγαπημένου βιβλίου του Ροντάρι καθώς και τους στίχους των τραγουδιών, μαζί με 5 ηθοποιούς και τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής, στήνουν μια παράσταση ευρηματική, ευφάνταστη, αστεία και συγκινητική για τη φιλία, την ειλικρίνεια, την ενσυναίσθηση αλλά και τη μοναξιά σε κάθε ηλικία η οποία απευθύνεται σε παιδιά Παιδικών σταθμών, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου

«Εγώ το ξωτικό»: η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη, θεατρική διασκευή της ιδίας, και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

Τρυφερή, αστεία και συγκινητική η ιστορία αυτή θα ταξιδέψει τους μικρούς μας φίλους στο μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλος από την ίδια την αγάπη και τη χαρά της προσφοράς!

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείου, Α' & Β' Δημοτικού.

Πρεμιέρα: 18 Νοεμβρίου

Τα παιδιά παίζουν, οι ηθοποιοί παίζουν, η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του «Από Μηχανής» Θεάτρου παίζει, ας γίνουμε λοιπόν μαζί, μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι συνδημιουργοί μιας παιγνιώδους σκηνικής περιπέτειας που παρεμβαίνει, προβληματίζει, γεφυρώνει, διασκεδάζει.

ειδήσεις τώραΑπό Μηχανής Θέατροσκηνοθέτηςθεατρική παράστασηΧριστούγεννα