Θέατρο|20.09.2019 10:39

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Το πρόγραμμα της περιόδου 2019-2020

Newsroom

Για την περίοδο 2019 – 2020, το Θέατρο Τέχνης – Καρόλου Κουν, έχει ετοιμάσει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα συσχετίζοντας το κλασικό θεατρικό έργο με το αρχαίο δράμα και τους νέους δημιουργούς με τους αναγνωρισμένους ενώ διαθέτει μετακλήσεις από την Κάτω Ιταλία, συμπαραγωγές με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Στον προγραμματισμό των κλασικών έργων και των αρχαίων δραμάτων θα παρουσιαστούν «Ο Γλάρος» του 'Αντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία 'Αρη Μπινιάρη -στην πρώτη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης. Από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες  παραγωγές είναι το «Χρονικό του Χρόνου» του Στίβεν Χόκινγκ, που για πρώτη φορά μεταφέρεται στο θέατρο από τη Νατάσα Τριανταφύλλη όπως και το «Ρίττερ, Ντένε, Φος» του Τόμας Μπέρνχαρντ από τη Μαρία Πρωτόπαππα. Το ντεμπούτο του στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή θα κάνει και το «Έντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. 

Στο πλαίσιο της ελληνοϊταλικής πλατφόρμας Τempo Forte και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν φέρνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τέσσερις παραστάσεις από την Κάτω Ιταλία.

Το πρόγραμμα Italian Focus 2019 εγκαινιάζεται με την παρουσίαση τεσσάρων παραγωγών που εμπνέονται από τη θεματική «επανάσταση» πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, προσωπική) με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για δύο πρωτότυπα σύγχρονα ιταλικά έργα με επίκαιρη θεματική -«Polvere» (σκόνη) με θέμα τη γυναικοκτονία και «Miracolo» (θαύμα) με θέμα τη μετανάστευση- και δύο πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα και βασισμένα πάνω σε κλασικά κείμενα: «Macbettu» -διασκευή του «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, σε μεταφορά του έργου στη Σαρδηνία και σε σαρδηνιακή διάλεκτο- και «Penelope», ένας μονόλογος πάνω στο μυθικό πρόσωπο της Πηνελόπης βασισμένος σε κείμενα του Ομήρου, του Οβιδίου και της Μάργκαρετ 'Ατγουντ. Χώροι διεξαγωγής των παραστάσεων στην Αθήνα είναι το Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου, το Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη είναι το Θέατρο Αμαλία και τα Δημήτρια 2019.

Το Italian focus 2019 αποτελεί την πρώτη δράση του τριετούς προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας (2019-2021) γύρω από τη θεματική «Επανάσταση» (Revolution). Η συνεργασία γίνεται με πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και των ιταλικών θεατρικών φορέων Teatro di Sardegna (Cagliari, Nuoro), Primavera dei Teatri Festival (Castrovillari), Teatro della Città (Catania), Scena Nuda (Reggio Calabria).

Στόχος του προγράμματος (με έμφαση στη δραματουργία της Νότιας Ιταλίας) είναι να υποστηρίξει το έργο σκηνοθετών και από τις δύο χώρες, τη μετεκπαίδευση καλλιτεχνών, τις μετακλήσεις και τις ανταλλαγές παραστάσεων, τις συνεργασίες καλλιτεχνικών σχημάτων και από τις δύο χώρες αλλά και τη δημιουργία διεθνών παραγωγών.

Συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλες δράσεις 

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν εγκαινιάζει φέτος την μακροπρόθεσμη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η συνεργασία ξεκίνησε επισήμως με τη «λαϊκή οπερέτα» του Σταμάτη Κραουνάκη «Εκκλησιάζουσες», η οποία επιχειρεί μια νέα προσέγγιση στο κείμενο του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Ηρώδειο (9/9) και παίχτηκε στο φεστιβάλ Αισχύλεια της Ελευσίνας (13/9) και το Φεστιβάλ Δάσους της Θεσσαλονίκης (16/9). Στη Φρυνίχου θα παρουσιαστεί για τέσσερις μόνο παραστάσεις λόγω επιτυχίας (26-29 Σεπτεμβρίου).

Ακόμη, με το «Νεκρό νερό», παράσταση βασισμένη στον κύκλο τραγουδιών «Η ωραία μυλωνού»του Φραντς Σούμπερτ, ο σκηνοθέτης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Θέμελης Γλυνάτσης επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου με ένα μουσικό έργο του Σούμπερτ. 

ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

To Θέατρο Τέχνης και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης συνεργάζονται για πρώτη φορά φέτος εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα “ανταλλαγής” παραστάσεων. Έτσι η περσινή επιτυχημένη παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης “Ανθρωποφύλακες”, του Περικλή Κοροβέση σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο 2020, μετά την επανάληψη της στο Υπόγειο, στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Αντίστοιχα, η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Λευτέρη Γιοβανίδη, μετά την πρεμιέρα της στην Κοζάνη, θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο 2020 στο Υπόγειο του Θέατρο Τέχνης.

Παραστάσεις Μάιος 2020 - Φρυνίχου

Την Άνοιξη του 2019 εγκαινιάστηκε το εκπαιδευτικό κομμάτι της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς, στο πλαίσιο του οποίου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα νέων τραγουδιστών της όπερας της ΕΛΣ, με τίτλο «Οι νέοι της Όπερας» παρουσίασε στο Θέατρο Τέχνης- Φρυνίχου την όπερα του Μότσαρτ Η μεγαλοψυχία του Τίτου.

Θέατρο Αμαλία, Θεσσαλονίκη

Μια σταθερή συνεργασία ξεκινά φέτος ανάμεσα στα δύο θέατρα. Στόχος της συνεργασίας είναι το Θέατρο Αμαλία να γίνει το “σπίτι” του Θεάτρου Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ο χώρος στον οποίο θα παρουσιάζεται κάθε χρόνο σημαντικό μέρος του προγράμματός του στο κοινό της πόλης. Μέσα από αυτή λοιπόν την προοπτική θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη έως το Δεκέμβριο 2019 οι παραστάσεις του Italian Focus: «Polvere»(28/9), «Miracolo», (29/9), «Penelope» (30/9), η συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την Ομάδα KURSK: Οθέλλος, Ουίλιαμ Σαίξπηρ-σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, (3-6 /10 και 9-13/10) και οι παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης «Οι δούλες», Ζαν Ζενέ- σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (23-24/11) καθώς και τα «Όλο σπίτι, κρεββάτι κι εκκλησία», Φράνκα Ράμε-Ντάριο Φο- σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, και «Ανθρωποφύλακες», Περικλή Κοροβέση - σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη.

Έργα όπως «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, «Οι Δούλες» του Ζενέ και οι «Ανθρωποφύλακες» του Π. Κοροβέση, συνεχίζονται στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης για δεύτερη χρονιά, ενώ δεν θα λείψουν και οι παραστάσεις για νέους, εφήβους και παιδιά, αλλά και οι ξεχωριστές δράσεις, όπως η παρουσίαση νέων έργων στη σκηνή της Φρυνίχου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναλόγιο ή η φιλοξενία του φεστιβάλ του ΚΕΘΕΑ «η τέχνη της απεξartησης» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Υπόγειο, με ελεύθερη είσοδο.

Εθνική Λυρική ΣκηνήΘέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν