Θέατρο|11.01.2020 22:55

Μέμος Μπεγνής - Idra Kayne: Είναι κατάντια όλη μας η ζωή να είναι ένα στόρι στο Instagram

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο Μέμος Μπεγνής ανήκει στους καλλιτέχνες που δεν φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ αναφορικά με την προσωπική του ζωή. Εγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τον ρόλο του Άρη στο «Άκρως οικογενειακόν» του ΑΝΤ1, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία στον χώρο της υποκριτικής.

Από την άλλη, η Idra Kayne είναι με βεβαιότητα η αποκάλυψη της soul funk σκηνής της χώρας μας. Με υπέροχα ολοκληρωμένη φωνή, με τόσο ζωντανή και μεστή σκηνική παρουσία, που νομίζεις πως η σκηνή είναι φτιαγμένη γι’ αυτήν. Η φωνή της έχει ένα εντυπωσιακό βάθος, το ιδανικό σόουλ γρέτζο μιας «μαύρης» ντίβας. 

Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν ρίξει αυλαία το παιδικό μιούζικαλ «Βουτιά στη Βυθούπολη» στο Θέατρο Παλλάς, ο Μέμος Μπεγνής και η Idra Kayne μιλούν στο ethnos.gr για το έργο του Γιώργου Δ. Λεμπέση, για τα social media, καθώς και για τα πράγματα που τους ενοχλούν στην Ελλάδα και πρέπει σύντομα ν' αλλάξουν.

Ποιο είναι το σημείο της παράστασης που πιστεύετε ότι αγαπούν περισσότερο τα παιδιά;

Idra Kayne: Νομίζω ότι τα παιδιά έχουν αγαπήσει πολύ την παράσταση στο σύνολό της, αλλά έχω την αίσθηση ότι διασκεδάζουν λίγο παραπάνω στο τραγούδι του Μπάμπα Σουντάνα, ένα upbeat reggae κομμάτι. Τα παιδιά χτυπούν ρυθμικά παλαμάκια και χορεύουν στους διαδρόμους. Είναι απίθανο!

Tι είδους μηνύματα επιδιώκετε να περάσετε μέσα από την παράσταση;

Idra Kayne: Το κυριότερο μήνυμα της παράστασης είναι ότι μόνο μέσα από την αγάπη βρίσκουμε το δρόμο μας. Επίσης, η γνώση φέρνει δύναμη και η βία δεν είναι ποτέ η λύση. Μπορεί να έχουμε αδικηθεί στη ζωή, να νιώθουμε θυμό, αλλά μπορούμε πάντα να τον μετατρέψουμε σε κάτι θετικό και να κάνουμε καλό.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κριτήρια για να διαλέξουν οι γονείς μία παράσταση για τα παιδιά τους;

Μέμος Μεγνής: Ο κάθε γονιός έχει διαφορετικά κριτήρια. Άλλος θέλει να δει κάποιον αγαπημένο ηθοποιό ή άλλος τον τραβάει το θέμα της παράστασης. Όταν μια παράσταση είναι άρτια, που σέβεται το παιδί, του περνάει ωραία μηνύματα με ωραίο τρόπο και το κάνει να περάσει δύο ώρες ευχάριστες. 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό πρόβλημα της παιδείας στη χώρα μας;

Μέμος Μεγνής: Γιατί υπάρχει παιδεία στην Ελλάδα; Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με ένα ipad για να μη μας ενοχλούν. Μεγαλώνουμε αποβλακωμένες και αμόρφωτες γενιές. Μαθαίνουν μέσα από τα Μέσα ότι όλα πωλούνται. Όλα πετυχαίνονται όταν πουληθούμε κι εμείς, ότι είναι εντάξει να είμαστε αδιάκριτοι και να απαιτούμε να μαθαίνουμε τα άπλυτα των άλλων και γενικά ότι πρέπει να καπελώσουμε και να φάμε τον άλλον για να επιβιώσουμε εμείς. Είναι τραγικό το πόσο ανύπαρκτη είναι η παιδεία σ' αυτή τη χώρα. Πρέπει άμεσα να γίνουν ριζικές αλλαγές γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν. Και θα είναι οι αυριανοί πολίτες που θα ψηφίζουν. Με τι κριτήρια; Με ποια μόρφωση; Πολύ δυσοίωνο όλο αυτό!

