Θέατρο|29.10.2019 13:40

Οι «Τρεις Αδελφές» στο Κ.Θ.Β.Ε.

Μαρία Ριτζαλέου

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση -το Νοέμβριο του 1979 σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου με τις Μπέτυ Αρβανίτη, Λίνα Λαμπράκη και Φιλαρέτη Κομνηνού- οι «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχωφ, επιστρέφουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση είναι στην μετάφραση του Γιώργου Σεβαστίκογλου και την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Λιθουανός σκηνοθέτης, Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Θέατρο τις Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 9 Νοεμβρίου 2019. Τα σκηνικά είναι του Κέννυ ΜακΛέλλαν, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ, η μουσική της Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις και παίζουν οι ηθοποιοί: Κλειώ-Δανή Οθωναίου, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Λένα Νάτση, Απόστολος Πελεκάνος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Κουκιάς, Σαμψών Φύτρος, Μανώλης Μαυροματάκης, Μάρκος Γέττος, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Γιώργος Σφυρίδης, Μαρία Καραμήτρη, Χρίστος Νταρακτσής.

Οι τρεις αδελφές και ο αδελφός τους ο Αντρέι, με τον ενθουσιασμό της νιότης, τις αξίες και τα εφόδια της αστικής τους καταγωγής, οραματίζονται μια λαμπερή ζωή, μακριά, στη Μόσχα. Ο καιρός περνάει και αυτοί συνεχίζουν να διαμένουν στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, όπου ένας άλλος τρόπος ζωής, πολύ μακρινός και ξένος −σχεδόν χυδαίος− στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και σταδιακά τους αλλοτριώνει.

Το μέλλον πλησιάζει και επιφυλάσσει νέες ματαιωμένες προσδοκίες. Οι τρεις αδελφές, αφήνοντας το χρόνο να εξαντλείται σε όνειρα και φλυαρίες, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ίδιας τους της ζωής, βουλιάζουν στον συμβιβασμό και αδυνατούν να μετατρέψουνε τις επιθυμίες τους σε πράξη. Το αλλού και το μετά απομένουν για αυτές οι μόνοι φαντασιακοί τόποι διαφυγής.

Το έργο του Αντόν Τσέχωφ, γραμμένο το 1900, αποτελεί ένα κείμενο-σπουδή στον ψυχισμό του δυτικού ανθρώπου που υπό το βάρος της πολυσύνθετης προσωπικότητάς του, φανερώνεται απροετοίμαστος στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Στις «Τρεις αδελφές» ο χαρακτήρας του ανθρώπου και οι ανθρώπινες σχέσεις αποτυπώνονται σκηνικά μέσα από το πρίσμα της αλλαγής του αιώνα και της μετάβασης σε μια νέα κοινωνία. 

Στην είσοδο του Θέατρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, οι θεατές της παράστασης «Τρεις Αδελφές» θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ιστορικά κοστούμια από παραστάσεις έργων του Αντόν Τσέχωφ στο ΚΘΒΕ.

«Γράφοντας το πιο θλιμμένο και ανελέητο έργο του, τις Τρεις αδελφές, πιθανόν ο παρατηρητικός γιατρός Τσέχωφ ν’ αναλογιζόταν πόσο παράφορα, αλλά αναπότρεπτα, μας ωριμάζουν οι απώλειες. Αργά ή γρήγορα όλοι μας αναγκαζόμαστε να μάθουμε την τέχνη του αποχωρισμού –από αγαπημένους, εραστές, αυταπάτες, προσδοκίες, από την αθωότητα. Αποχαιρετισμοί, αποχαιρετισμοί, αποχαιρετισμοί τέμνουν το ταξίδι μας, το εξουθενωτικό ταξίδι μας…», αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Τσέζαρις Γκραουζίνις.

ΤσέχωφΤσέζαρις ΓκραουζίνιςΚΘΒΕ