Θέατρο|16.08.2019 16:38

Κατερίνα Ευαγγελάτου: Στο «τιμόνι» του Φεστιβάλ Αθηνών

Αναστασία Κουκά

Μετά το Εθνικό Θέατρο, το «τιμόνι» του οποίου ανέλαβε προσφάτως ο Δημήτρης Λιγνάδης, άλλο ένα εγχώριο σημαντικό πολιτιστικό πόστο ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον νέο καθοδηγητή του. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Αθηνών, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου αναμένεται να αναλάβει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη θέση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει τις επόμενες ημέρες.          

Μπορεί η είδηση να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού -πιθανότατα η ανακοίνωση να γίνει την επόμενη εβδομάδα-, όλες οι πληροφορίες, ωστόσο, συγκλίνουν στο ότι αυτή είναι η επιλογή της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Kόρη του σπουδαίου σκηνοθέτη, μεταφραστή, καθηγητή, ακαδημαϊκού και ιδρυτή του Αμφιθεάτρου, Σπύρου Ευαγγελάτου, αλλά και της αξέχαστης πρωταγωνίστριας του θεάτρου Λήδας Τασοπούλου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επί της ουσίας γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο θέατρο. Το ιστορικό «Αμφιθέατρο» της Πλάκας ήταν το δεύτερο σπίτι της. Ήταν, λοιπόν, κάτι παραπάνω από αναμενόμενο να γοητευθεί και εκείνη από το σανίδι, επιλέγοντας μάλιστα το δύσκολο μονοπάτι της σκηνοθεσίας.        

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μουσική (πιάνο-κιθάρα) στο Ελληνικό Ωδείο. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της είναι στην Σκηνοθεσία Θεάτρου (Master of Arts), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση, αλλά και στη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας (σκηνοθετικό τμήμα).

Το Δεκέμβριο του 2009 τιμήθηκε από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το Βραβείο Νέου Δημιουργού για τη σκηνοθεσία της στα έργα «Wolfgang» (2008) και «Η Λέσχη της αυτοκτονίας». Το Σεπτέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά τη διετία 2009-2011.

Φεστιβάλ ΑθηνώνΚατερίνα ΕυαγγελάτουΒαγγέλης Θεοδωρόπουλος