Θέατρο|07.06.2019 13:47

Ο διάσημος κωμικός Luis C. K. έρχεται στην Αθήνα (vid)

Άντα Δαλιάκα

Ο Luis C. K. (Λούι Σι Κέι) είναι ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς της αμερικανικής stand up κωμωδίας. Ποιες οι πιθανότητες να βλέπαμε έναν stand up κωμικό της κλάσης του στην Αθήνα; Ομολογουμένως μας εξέπληξε η είδηση που προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα εμφανιστεί στο Piraeus 117 Academy τον Ιούλιο. Η φρενίτιδα που ακολούθησε εξαφάνισε σε λίγες ώρες τα εισιτήρια της 13ης Ιουλίου (η παράσταση του Σαββάτου είναι sold out) ενώ έχει προγραμματιστεί άλλη μία παράσταση για την Κυριακή 14 Ιουλίου στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας του ηθοποιού. 

Ο ίδιος είναι από τους πιο αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες παγκοσμίως για λόγους που θα εκθέσουμε παρακάτω και αφού σημειώσουμε ότι: διαθέτει έξι βραβεία Emmy, έχει κάνει παραστάσεις στους μεγαλύτερους χώρους ψυχαγωγίας της Νέα Υόρκης, είναι υπερ-δημοφιλής μέσα από την τηλεόραση από την οποία ξεκίνησε γράφοντας για τα νυχτερινά τοκ σόου διάσημων οικοδεσποτών όπως των Κρις Ροκ, Κόναν Ο’ Μπράιαν και Ντέιβιντ Λέτερμαν, έχει σκηνοθετήσει μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών («Tomorrow Night», «Pootie Tang»), είναι δημιουργός και πρωταγωνιστής της ημι-αυτοβιογραφικής σειράς «Louie» (2010-2015) του FX που του χάρισε ευρεία αναγνώριση και ενίοτε δευτεραγωνιστής στο σινεμά («Οδηγός διαπλοκής», «Θλιμμένη Τζάσμιν», «Trumbo»). Αυτά τα χαϊλάιτ καριέρας επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την επιρροή του στην παγκόσμια σκηνή του θεάματος. Στο μεταξύ, η «επιστροφή» που επιχειρεί αυτή την περίοδο καταγράφεται ως ιδιαίτερα τολμηρή, για να θέσουμε το ζήτημα επί τάπητος με απλούς όρους.

Ο Luis C. K. βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα κατά το ξέσπασμα του σκανδάλου Γουαϊνστάιν από το οποίο προέκυψε και το κίνημα #MeToo αντιμετωπίζοντας κατηγορίες  για σεξουαλική παρενόχληση κατ’ επανάληψη. Οι αποκαλύψεις ήταν σοκαριστικές ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε τα πάντα. Αφού αποτραβήχτηκε από το προσκήνιο για αρκετούς μήνες, χάνοντας δουλειές και προβολή από τα μέσα που τον κατέστησαν νούμερο 1, επανήλθε στο προσκήνιο με ζωντανές εμφανίσεις -έκπληξη σε κλαμπ. Οι εμφανίσεις του έγιναν θερμά αποδεχτές από το κοινό αν και παράλληλα διέρρεαν βίντεο με δικά του πικρόχολα σατιρικά σχόλια από σκηνής που προκάλεσαν (και προκαλούν) έχοντας, κατά τους επικριτές του, ρατσιστικό και σεξιστικό υπόβαθρο.

Αντιδραστικός, καυστικός, δηλωμένος πολέμιος της πολιτικής ορθότητας, ο ίδιος παρέχει υλικό για ατέρμονες συζητήσεις γύρω από το μείζον θέμα του διαχωρισμού της αξίας ενός καλλιτέχνη από την ποιότητα του ως ανθρώπου. Πάντως, το αθηναϊκό κοινό είναι έτοιμο, όπως φαίνεται, να τον υποδεχτεί.

 

Luis C. K.stand upκωμικός