Θεατρικά Βραβεία 2026: Η Έβελυν Ασουάντ και ο Βασίλης Μπούτσικος νικητές των βραβείων «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν»
NewsroomΟι Έβελυν Ασουάντ και Βασίλης Μπούτσικος αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές των φετινών Θεατρικών Βραβείων «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν», τα οποία απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαΐου 2026, σε ειδική τελετή στο Ακροπόλ Παλλάς.
Το έπαθλο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι
Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς για πρώτη φορά τα βραβεία απονεμήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να πραγματοποιεί την απονομή.
Η Έβελυν Ασουάντ τιμήθηκε με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την ερμηνεία της στον ρόλο της Κασσάνδρας στην Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε στα Επιδαύρια 2024 και επαναλήφθηκε το 2025.
Αντίστοιχα, ο Βασίλης Μπούτσικος απέσπασε το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για τις ερμηνείες του στο έργο «Καταραμένος κόσμος» των Βασίλη Μαυρογεωργίου και Τζούλιας Διαμαντοπούλου, καθώς και στο έργο «Βαδίζοντας» του Τόμας Μπέρνχαρντ.
Στην ομιλία της πριν από την απονομή, η Λίνα Μενδώνη στάθηκε στη σημασία της θεατρικής συνέχειας και της νέας γενιάς καλλιτεχνών. «Το θέατρο είναι μια διαρκής ώσμωση, μια συνεχής αναμέτρηση όχι μόνο με το κείμενο και τους χαρακτήρες, αλλά και με κορυφαίες ερμηνείες και σκηνοθετικές προσεγγίσεις του παρελθόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως με τη νέα νομοθετική ρύθμιση η αρμοδιότητα απονομής των βραβείων πέρασε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ανακοίνωσε και την αύξηση του χρηματικού επάθλου από 3.000 σε 5.000 ευρώ.
Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» θεσπίστηκε το 2007 από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και απονέμεται κάθε χρόνο σε νέα ηθοποιό που έχει ξεχωρίσει για τις ερμηνείες της κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Μαζί με το χρηματικό έπαθλο, η νικήτρια παραλαμβάνει συμβολικά και τη Χρυσή Καρφίτσα της Μελίνα Μερκούρη.
Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» καθιερώθηκε το 2001 από τον Σταμάτης Φασουλής, στη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού Δημήτρη Χορν. Ο νικητής λαμβάνει, εκτός από το χρηματικό έπαθλο, και τον συμβολικό Χρυσό Σταυρό που φορούσε ο Δημήτρης Χορν.
Υποψήφιες για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» ήταν επίσης οι Νάντια Κατσούρα και Λήδα Κουτσοδασκάλου.
Για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» ήταν υποψήφιοι οι Χρήστος Διαμαντούδης, Γιώργος Ζυγούρης, Πάνος Παπαδόπουλος, Νίκος Στεργιώτης και Βασίλης Τρυφουλτσάνης.
- Συναγερμός για οσμή αερίου στα νότια προάστια της Αττικής - «Τρέχουν» οι έλεγχοι στο δίκτυο
- Αιχμηρή παρέμβαση Κοβέσι για την τροπολογία Φλωρίδη: «Αντιβαίνει στην αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας»
- ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Στέργιος Καλπάκης - Παραμένει στο κόμμα, δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές με κανένα σχήμα
- «Η σπηλιά δεν συγχωρεί»: Δύτης εξηγεί τι αντιμετώπισαν οι άτυχοι δύτες που πέθαναν στις Μαλδίβες