Θέατρο|29.02.2024 16:30

«Μαθήματα κωμωδίας» και «Σωτηρία με λένε»: Δυο sold out παραστάσεις «ταξιδεύουν» στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Επειτα από τρία χρόνια επιτυχίας με συνεχή sold out στην Αθήνα, τα «Μαθήματα Κωμωδίας» του Θοδωρή Αθερίδη, ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Κολοσσαίον, από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως την Κυριακή 21 Απριλίου, για τρεις εβδομάδες παραστάσεων.

Τα «Μαθήματα Κωμωδίας» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης μιας σημερινής ιστορίας, που οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, οχτώ χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς με αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση». Πρωταγωνιστούν οι Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Ηλίας Βαλάσης, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας και Αναστασία Τσιλιμπίου.

«Σωτηρία με λένε»: Για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αυλαία 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Σωτηρία με λένε» στην Αθήνα για δύο θεατρικές σεζόν και στη Θεσσαλονίκη την περασμένη άνοιξη, το έργο της Σοφίας Αδαμίδου - ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού – επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αυλαία από την Τετάρτη 3 Απριλίου για 10 μόνο παραστάσεις.

Τη σκηνοθεσία, τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Στο ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου, η Κάτια Γκουλιώνη. Ζωντανή μουσική επί σκηνής από τον Θοδωρή Ξηντάρη και τον Βασίλη Προδρόμου. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Ανθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές.

Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

Θεσσαλονίκηειδήσεις τώραΘοδωρής ΑθερίδηςΔήμητρα ΜατσούκαΚάτια Γκουλιώνη