Σαν Σήμερα|26.11.2021 00:10

Η μεγαλύτερη ληστεία χρυσού αξίας 100 εκατ. δολαρίων προκαλεί σεισμό στην Αγγλία

Newsroom

Ήταν η μεγαλύτερη ληστεία με λεία ράβδους χρυσού που είχε γίνει ποτέ. Στην Αγγλία ακόμη την συζητούν. Στην αποθήκη Brink's-Mat κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου βρίσκονταν 46 εκατομμύρια δολάρια σε ράβδους χρυσού. Μια ολόκληρη περιουσία, που η σημερινή της αξία θα ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια δολάρια! Επίσης στην αποθήκη βρίσκονταν διαμάντια αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Οι ληστές ήταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι άνδρες που εισέβαλαν στην αποθήκη. Οι φρουροί βρέθηκαν δεμένοι και φιμωμένοι. Αργότερα, οι φύλακες κατέθεσαν ότι οι ληστές έκλεψαν με απίστευτη ταχύτητα τρεις τόνους καθαρού χρυσού. Οι «New York Times» έγραψαν ότι ένας φρουρός κατάφερε τελικά να απελευθερωθεί και να καλέσει την αστυνομία, όταν όμως οι ένοπλοι ληστές είχαν εξαφανιστεί.

Ο διοικητής - τότε επικεφαλής της αποκαλούμενης ομάδας ιπτάμενων της Σκότλαντ Γιαρντ - Φρανκ Κάτερ, μίλησε σε δημοσιογράφους έξω από την αποθήκη και περιέγραψε τον όγκο του χρυσού που είχε κλαπεί: «Οι πληροφορίες μου λένε ότι αν τον στοίβαζε κάποιος θα είχε το μέγεθος ενός μικρού τετράγωνου τραπεζιού», είπε.

Μέχρι το τέλος της ημέρας οι ληστές είχαν επικηρυχτεί με το ποσόν εκατομμυρίων δολαρίων. Ο χρυσός ήταν ιδιοκτησία της Johnson Matthey Bankers Ltd, η οποία κατέρρευσε τον επόμενο χρόνο έπειτα από μεγάλα δάνεια και επενδύσεις σε αφερέγγυες εταιρείες. Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού δεν ανακτήθηκε ποτέ, ενώ οι Lloyd's του Λονδίνου πλήρωσαν για τη ζημιά.

Πώς έγινε η ληστεία

Η ληστεία συνέβη στις 06:40 το πρωί του Σαββάτου στις 26 Νοεμβρίου του 1983. Η συμμορία των «6» εισέβαλε στην αποθήκη βοηθούμενη (όπως αποδείχτηκε αργότερα) από τον φύλακα Άντονι Μπλακ. Μόλις μπήκαν μέσα, έλουσαν με βενζίνη τους φύλακες και το προσωπικό και τους απείλησαν ότι θα τους έκαιγαν αν δεν αποκάλυπταν τους συνδυασμούς του θησαυροφυλακίου.

Ένας από τους ληστές, ο Μπράιαν Ρόμπινσον, συνελήφθη αφού ο φύλακας Άντονι Μπλακ ήταν κουνιάδος του και έδωσε το όνομά του στους αστυνομικούς. Μεγάλο μέρος από τους τρεις τόνους του κλεμμένου χρυσού δεν ανακτήθηκε ποτέ και οι άλλοι τέσσερις που εμπλέκονταν στη ληστεία δεν καταδικάστηκαν ποτέ. Το 1996 περίπου το μισό της ποσότητας του χρυσού - το μέρος που είχε λιώσει και ανακατασκευαστεί - θεωρήθηκε ότι είχε διοχετευτεί στη νόμιμη αγορά χρυσού. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1984, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη ληστεία, ο τραπεζικός και εμπορικός κλάδος χρυσού της Johnson Matthey (Johnson Matthey Bankers Ltd) κατέρρευσε και εξαγοράστηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας για να προστατεύσει την ακεραιότητα του χρυσού του Λονδίνου.

ΑγγλίαχρυσόςληστείαΧίθροου