Σαν Σήμερα|14.12.2021 00:00

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Tο σκάνδαλο με τους χρυσούς μπασκετμπολίστες του Σίδνεϊ, που ήταν όλοι υγιέστατοι

Newsroom

Για το χρήμα και τη δόξα κάποιοι – πολλοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι θεμιτό ή αθέμιτο μέσο διαθέτουν. Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, κυριολεκτικά! Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας, η παραολυμπιακή ομάδα, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ τον Σεπτέμβριο του 2000. Οι Ισπανοί, που είχαν «νοητικές δυσκολίες», νίκησαν την ομάδα της Ρωσίας με 87-63 και είχαν πανηγυρίσει ξέφρενα τον θρίαμβό τους.

Επιστρέφοντας στην χώρα τους, οι ισπανοί καλαθοσφαιριστές με... νοητικά προβλήματα έτυχαν υποδοχής ηρώων και εισέπραξαν κι ένα υψηλό χρηματικό έπαθλο για το κατόρθωμά τους.
Να επισημάνουμε ότι οι κανονισμοί σε ένα ματς μπάσκετ για αθλητές ΜΕΑ ήταν παρόμοιοι με εκείνους των κανονικών αγώνων με μόνη διαφορά στην μικρότερη διάρκεια και στις διαστάσεις του γηπέδου. Επίσης οι αθλητές με νοητικά προβλήματα, μόνο έπειτα από ειδικές εξετάσεις μπορεί να διαπιστωθεί το πρόβλημά τους, ιατρικές εξετάσεις που δεν έγιναν στους Ισπανούς…

Σε κάποιον από τους προκριματικούς αγώνες οι Ισπανοί δεν κρατήθηκαν κι έφτασαν να νικούν τους Πορτογάλους αντίπαλούς τους με εξωφρενική διαφορά. Τότε πήραν το μήνυμα: «Χαλαρώστε θα μας καταλάβουν»!
Μετά τη νίκη τους στον τελικό, κάποιοι γνώστες των αθλητικών πραγμάτων στην Ισπανία εντόπισαν παίκτες που γνώριζαν ότι δεν έιχαν το παραμικρό πρόβλημα. Πολλοί τηλεφώνησαν σε εφημερίδες για να επισημάνουν το γεγονός, αλλά λίγοι ευαισθητοποιήθηκαν…

Με την επιστροφή και μετά άρχισαν οι ψίθυροι που στη συνέχεια έγιναν κραυγές. Μέλη της αποστολής προσπάθησαν να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας ενώ πολλοί την ημέρα της άφιξής τους είχαν σχεδόν μεταμφιεστεί για να μην γίνουν αντιληπτοί!
Μόλις ένα μήνα μετά τον θρίαμβό ήρθε η ταπεινωτική αποκαθήλωση: Μέλος της «χρυσής» ομάδας για κάποιο λόγο, αποκάλυψε ότι και ο ίδιος άλλα και σχεδόν όλοι οι παίκτες της ομάδας δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα!
Ο Carlos Ribagorda υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία είχε στρατολογήσει αθλητές που δεν είχαν διανοητική αναπηρία για να «κερδίσουν μετάλλια και μεγαλύτερη χορηγία»!

Έχαιραν όλοι τους άκρας υγείας!

Συνολικά 10 από τους 12 παίκτες της ομάδας μπάσκετ διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αναπηρία, με αποτέλεσμα η Ισπανία να υποχρεωθεί υπό την παγκόσμια κατακραυγή, μια μέρα σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου του 2000 να επιστρέψει τα μετάλλια.
Ο Φερνάντο Μάρτιν Βισέντε, επικεφαλής (τότε) της Ισπανικής Ομοσπονδίας για Άτομα με Διανοητική Αναπηρία (FEDDI), ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για την απάτη και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά αργότερα ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το λάθος και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη· του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.400 ευρώ από ισπανικό δικαστήριο το 2013, ενώ οι κατηγορίες εναντίον άλλων 18 αξιωματούχων και μελών της ομάδας αποσύρθηκαν.
«Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ισπανίας», έγραψε η «Marca» και ο χρόνος που όλα τα γιατρεύει έκανε κι αυτό το μέγα σκάνδαλο να χαθεί στις ρωγμές του…
Το σκάνδαλο οδήγησε στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) να καταργήσει τα αθλήματα στα οποία έπαιρναν μέρος αθλητές με διανοητική αναπηρία από τους Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008.

μπάσκετΠαραολυμπιακοί ΑγώνεςΙσπανίαεξαπάτηση