Θέατρο|07.10.2019 20:00

«Συνύπαρξη» η λέξη-κλειδί στο θέατρο Άλμα: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα παραστάσεων

Ναταλί Χατζηαντωνίου

«Αγαπάω τη συνύπαρξη. Και φέτος στο θέατρο «Άλμα» φροντίζουμε να συνυπάρξουν διαφορετικές αισθητικές, διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικές γενιές». Να λοιπόν μια λέξη-κλειδί, αλλά και μία λέξη-ξεναγός στο ρεπερτόριο που ετοίμασε ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης και η θεατρική εταιρεία  5η Εποχή για να εγκαινιάσουν τη νέα τους στέγη στο Θέατρο Άλμα της οδού Ακομινάτου (15): «Συνύπαρξη».

«Το στοίχημά μας είναι όχι να ξεχωρίσουμε, αλλά πρωτίστως να συνυπάρξουμε σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από τη μοναχική πορεία ενός εκάστου. Οι 20.000 ηθοποιοί και οι 2500 παραστάσεις ετησίως σημαίνουν έναν πληθωρισμό στο θέατρο. Σιγά-σιγά θα αρχίσει να χτίζεται μία νέα αντίληψη συνεργασιών, συμπράξεων και συνύπαρξης», εξήγησε σήμερα το πρωί ο Μουμουλιδης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε περιστοιχισμένος από σκηνοθέτες, ηθοποιούς και γενικώς όσους θα συμβάλλουν με το ταλέντο τους στο φετινό πρόγραμμα ρεπερτορίου το οποίο περιλαμβάνει 15 παραγωγές, 8 εκ των οποίων νεοελληνικών έργων.

Κεντρική Σκηνή

Στην Κεντρική Σκηνή η έναρξη(11-27/10) γίνεται με την επανάληψη του musical δωματίου «COMMEDIA damore», σε σκηνοθεσία Μουμουλίδη με τη Μαριάννα Πολυχρονίδη σε μια ερμηνεία που καθηλώνει. Παίζουν οι μουσικοί Δ. Σινογιάννης (ηλ.κιθάρα), Γ. Τσόλκας (πιάνο).

Συνέχεια (15/10 - 6/11) με την επανάληψη του «ΑΝΑΤΟΛ» του Άρτουρ Σνίτλσερ, μιας παραγωγής που γνώρισε εξαιρετική επιτυχία την προηγούμενη σεζόν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου και με τους Πέρη Μιχαηλίδη, Τζούλη Σούμα, Βαγγέλη Παπαδάκη.

Η Άντζελα Μπρούσκου με το μοναδικό προσωπικό της ύφος υπογράφει (2/11-19/1) την σκηνοθεσία του κλασικού αριστουργήματος του Φρίντριχ Σίλερ Μαρία Στιούαρτ», σε μια παράσταση που σηματοδοτεί την επιστροφή της Κατερίνας Μαραγκού (ως «Ελισάβετ», με «Μαρία Στιούαρτ» την Παρθενόπη Μπουζούρη) στη σκηνή, ύστερα από απουσία τριών ετών.

Η Λυδία Φωτοπούλου και η Μαρία Κατσιαδάκη επαναλαμβάνουν μετά από δεκαπέντε χρόνια την ερμηνευτική επιτυχία τους στο έργο του Ουίν Ουέλς «Η Γετρούδη Στάϊν και η συνοδός της», με την εξαιρετική σκηνοθετική καθοδήγηση της Νικαίτης Κοντούρη (11/11 - 7/1).

Ο Γιάννης Νταλιάνης υπογράφει τη σκηνοθεσία της πρωτοπαρουσιαζόμενης στην Ελλάδα κωμωδίας «Το κινητό» του Ισπανού συγγραφέα και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Καταλονίας Sergio Belbel (23/11-14/1). Παίζουν οι Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Χριστίνα Θεοδροπούλου, Ελίζα Σκολίδη, Βασίλης Βούνος.

Χριστούγεννα στο Άλμα, με τον «Χορό των Χριστουγέννων», μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά (1/12-12/1), σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και κείμενα δικά του και της Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου.

Μικρή Σκηνή

Η ανανεωμένη Μικρή Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ εγκαινιάζεται στις 5 Δεκεμβρίου με την, βασισμένη στην νουβέλα της Ρέας Γαλανάκη «Αθηνά-Βοσκοπούλα», παράσταση «Γιανούλης Χαλέπας» (-26/1) που σε σκηνοθεσία Μουμουλίδη, θα παρουσιάζεται εναλλάξ με το έργο του Μηνά Βιντιάδη «Ο κάτω Παρθενώνας» (12 - 25/2), σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με τους Λεωνίδα Κακούρη και Χρήστο Σαπουντζή.

Στις 15 Ιανουαρίου (έως 27/2) κάνει πρεμιέρα η μαύρη κωμωδία «Μάντεψε», του νέου συγγραφέα Στρατή Μπέη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κοντούλη. Από την 1η Φεβρουαρίου, η Ιωάννα Παππά υποδύεται την εμβληματική ηρωίδα του Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ» σε μια σύγχρονη παράσταση που υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.Παίζουν ακόμα ο Μιχάλης Μαρινος,ο Χάρης Τζωρτζάκης κ.ά.

Ακολουθεί (2/3-14/4) η σκηνική ανάγνωση του αριστουργηματικού «Μυθιστορήματος» του Γιώργου Χειμωνά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Εξαρχέα. Στις 5 Μαρτίου είναι η πρεμιέρα για τον «Συλλέκτη» του Τζών Φώουλς, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν με τους Αργύρη Αγγέλου και Ιωαννα Πηλιχού.Διάρκεια έως 10 Απριλίου. Ακολουθεί δυό μέρες αργότερα (7/3) η «Αλίκη» της Δήμητρας Στάικου, έργο βασισμένο στην «Αλίκη» του Λιούις Κάρολ, με τους Βάνα Πεφάνη, Βασίλη Ευταξόπουλο, Αγγελική Παντελάκου κ.ά..

Η συνέχεια γίνεται με την θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Σκορίνη «Ακύμαντοι», με θέμα την μεταπολιτευτική Ελλάδα και η αυλαία στον χειμερινό κύκλο της 5ης Εποχής, πέφτει (25/4)  με την παράσταση του αριστουργήματος του Πωλ Κλωντέλ «Η ανταλλαγή», σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου.

ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί  ένα μικρό θεατρικό βιβλιοπωλείο, όπου οι θεατές θα μπορούν να προμηθεύονται, εκτός από τα προγράμματα των παραστάσεων και τα έργα που παρουσιάζονται, επιλεγμένα βιβλία κάθε κατηγορίας (θέατρο, λογοτεχνία, βιογραφία, ιστορία, μελέτη, δοκίμιο) μεταξύ 500 συνολικά τίτλων. Συμπεριλαμβάνονται βιβλία όλων των δραματουργων που έργα τους εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΑΛΜΑ, όλες οι εκδόσεις της 5ης Εποχής, καθώς και επιλεγμένοι τίτλοι από την κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία, το θέατρο και τη θεωρία του θεάτρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να παραγγέλνουν θεατρικά έργα και θεωρητικά κείμενα για το θέατρο.

Όλες οι  παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα και του σκηνογράφου Γιώργου Πάτσα, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη αυτών των δύο κορυφαίων δημιουργών του ελληνικού θεάτρου.