Θέατρο|06.03.2020 13:45

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο το Θέατρο Ντοκιμαντέρ

Newsroom

Η αληθινή ιστορία της δολοφονίας του ομοφυλόφιλου φοιτητή, Μάθιου Σέπαρντ το 1998 στο πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ, παρουσιάζεται -με μεγάλη επιτυχία- σε μια ενιαία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, σκηνοθετημένη από τον Άρη Λάσκο στο Θέατρο Σφενδόνη. Οι ηθοποιοί Ελ. Ζαχοπούλου, Ν. Παπαδομιχελάκης, Αλ. Σιάτρας, Ελ. Στραβοδήμου, Θ. Τσακαλίδης, Ειρ. Φαναριώτη, αναβιώνουν την ιστορία του νεαρού φοιτητή που δήλωνε ανοιχτά ότι ήταν γκέι και την άγρια δολοφονία του από δύο άντρες, λίγο έξω από την πόλη Λάραμι στο Γουαϊόμινγκ. 

Υπόθεση Λάραμι

Το έργο βασίζεται στην έρευνα που έκαναν για δέκα χρόνια ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του θεάτρου ντοκουμέντου, Μοϊσές Κάουφμαν και μέλη του Tectonic Theatre Project και η παράσταση Υπόθεση Λάραμι: Δέκα χρόνια μετά παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε 100 θέατρα στην Αμερική.

Το θέατρο ντοκιμαντέρ ασχολείται με γεγονότα της πραγματικότητας, τα οποία και παρουσιάζονται με την μορφή ντοκουμέντου, ενώ ανάλογα με το θέμα στην σκηνή μπορεί να βρεθούν εκτός από ηθοποιούς και άτομα που έχουν μικρή ή μεγάλη εμπλοκή με το θέμα. Μια τέτοια παράσταση ήταν Η καθαρή πόλη που παρουσιάστηκε πριν μερικά χρόνια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στη συνέχεια σε 36 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς ανέβασαν στη σκηνή πέντε καθαρίστριες από την Αλβανία, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Νότια Αφρική και οι ιστορίες τους διαμόρφωσαν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας. Κάποια ήταν καθηγήτρια πανεπιστήμιου, κάποια αρχιτέκτονας, όλες μητέρες και αγωνίστριες, που περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα στην Αθήνα του σήμερα.

Το θέατρο ντοκιμαντέρ έχει διακεκριμένους συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς σε όλο τον κόσμο και πέρσι τέτοιες μέρες έγινε ένα εργαστήριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έναν χρόνο μετά άνθρωποι του θεάτρου που ασχολούνται με αυτό συνασπίζονται και δημιουργούν το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ, με την υποστήριξη και την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού. Η πρώτη του παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 10 Μαρτίου στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη για να γίνουν γνωστοί οι στόχοι και οι δράσεις του, με πρώτη την διεθνή συνάντηση που θα γίνει τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΔΘΝ και σκηνοθέτης, Μάρθα Μπουζιούρη, οι καθηγητές του Α.Π.Θ. Σάββας Πατσαλίδης και Ζωή Βερβεροπούλου, η ηθοποιός και συγγραφέας Μαρία Τσιµά και οι Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρης Πεχλιβανίδης από την καλλιτεχνική κολεκτίβα In flux. Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ, μέσα από τις δράσεις του επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πόλο έρευνας και δημιουργικής ανταλλαγής εντός κι εκτός Ελλάδας, συσπειρώνοντας τους δημιουργούς του είδους, αλλά και εκπαιδεύοντας μια νέα γενιά ανερχόμενων δημιουργών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το θέατρο ντοκιμαντέρ, τις θεματικές και τα εργαλεία του. Μέσα στις κύριες προθέσεις του ΔΔΘΝ είναι και να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό µε το θέατρο ντοκιμαντέρ και να ισχυροποιήσει τη θέση του στην εγχώρια σκηνή.

θεατρικές παραστάσειςντοκιμαντέρδιεθνές δίκτυο