Θέατρο|25.11.2019 13:09

Θεσσαλονίκη: Τρεις παραστάσεις κι ένας μαραθώνιος ταινιών στο θέατρο Αυλαία

Μαρία Ριτζαλέου

Τρεις θεατρικές παραστάσεις γεμίσουν και αυτή την εβδομάδα το Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζεται για τον κινηματογραφικό μεταμεσονύκτιο μαραθώνιο στις 13 Δεκεμβρίου. 

Sold out είναι η σημερινή και η αυριανή παράσταση με «Το Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα για το λόγο αυτό θα επαναληφθούν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.Ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί τον Αντίνοο Αλμπάνη σε έναν μονόλογο που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς την περασμένη σεζόν.

«Το Φινιστρίνι» είναι μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω από το «κελί» μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, ο ήρωας κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον.

Πρεμιέρα την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, κάνουν οι «Σχέσεις/Πόθου-Πάθους-Πόνου» του Διονύση Χαριτόπουλου. Την θεατρική προσαρμογή, τη σκηνοθεσία και τις μουσικής επιλογές υπογράφει ο Τάκης Χρυσικάκος, ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Μετά την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη για πέντε χρόνια, τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο «Άνθος του Γιαλού» για επτά χρόνια, το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού», τον «Καιρό των Χρυσανθέμων» του Μάνου Ελευθερίου, ο Τ. Χρυσικάκος καταπιάνεται με ένα σύγχρονο, τολμηρό έργο του Χαριτόπουλου, για τις σχέσεις των δύο φύλων σε όλες τους τις εκφάνσεις, κάτι που εκτός των παθολογικών περιπτώσεων, ζούμε ή ζήσαμε όλοι. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν ως τις 8 Δεκεμβρίου. 

Ένα σκοτεινό καμπαρέ, με τραγούδια, πρόζα και μια…αμαρτωλή αισθητική, φέρνει η Νίνα Λοτσάρη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ακριβώς τα μεσάνυχτα. Η «RED», όπως τιτλοφορείται η παράσταση, είναι μια ιδιαίτερη γυναίκα, που παραδίνεται στα πάθη της με έντονο και ακραίο τρόπο. Η Νίνα Λοτσάρη παίζει και τραγουδά σε μια παράσταση-γιορτή των αισθήσεων, που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Αποστολόπουλος. Μαζί της στη σκηνή είναι 3 βιρτουόζοι μουσικού, visuals, σκηνικές ανατροπές, hi end φωτισμοί και η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Γρηγόρη Αποστολόπουλου, ενώ ο λόγος είναι μια σύνθεση κειμένων αντρών συγγραφέων, όπως οι Μαρκίσιος Ντε Σαντ, Χάρολντ Πίντερ, Τσαρλς Μπουκόφσκι και Όσκαρ Ουάιλντ.

Τέσσερις ταινίες με θέμα τον χωρισμό, προβάλλει το 4ο Sleepless Movie Marathon, στην μεταμεσονύκτια σκηνή του ΑΥΛΑΙΑ, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Το κοινό θα παρακολουθήσει τους ανερμήνευτους ψυχισμούς της Μέριλ Στριπ και τον Ντάστιν Χόφμαν στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον στις 24.00, στη συνέχεια την σκυτάλη παίρνει «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» του Μισέλ Γκοντρί στις 2 το πρωί, ενώ η Σοφία Κόπολα με το «Χαμένοι στην μετάφραση» στις 4 το πρωί έρχεται να υπενθυμίσει πως οι αποχωρισμοί μπορεί να πονάνε, ακόμα και αν πρόκειται για σύντομες γνωριμίες. Το εισιτήριο είναι 10€ το άτομο και εκτός από τις τρεις ταινίες περιλαμβάνει ένα welcome drink, έναν καφέ ενδιάμεσα και στο τέλος της τρίτης ταινίας, πρωινό στο φουαγιέ του θεάτρου.

Αντίνοος ΑλμπάνηςπαραστάσειςΤάκης ΧρυσικάκοςΘέατρο ΑυλαίαΝίνα Λοτσάρη