Idra Kayne: Θεωρώ ότι βασικό πρόβλημα είναι το ότι δεν διδασκόμαστε να έχουμε κριτική σκέψη, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να αποδεχόμαστε το διαφορετικό και να δουλεύουμε πάντα προς την προσωπική μας εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα.

Όταν ήσασταν παιδιά ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι και γιατί;

Μέμος Μεγνής: Αγαπώ πραγματικά& τα παραμύθια. Το σπίτι μου τα Χριστούγεννα μετατρέπεται σε παραμύθι με τους στολισμούς και το Χριστουγεννιάτικο χωριό. Ίσως λίγο περισσότερο ο Πίτερ Παν επειδή δε μεγαλώνει και μένει πάντα παιδί.

Idra Kayne: Αγαπημένο μου παραμύθι ήταν σίγουρα η Σταχτοπούτα. Το κορίτσι που παρά τις αντιξοότητες, παρά τους ανθρώπους που την αδικούσαν καθημερινά και της έβαζαν εμπόδια, κατάφερε να κατακτήσει το όνειρο.

Υπάρχει κάτι που αναπολείτε από την παιδική σας ηλικία;

Μέμος Μεγνής: Βέβαια. Τη χαμένη αθωότητα! Το παιχνίδι στα χώματα ή τη μαμά να μας φωνάζει νευριασμένη σε όλη στη γειτονιά. Και γενικά την ανεμελιά. Όταν τα βασικά σου προβλήματα ήταν τόσο απλά που τώρα τα σκέφτεσαι και γελάς.

Idra Kayne: Όταν ήμουν μικρή ονειρευόμουν να γίνω τραγουδίστρια και ηθοποιός. Νιώθω πολύ τυχερή και ευλογημένη που κάνω ότι ονειρευόμουν. Το μόνο που αναπολώ από την παιδική μου ηλικία και συμφωνώ με τον Μέμο είναι η ανεμελιά και η αγνότητα με την οποία φανταζόμουν τη ζωή μου. 

T

Πώς ανακαλύπτει κάθε άνθρωπος τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του; Στη δική σας περίπτωση πώς έγινε;

Μέμος Μεγνής: Εγώ πάντα ήξερα τι ήθελα. Από τότε που γεννήθηκα ήμουν πάνω από ένα πιάνο ή με ένα μικρόφωνο στο χέρι και τραγουδούσα. Μάλιστα, ήθελα να 'ναι όλοι στημένοι απέναντι μου ως κοινό, εγώ να έβγαινα από μία κουρτίνα και να υποκλίνομαι. Μεγάλη ψωνάρα! (Γέλια) Άλλοι το ανακαλύπτουν στην πορεία, ενώ άλλοι δεν το βρίσκουν ποτέ. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το ανακάλυψα τόσο νωρίς. Δε νομίζω πως υπάρχει συνταγή γι' αυτό.

Idra Kayne: Και εγώ σε μικρή ηλικία το ανακάλυψα. Συγκεκριμένα, όταν είδα για πρώτη φορά videoclip της Whitney Houston. Στην εφηβεία, λόγω ηλικίας, λόγω ελληνικής πραγματικότητας, έκανα μια προσπάθεια να σκεφτώ έναν πιο συμβατικό δρόμο, όμως, ο δρόμος της καρδιάς είναι μονόδρομος τελικά. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν τυχαίνει σε όλους να ξέρουν από πάντα τι θέλουν να κάνουν και γι’αυτό και είμαι υπέρ στο να δοκιμάζουν τα παιδιά τα πάντα, ότι τους κινεί το ενδιαφέρον και σίγουρα κάποια στιγμή θα βρουν το δρόμο τους. Χωρίς άγχος. Δε χρειάζεται και δε γίνεται να ξέρουμε όλοι τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας στα 18.

Μπορεί πλέον να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς ως ηθοποιός ή μουσικός, δεδομένης της κρίσης που γνώρισαν τα επαγγέλματα τα τελευταία χρόνια;

Μέμος Μεγνής: Εμείς οι παλιότεροι, έχοντας πολλές δουλειές στο ενεργητικό μας, κι έχοντας φτιάξει ένα «Α» όνομα, μπορούμε και αμειβόμαστε αξιοπρεπώς. Το πρόβλημα είναι τεράστιο για τα νέα παιδιά. Τα χρήματα είναι ελάχιστα και δυστυχώς αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα. Ύστερα από λίγο καιρό πάμε στον επόμενο. Κι αν θες... είναι μια κατάσταση πολύ άβολη.

