Θέατρο|04.11.2019 15:48

Αιχμές και δάκρυα στην αποχώρηση Στυλιανού-Αναστασάκη από το Κ.Θ.Β.Ε.

Μαρία Ριτζαλέου

Πόλεμο και εκ των έσω από ηθοποιούς και εργαζόμενους του θεάτρου, αλλά και από δημοσιογράφους προς τους οποίους δεν απέκλεισαν ακόμη και μηνύσεις, κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Αναστασάκης, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την περασμένη Πέμπτη.

Στη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, οι δυο τους υπεραμύνθηκαν του έργου τους, ο Γ. Αναστασάκης, μάλιστα, δάκρυσε στον αποχαιρετισμό, όπως και η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, Μαρία Τσιμά, και δέχτηκαν στο τέλος ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από παριστάμενους ηθοποιούς και εργαζόμενους.

Κάνοντας τον απολογισμό της 50μηνης θητείας τους ο κ. Στυλιανού είπε ότι συνέβαλαν στον μηδενισμό των χρεών -παρέλαβαν χρέη 8,6 εκατ. ευρώ και μόλις 3.500€ στο ταμείο και αφήνουν 2,2 εκατ. ευρώ-, ενώ δήλωσε ότι από τις 10 Ιουλίου υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για υποβολή των παραιτήσεών τους όποτε ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. «Από πολιτική άποψη η απόφαση για την απομάκρυνσή μας, χωρίς καμία ενημέρωση είναι πραξικοπηματική, ταυτόχρονα όμως είναι αήθης και απολίτιστη», ανέφερε ο κ. Στυλιανού, προσθέτοντας πως δεν έχει ακόμη εκδοθεί το ΦΕΚ για τον διορισμό των νέων μελών του Δ.Σ. που θα έχει πρόεδρος την καθηγήτρια Νομικής, Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου.

«Για λόγους πολιτικούς, αλλά και αστικής ευγένειας η κίνηση της υπουργού να μην επικοινωνήσει μαζί μας όλο αυτό το διάστημα και το να μάθουμε για την αντικατάστασή μας από δημοσιογράφους είναι απαράδεκτη. Επιπλέον χαρακτηρίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ο κ. Στυλιανού, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές του για τον «εσωτερικό» πόλεμο που δέχτηκαν, τονίζοντας ότι «τα οχυρά κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα κι εδώ υπήρχαν μικροί θύλακες ιδιοτέλειας που μας πολέμησαν. Ας είναι, μαθαίνουμε περισσότερο από την κακία και το μίσος των ανθρώπων».

Τα δάκρυα του Γιάννη Αναστασάκη

«Η διαδρομή μας λήγει άδοξα και με άκομψο τρόπο». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Γ. Αναστασάκης, ο οποίος δάκρυσε όταν θυμήθηκε πως τον Αύγουστο του 2015 όταν ανέλαβε, κάποιοι ήθελαν να κλείσει το θέατρο. «Εξήντα χρόνων θέατρο να κλείσει;», αναρωτήθηκε και διέκοψε συγκινημένος.

«Μαζέψαμε πολλούς εχθρούς και μέσα στο θέατρο και ίσως δεν έπρεπε να αποδεχτούμε την ανανέωση της θητείας μας. Η θρυαλλίδα ξεκίνησε μέσα από το Κ.Θ.Β.Ε. Η συλλογική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, το σωματείο δεν θέλει για πολιτικούς λόγους, κάποιοι δεν ήθελαν γιατί με τον τρόπο αυτό πίεζαν να φύγουμε», είπε ο αποπεμφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής και συμπλήρωσε: «Ντροπή, μόνο αυτή η λέξη χαρακτηρίζει όσα έγιναν, μας φέρθηκαν με αγένεια. Από το καλοκαίρι δεν απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις επικοινωνίες μας».

Παράλληλα, ζήτησε από όλους να στηρίξουν το θέατρο και τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον ηθοποιό, Νίκο Κολοβό «για να πάει μπροστά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος». 

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Δημοσθένης Δώδος, αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική διαχείριση της διοίκησης και απάντησε στις αιτιάσεις που δέχεται η απερχόμενη διοίκηση ότι ξεχρέωσε το θέατρο με κρατικό χρήμα, επειδή ήταν αρεστή στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας: «είναι η Αριστερά ηλίθιε, που τα θέματα του πολιτισμού τα έχει ψηλά».

αποχώρησηΆρης ΣτυλιανούΓιάννης ΑναστασάκηςΚΘΒΕ