Θέατρο|30.11.2018 16:44

Δράση του ΚΘΒΕ: Γνωριµία µε τους «Έλληνες του κόσµου»

Μαρία Ριτζαλέου

Με το αφιέρωμα στον διεθνούς φήµης σκηνογράφο και ενδυµατολόγο Γιάννη Θαβώρη, ο οποίος έχει «ντύσει» πλήθος παραστάσεων όπερας, θεάτρου και µιούζικαλ σε Ευρώπη και Αµερική, ξεκινά αύριο η δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Έλληνες του κόσµου». Θα ακολουθήσουν η διακεκριµένη υψίφωνος Μαρία Κωστράκη, ο µοναδικός Έλληνας χορευτής στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ της Πίνα Μπάους, ∆άφνις Κόκκινος, και ο συνθέτης µε τη διεθνή καριέρα Χρήστος Χατζής.

Ο Γ. Θαβώρης θα µιλήσει για τη δουλειά του αύριο το απόγευµα στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ θα τον προλογίσει η σκηνογράφος, ενδυµατολόγος και θεατρολόγος Όλγα Χατζηϊακώβου. Μεθαύριο, Κυριακή, ο καλλιτέχνης θα µοιραστεί τις εµπειρίες του µε τους τελειόφοιτους του Τµήµατος Θεάτρου του ΑΠΘ, προς τους οποίους θα δώσει masterclass.

Ο Γ. Θαβώρης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, και συνέχισε µε σκηνογραφία στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί µε την Όπερα της Σκοτίας, τις εθνικές όπερες της Ουαλίας και του Βουκουρεστίου, το Θέατρο Κολόν του Μπουένος Άιρες, την Εθνική Όπερα της Αγγλίας, τη Βασιλική Όπερα της ∆ανίας, τη Βασιλική Ακαδηµία Μουσικής του Λονδίνου κ.ά.

∆εύτερη καλεσµένη είναι η υψίφωνος Μ. Κωστράκη, η οποία διακρίνεται για την αγάπη της στην ελληνική έντεχνη µουσική και έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα, Γερµανία, Αυστρία, Ελβετία, ενώ έχει ερµηνεύσει µελοποιηµένα ποιήµατα του Καβάφη και τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι. Η παρουσίαση του έργου της θα γίνει το Σάββατο 8 ∆εκεµβρίου και θα την προλογίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ζωή Τσόκανου. Μία µέρα µετά, η Μ. Κωστράκη θα δώσει masterclass για λυρικούς τραγουδιστές και ηθοποιούς µε θέµα «Μουσική έκφραση από το θεατρικό ως το λυρικό τραγούδι - Ο κοινός κόσµος δύο διαµετρικά αντίθετων ειδών ερµηνείας». Στο πιάνο θα τη συνοδεύσει η Κατερίνα Σακέτα.

Ο χορευτής της Πίνα Μπάους

Τη σκυτάλη θα πάρει ο ∆. Κόκκινος, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, χορευτής σήµερα στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ της Πίνα Μπάους. Η οµιλία του θα γίνει στις 15 ∆εκεµβρίου και θα τον προλογίσει η χορογράφος Αναστασία Θεοφανίδου. Ο κρητικής καταγωγής χορευτής ήταν από το 1989 έως το 1992 στο Folkwangh Tanzstudio υπό τη διεύθυνση της Πίνα Μπάους, ενώ δραστηριοποιείται διεθνώς ως δάσκαλος χορού και διευθύνει workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Κορέα, Ιταλία, Σουηδία, Χιλή. Αυτήν τη στιγµή χορογραφεί για το µπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει µε τον πολυβραβευµένο, διεθνούς φήµης Έλληνα συνθέτη Χρ. Χατζή, ο οποίος στις 22 ∆εκεµβρίου θα µιλήσει για τη σχέση πνευµατικότητας και µουσικής και για την «Απογκετοποίηση της λόγιας µουσικής», ενώ µία µέρα αργότερα θα δώσει masterclass µε θέµα «Σύγκλιση: Το Zeitgeist του 21ου αιώνα».

ΚΘΒΕ