Idra Kayne: Η αλήθεια ότι το να ασχολείσαι επαγγελματικά με οτιδήποτε καλλιτεχνικό περιλαμβάνει περιόδους απογοήτευσης, σκοταδιού ακόμη και παραίτησης. Πόσο μάλλον σε περίοδο γενικής οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, εμένα αυτές οι περίοδοι τελικά με κινητοποιούν και με πεισμώνουν.

T

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα social media είναι χρήσιμος ή όχι τελικά;

Μέμος Μεγνής: Εξαρτάται πως τα χρησιμοποιούμε. Τα social εκμεταλλεύονται δυστυχώς την αυταρέσκεια μας. Όλοι θέλουμε να δειχνόμαστε. Πόσο πιο όμορφοι είμαστε από τους άλλους, σε πόσο ακριβά εστιατόρια τρώμε, πόσο πλούσιοι είμαστε και γενικά είναι ένας αγώνας να δείχνουμε την ανωτερότητα μας. Οι περισσότεροι από μας δείχνουμε μια ψεύτικη ζωή, γεμάτοι φίλτρα, που ουδεμιά σχέση έχει με την πραγματικότητα. Είναι δυστυχία όλη μας η ζωή να είναι ένα Story μπαίνοντας στην αρρώστια των likes. Το θεωρώ όλο αυτό κατάντια.

Idra Kayne: Εγώ θεωρώ ότι το 90% του χρόνου που αφιερώνω στα social media είναι χρήσιμος επειδή έχει να κάνει με τη δουλειά μου. Υπάρχει κι εκείνο το 10% που είναι απλά χάσιμο χρόνου ή όπως το λέω εγώ (ίσως για να χαϊδέψω τ' αυτιά μου!) αποσυμπίεση!

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στην Αθήνα, αλλά και τι σας ενοχλεί;

Μέμος Μεγνής: Με γοητεύουν κάποιες όμορφες γωνίες της. Κάποιες γωνίες που μου θυμίζουν την παλιά όμορφη Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοίξει αρκετά ωραία μαγαζιά. Έχουν εξωραΐσει πολλές περιοχές με νέα υπέροχα στέκια. Υπάρχει σε πολλά μέρη ποιότητα, αισθητική, ωραίες καινούργιες γεύσεις και κουζίνες. Αυτό που με εξοργίζει κυρίως είναι η κίνηση, αλλά και ότι κάποιες περιοχές δεν είναι τόσο καθαρές, όσο θα έπρεπε.

Idra Kayne: Με γοητεύει το πάντρεμα της αρχαίας και σύγχρονης Αθήνας,το ότι όταν είμαι πνιγμένη στην κίνηση της Πατησίων, στο τέρμα ξεπροβάλλει η Ακρόπολη, το πόσο γρήγορα μπορώ να βρεθώ από το κέντρο στην θάλασσα και το ότι σιγά σιγά είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, γίνεται πολυπολιτισμική. Με ενοχλεί και εμένα η βρωμιά της, οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι και το πόσο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο και να μη μας επηρεάζει. 

T

Νιώθετε πως έχουμε μια ροπή προς έναν νέο συντηρητισμό;

Μέμος Μεγνής: Δυστυχώς ναι! Αντί να πηγαίνουμε μπροστά πηγαίνουμε πίσω. Ζούμε σε μια κοινωνία φοβική ως προς το διαφορετικό, ρατσιστική ως προς το νεόφερτο, αγενή και ατομικιστική. Όταν χώρες του εξωτερικού κάνουν συνεχώς βήματα μπροστά, βήματα καινοτόμα, βλέπεις μια Ελλάδα να μένει πίσω και να λυπάσαι για την κατάντια. Δεν ξέρω αν θα μπορεί να αλλάξει ποτέ αυτό, αλλά σίγουρα δε θα αλλάξει αν δεν υπάρξει σχέδιο για καλύτερη παιδεία. Όλα ξεκινούν από εκεί. Παιδεία στο σπίτι, στην τηλεόραση, στα Μέσα και στην κοινωνία.

Idra Kayne: Με όλα αυτά που βλέπω καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μας συνειδητοποιώ και εγώ ότι όντως έχουμε μια ροπή προς έναν νέο συντηρητισμό. Δεν απελπίζομαι, όμως, γιατί πιστεύω ότι η νέα γενιά μάχεται, έχει τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά, αποζητά την αλλαγή και την εξέλιξη.

