Θέατρο|23.08.2019 10:14

Θεσσαλονίκη: Η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός

Μαρία Ριτζαλέου

Η μεγάλη υποδοχή που επιφύλαξε το θεατρόφιλο κοινό στην παράσταση «Η σιωπή ΔΕΝ είναι Χρυσός» του Μαυρίκιου Μαυρικίου τη θεατρική περίοδο 2018-2019, δημιούργησε τις προϋποθέσεις να την οδηγήσει σε καλοκαιρινή περιοδεία και να μεταφερθεί για μόνο δύο παραστάσεις, στην Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Αυλαία, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μητρούση.

Πλάι στον Μαυρίκιο Μαυρίκιου, που κρατάει τον κεντρικό ρόλο, βρίσκονται οι Πασχάλης Τσαρούχας στο ρόλο του πατέρα και Ελευθερία Ρήγου στο ρόλο της μητέρας, ενώ σε εκείνον του δασκάλου εμφανίζεται ο Σπύρος Μπιμπίλας. Την διανομή συμπληρώνουν οι Έφη Κιούκη, Γιάννος Παπαευσταθίου, Άκης Δήμας, Νικόλας Γεωργανής, Χάρις Μερτίκα και Μανώλης Κατριαδάκης.

«Η σιωπή Δεν είναι χρυσός» είναι ένα έργο που έβαλε το δικό του στίγμα στο θεατρικό χάρτη της Αθήνας και όχι μόνον, μια αληθινή βιογραφική ιστορία, που με τόλμη κι ευαισθησία μεταφέρει στη σκηνή ο Μαυρίκιος Μαυρικίου. Ένα έργο για το bullying, τον ρατσισμό, την οικογένεια και τη διαφορετικότητα. Ένα έργο βαθιά κοινωνικό, με έντονα στοιχεία μιούζικαλ, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές την προηγούμενη θεατρική σεζόν.

«Όταν ήμουν μικρός δεν ήξερα ότι το λένε "bullying". Υπήρχε αλλά δεν ήταν ακόμα στην μόδα. Το έβλεπα να συμβαίνει γύρω μου από την θέση του ενόχου αφού ήξερα και δεν μιλούσα. Δεν άργησα όμως να το ζήσω και να το νιώσω κι εγώ. Δεν άργησα να καταλάβω πως η σιωπή είναι ενοχή, πως δίνει στο "σύστημα" ζωή, πως είναι συνενοχή στο έγκλημα, στη βία. Δυστυχώς, η ζήλια και ο φθόνος φέρνουν το μίσος και την εκδίκηση. Θυμάμαι ακόμα κάποιες στιγμές που με σημάδεψαν... Λόγια σκληρά, σπρωξίματα, χτυπήματα, αξημέρωτα βράδια στο στρατό κι άλλα πολλά που δεν μπορείς να γράψεις παρά μόνο να τα αισθανθείς. Μπορώ να σας πω αμέτρητες ιστορίες που έζησα και άλλες τόσες που είδα», αναφέρει ο συγγραφέας.

θέατροΠασχάλης ΤσαρούχαςΜαυρίκιος ΜαυρικίουΘεσσαλονίκη