Σαν Σήμερα|16.12.2021 00:05

Αρχίζει η Μάχη των Αρδεννών, το κύκνειο άσμα της Ναζιστικής Γερμανίας και η πιο πολύνεκρη για τους Αμερικανούς

Newsroom

Η Μάχη των Αρδεννών έμεινε στην Ιστορία ως η τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια να γαντζωθούν στις κατακτήσεις τους οι Γερμανοί Ναζί, αλλά και ως η πιο αιματηρή μάχη των Αμερικανών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (είχαν 19.276 νεκρούς, 21.144 αιχμαλώτους και αγνοούμενους). Το όνομα «Αρντέν» σήμαινε το δάσος, το σκοτεινό και το πυκνό και σ’ εκείνο το σκοτεινό δάσος ξημέρωσε το τέλος του Ναζισμού!
Ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη έγινε μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945, κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με σκοπό την κατάληψη του ποταμού Μόσα και του λιμανιού της Αμβέρσας.

Πίστεψαν πως θα πετύχει και πάλι

Οι Γερμανοί το είχαν ξανακάνει: Μέσα από τις Αρδέννες εισέβαλλαν στη Γαλλία το 1940, παρακάμπτοντας τη Γραμμή Μαζινό, αιφνιδιάζοντας Γάλλους και Άγγλους που οδηγήθηκαν στη συντριβή και στην εκκένωση της Ευρώπης από τα στρατεύματά τους μέσω Δουνκέρκης.
Το 1940 οι Γάλλοι κι οι Άγγλοι δεν περίμεναν ότι οι Γερμανοί θα εξαπέλυαν την επίθεση τους μέσα από τα δύσβατα βουνά
Το 1944 οι Σύμμαχοι δεν περίμεναν ότι οι Γερμανοί είχαν ακόμη τις δυνάμεις (φυσικές και τεχνικές) να οργανώσουν αντεπίθεση.

Κι οι Γερμανοί πίστευαν πως αφού το στρατηγικό τέχνασμα πέτυχε μια φορά, θα μπορούσε να ξαναπετύχει. Και πραγματικά στην αρχή έδειχνε ότι θα πετύχει πάλι, αλλά... Τα καύσιμα δεν έφτασαν, οι αντοχές είχαν λιγοστέψει και το πάθος των Συμμάχων ήταν αδήριτο!

Η Φρουρά στο Ρήνο και το τραγούδι των Πάντσερ

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Φρουρά στο Ρήνο» (Wacht am Rhein: Το όνομα προέρχεται από ένα παλιό γερμανικό τραγούδι που μιλάει για την γαλλογερμανική έχθρα. Το τραγούδι ακούγεται από τους Ναζί στην θρυλική ταινία «Καζαμπλάνκα»).
Όταν οι καιρικές συνθήκες, στις 16 Δεκεμβρίου, εξασφάλισαν μηδενική ορατότητα από τους Συμμάχους, τα Πάντσερ του φον Ρούντστεντ έβαλαν μπροστά τις μηχανές και η επίθεση εξαπολύθηκε.
Εκείνη την ημέρα ο στρατάρχης Μοντγκόμερι είχε πάρει άδεια να επισκεφθεί την οικογένειά του στην Αγγλία και ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε κλείσει να πάει σε γάμο κάποιου επιτελούς του.

Οι Γερμανοί τους χάλασαν το πρόγραμμα… Όπως οι ίδιοι λίγους μήνες νωρίτερα έιχαν χαλάσει τα σχέδια του Ρόμελ
Η επιχείρηση των Γερμανών στόχευε αφενός στην διακοπή του εφοδιασμού των Συμμάχων και αφετέρου στον πιθανό διαχωρισμό των Αμερικανικών και Αγγλικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο. Την σχεδίαση της επιχείρησης επιμελήθηκε ο ίδιος ο Χίτλερ αλλά η αισιοδοξία του, ενώ αγωνιζόταν απεγνωσμένα να αποδείξει ότι δεν είχε ακόμα τελειώσει, ήταν υπερβολική και είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχει.