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι αποξενώνονται όλο και περισσότερο, τι είναι αυτό που μπορεί ακόμα να τους ενώσει;

Μέμος Μεγνής: Ίσως να εμφανιζόταν ένας άνθρωπος που να μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο. Έχουμε βαλτώσει. Τα χουμε δει όλα. Τα έχουμε ζήσει όλα. Δεν υπάρχει έκπληξη πια. Όραμα. Είναι όλα εύκολα. Όλα στα πόδια μας. Όταν πριν αρκετά χρόνια δεν είχαμε πρόσβαση σε τίποτα σχεδόν, υπήρχε η λαχτάρα. Υπήρχε ο στόχος. Ο αγώνας! Τώρα τα έχουμε όλα. Και τελικά είδατε; Δεν έχουμε τίποτα! Έχουμε στεγνώσει από αγάπη, από συναισθήματα. Μας νοιάζει μόνο ο εαυτός μας. Να τρώμε και να θέλουμε συνεχώς κι άλλα. Δεν ξέρω ακριβώς πώς μπορεί να σταματήσει αυτό κι αν θα σταματήσει ποτέ. Μπορεί τελικά να είναι στη φύση μας. Να μην έχει τέλος αυτό μέχρι να καταστραφούμε εντελώς! Ποιος ξέρει! Δε βλέπετε τι κάνουμε στη φύση και το περιβάλλον; Στο όνομα του χρήματος όλα. Καταστρέφουμε τα πάντα, κι αντί να τρομάξουμε, συνεχίζουμε και καταστρέφουμε.

Idra Kayne: Νομίζω πως αυτά που μπορούν να μας ενώσουν είναι η συνειδητοποίηση ότι είμαστε όλοι ίσοι, ότι μόνο με αγάπη για τον εαυτό μας και το διπλανό μας μπορούμε να εξελιχτούμε. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, το κοινό όραμα και όνειρο.

Αν σας ρωτούσα τι είναι αγάπη, τι θα μου απαντούσατε;

Μέμος Μεγνής: Αγάπη είναι όταν κάνεις τα πάντα για να είναι ο άλλος ευτυχισμένος. Ακόμα κι αυτό κοστίσει τη δική σου ευτυχία. Αγάπη είναι να θες να δεις τον άλλον να πετάει. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τον χάσεις για πάντα και θα πονάς. Δύσκολο πολύ... με μια λέξη, η αγάπη δεν περιλαμβάνει τον εαυτό μας.

Idra Kayne: Για εμένα αγάπη είναι η αποδοχή και ο σεβασμός.

Υπάρχει κάτι που να σας δίνει ελπίδα σήμερα;

Μέμος Μεγνής: Γενικά, δεν θα έλεγα πως είμαι απαισιόδοξος, αλλά, δυστυχώς, οδεύουμε προς την καταστροφή. Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Αν δεν ταρακουνηθούμε και δε βάλουμε μυαλό, τα νέα δεν είναι καλά και οφείλουμε όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας σ' αυτό, με όποιον τρόπο μπορούμε. Ελπίζω μόνο να μη φτάσουμε σε σημεία που δεν υπάρχει επιστροφή.

Idra Kayne: Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι όταν βλέπω ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκευμάτων, κοινωνικών στρωμάτων να διαμαρτύρονται και να μάχονται μαζί για ισότητα, σεβασμό, αξιοπρέπεια. Όταν βλέπω παιδιά να ονειρεύονται και να δουλεύουν σκληρά και αδιάκοπα για τα όνειρά τους κόντρα σε επικριτές και εμπόδια.


Info

Το παιδικό μιούζικαλ «Βουτιά στη Βυθούπολη» του Γιώργου Δ. Λεμπέση σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, η παράσταση που έκλεψε τις καρδιές και τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων, ολοκληρώνει τις βουτιές της, όπως ήταν προγραμματισμένη την Κυριακή 12 Ιανουαρίου. 

Ο Μέμος Μπεγνής, η Μαριέλλα Σαββίδου, ο Ιάσονας Μανδηλάς, η Idra Kayne και ο Φώτης Σεργουλόπουλος στο ρόλο του Βρασίδα του Αχινού, είναι οι βασικοί οικοδεσπότες αυτής της περιπέτειας μαζί με 12 ακόμα ταλαντούχους ηθοποιούς και χορευτές επί σκηνής!

Κυριακή 12/1 στις 11:30 και στις 14:45 είναι οι δύο τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς. 

Μέμος ΜπεγνήςIdra Kayne