Θέατρο|30.11.2018 16:11

Μουσικοθεατρικός προσανατολισµός µε φθηνό εισιτήριο

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Νέα µουσική σκηνή αποκτά η Αθήνα των χιλιάδων σκηνών, χιλιάδων παραστάσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων: το ∆ηµοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Τα παλιά, ιστορικά «Ολύµπια» στην οδό Ακαδηµίας, η επί 70 συναπτά έτη στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, µισθώνονται για µια δεκαετία από τον ∆ήµο Αθηναίων και µε ετήσιο προϋπολογισµό 700.000 ευρώ θα προσφέρουν από τις 3 ∆εκεµβρίου µουσικό -κυρίως- θέαµα στους δηµότες σε εξαιρετικά χαµηλή τιµή ή και εντελώς δωρεάν. Τουλάχιστον µία συναυλία τον µήνα θα είναι δωρεάν.

Στη νέα σελίδα του το ιστορικό θέατρο περνά στην αρµοδιότητα του Οργανισµού Πολιτισµού, Αθλητισµού και Νεολαίας του ∆ήµου Αθηναίων (ΟΠΑΝ∆Α) και της Τεχνόπολης, έχοντας στην καλλιτεχνική οµάδα για  τον προγραµµατισµό της ηχηρά ονόµατα, όπως ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και ο Λουκάς Καρυτινός.

Με τη δεκάχρονη µίσθωση αποκτούν επιτέλους στέγη τα Μουσικά Σύνολα του δήµου, τα οποία αναγκάζονταν να ενοικιάζουν κάθε τόσο χώρους για τις συναυλίες τους («Παλλάς», Μέγαρο Μουσικής κ.ά.). Για µια δεκαετία. Μετά; «Το τι θα γίνει µετά ας µην το συζητήσουµε σήµερα» απέφυγε το ερώτηµά µας ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ∆Α Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο οποίος εστιάζει στην κοινωνική τιµολογιακή πολιτική του θεάτρου, ευελπιστώντας το κόστος των παραγωγών να καλύπτεται σε έναν βαθµό από τα εισιτήρια και από µελλοντικές χορηγίες. Θα αγκαλιάσουν το εγχείρηµα οι επόµενοι δήµαρχοι; Αδηλο και αυτό.

Σύµφωνα πάντως µε τον νυν δήµαρχο Γιώργο Καµίνη, «στόχος µας είναι ο εµβληµατικός αυτός χώρος να  ξαναγίνει και να παραµείνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισµού στο κέντρο της πόλης. Οσο παρέµενε κλειστός µετά τη µετακόµιση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν µία πληγή για την πόλη». Οντως, η «επένδυση στον πολιτισµό µιας πόλης συµβάλλει στην ανθεκτικότητά της» και «ενισχύει την οικονοµία της», όπως προσέθεσε.

Το ερώτηµα, ωστόσο, είναι γιατί ακόµη µια σκηνή που έχει να προτείνει ένα πρόγραµµα εντελώς «µία από τα ίδια»; Μια γρήγορη µατιά στο πρόγραµµα στα «Ολύµπια» µέχρι τις 23 Μαΐου 2019 (η έναρξη στις 3 ∆εκεµβρίου θα γίνει µε τη Συµφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του ∆ήµου Αθηναίων να συµπράττουν µε γνωστούς λυρικούς ερµηνευτές, ανεβάζοντας σε σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη το «Ονειρο θερινής νυκτός» του Μέντελσον) και διαπιστώνεις ότι το πρόγραµµα περιλαµβάνει από όπερα µέχρι αφιέρωµα στο λαϊκό τραγούδι µε ερµηνευτή, π.χ., τον Κώστα Καραφώτη.

Επιπλέον, ακόµα και οι εκδηλώσεις για τα παιδιά, που αποτελούν αιχµή του δόρατος, δεν διαφέρουν από όσες προτείνουν πλήθος άλλοι φορείς και σκηνές της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρωθεί ξανά το θέατρο ως «εµβληµατικός χώρος πολιτισµού» και θα καταστεί «προορισµός µε διεθνή προβολή»;

ΟΠΑΝΔΑΕθνική Λυρική Σκηνή