Σαν Σήμερα|11.12.2021 00:00

Εδουάρδος: Ανάμεσα στον θρόνο του μονάρχη της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας και μια γυναίκα, επιλέγει το δεύτερο

Newsroom

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1936, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ κήρυξε επισήμως την έναρξη των εργασιών της Βουλής, χωρίς να φοράει το αυτοκρατορικό στέμμα της Αγγλίας, αφού η στέψη του δεν είχε γίνει ακόμα: Ήταν προγραμματισμένη για την άνοιξη του επόμενου έτους. Ωστόσο κατά το μεγαλύτερο διάστημα εκείνης της χρονιάς, από την ημέρα του θανάτου του πατέρα του στις 20 Ιανουαρίου, ήταν ήδη βασιλιάς έχοντας πάρει τον τίτλο μία μέρα μετά.

Παρόλα αυτά η έναρξη των εργασιών της Βουλής θα ήταν ένα από τα τελευταία Βασιλικά του καθήκοντα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μια μέρα σαν σήμερα το 1936, η βασιλεία του Εδουάρδου έλαβε επίσημα τέλος. Την ίδια ημερομηνία που το 1688 εκθρονίστηκε και ο Ιάκωβος Β’, δηλαδή 250 χρόνια πριν. Ύστερα από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας ο Εδουάρδος έκανε τελικά την επιλογή του ανάμεσα στο θρόνου του μονάρχη της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στην Ιστορία και της γυναίκας που αγαπούσε.

Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου είχαν παρθεί όλες οι επίσημες αποφάσεις. Το διαζύγιο της κυρίας Γουόλις Σίμπσον είχε επικυρωθεί και ο Εδουάρδος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Στάνλεϊ Μπάλντουιν για την πρόθεσή του να την παντρευτεί και να παραιτηθεί του θρόνου, αν η κυβέρνηση εναντιωνόταν στο γάμο.
Η βασιλική οικογένεια είχε επίσης ενημερωθεί μία εβδομάδα πριν την 11η Δεκεμβρίου, ότι τελικά θα παραιτούνταν του θρόνου και ακριβώς μία μέρα νωρίτερα είχε υπογράψει και την πράξη παραίτησης.
Το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου έδωσε μία συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC όπου τον παρουσίασαν ως «Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης ο Πρίγκιπας Εδουάρδος«. Εκείνος κάπως δηκτικά σχολίασε: «Πρέπει να με πιστέψετε, όταν σας λέω πως δίχως τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ είναι αδύνατο να φέρω την ασήκωτη ευθύνη και να εκτελώ τα καθήκοντά μου ως βασιλιάς, τουλάχιστον κατά τον τρόπο που θα επιθυμούσα».
Ο δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη σχολίασε αργότερα πως ο Εδουάρδος χαμογελούσε πολύ ευγενικά και ήταν μάλλον θλιμμένος.

Μαζί μέχρι το θάνατό του

Ο Εδουάρδος τίμησε απόλυτα τα λόγια του με την αφοσίωση και συζυγική πίστη που επέδειξε. Στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Γεώργιος ΣΤ΄. Μετά την παραίτησή του, ο Εδουάρδος, έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε τη, Ουόλις Σίμπσον. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγε στη Λισαβόνα, ενώ λίγο αργότερα διορίστηκε διοικητής στις Μπαχάμες. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Παρίσι. Είναι πλέον βέβαιο πως ο Εδουάρδος θαύμαζε και εκτιμούσε τον Χίτλερ ο οποίος τον προόριζε για μονάρχη της Αγγλίας, αν πετύχαινε το σχέδιο κατάκτησης της Αγγλίας από τους Ναζί. Ο Εδουάρδος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στις 28 Μαΐου του 1972 στο Παρίσι σε ηλικία 77 χρονών. Η Ουόλις Σίμπσον παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 89 ετών, στις 24 Απριλίου 1986.

έρωταςΜπάκιγχαμΑγγλίαΜεγάλη Βρετανίαβασιλιάς