Εντούτοις, μερικές συγκυρίες της τότε κατάστασης των Συμμάχων στο Δυτικό Μέτωπο επέτρεψαν την αρχική της επιτυχία. Αργότερα, ιστορικοί μελετητές επισήμαναν ότι σε συνδυασμό, με την κατασκευή νέων όπλων (τα σχέδια της ατομικής βόμβας ήταν ήδη στα χέρια του Χίτλερ) από την Γερμανία, τυχόν επιτυχία της επιχείρησης αυτής είχε τις πιθανότητες να ανατρέψει την τελική έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το χάραμα έσπασε η σιωπή του χιονιού

Η Γερμανική επίθεση άρχισε τα χαράματα στις 05:30 με ισχυρό βομβαρδισμό από το πυροβολικό. Στις 08:00 οι Γερμανοί έφταναν στα αμερικανικά χαρακώματα. Γερμανοί στρατιώτες ντυμένοι με αμερικάνικες στολές και κινούμενοι με αμερικάνικα στρατιωτικά αυτοκίνητα, κυκλοφορούσαν πίσω από τις γραμμές των Αμερικανών, κόβοντας τα καλώδια επικοινωνίας, αλλάζοντας πινακίδες στους δρόμους, προκαλοντας σαμποτάζ, και διαδίδοντας φήμες σπέρνοντας τον πανικό. Όσοι από αυτούς τους Γερμανούς συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, μια και είχαν παραποιήσει την στολή τους και άρα θεωρήθηκαν κατάσκοποι. Σώζεται, μάλιστα, ως σήμερα ο τοίχος εμπρός στον οποίο έγινε η εκτέλεση, στην Ρος-αν-Αρντέν στο Βέλγιο.

Οι Αμερικάνικες δυνάμεις ανασυντάχθηκαν γρήγορα, αλλά και οι Γερμανοί δεν είχαν καύσιμα. Εξ αρχής η επάρκεια καυσίμων ήταν για 140 χιλιόμετρα. Σημαντική στιγμή της αντεπίθεσης των Αμερικανών, ήταν η αστραπιαία κίνηση του στρατηγού Πάτον, που κατάφερε μέσα σε 48 ώρες να βρεθεί στις Αρδέννες και να αντεπιτεθεί.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τις πρώτες μέρες του Γενάρη του 45?, η κατάσταση ήταν κρίσιμη κι αμφίρροπη.
Σχεδόν παράλληλα, στις 12 Ιανουαρίου, οι Σοβιετικοί περνούσαν τον ποταμό Βιστούλα στην Πολωνία, το τελευταίο σημαντικό γεωγραφικό εμπόδιο προς το Βερολίνο. Έτσι, χρονικά η Μάχη των Αρδεννών θεωρείται το ουσιαστικό τέλους της Χιτλερικής Γερμανίας.

Η πόλη Μπαστόν, η οποία είχε περικυκλωθεί από τα γερμανικά στρατεύματα έμεινε στην Ιστορία για την επική αντίσταση των αμερικανικών δυνάμεων (κυρίως των αλεξιπτωτιστών της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με διοικητή τον ταξίαρχο Άντονι Μακόλιφ) που άντεξαν κάτω από πολικές θερμοκρασίες στην πολιορκία, έως ότου τα άρματα της 3ης Στρατίας του στρατηγού Πάτον, καταφέρουν να διασπάσουν τον γερμανικό κλοιό στις 26 Δεκεμβρίου 1944...
Οι Γερμανοί είχαν προτείνει την παράδοση των Αμερικανών στην Μπαστόν, όπου οι στρατιώτες μετρούσαν πια ένα ένα τα πυρομαχικά τους, αλλά ο ταξίαρχος Μακόλιφ απάντησε με ένα χλευαστικό μονολεκτικό «Nuts!» (αρχί…α).

Όταν τα όπλα σώπασαν και μίλησαν οι αριθμοί της Μάχης των Αρδεννών περίπου 100.000 γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί είχαν χάσει τη ζωή τους και η υποχώρηση των υπολοίπων στα ενδότερα των συνόρων τους, έδινε πλέον τη δυνατότητα εκτέλεσης αμυντικών μόνον επιχειρήσεων μέχρι και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.
Οι συνολικές αμερικανικές απώλειες έφτασαν τους 80.000 νεκρούς και ήταν οι χειρότερες στην ιστορία τους σε μια και μόνο επιχείρηση. Οι Βρετανοί έχασαν μόνο 1.400 άνδρες.

Η επική μάχη στην οθόνη

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, η ταινία «Η Μάχη των Αρδεννών» (Battle of the Bulge) του 1965 με πρωταγωνιστές τον Χένρι Φόντα, τον Ρόμπερτ Σο και τον Ρόμπερτ Ράιαν είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και αντιπροσωπευτικές της επικής - οριακής αναμέτρησης του 1944. Αξίζει να την αναζητήσετε και να την παρακολουθήσετε, δίνοντας ένα άλλοθι στην (παρωχημένη πλέον) σκηνοθεσία του Κεν Άνακιν.

Επίσης η πολεμική σειρά– έπος 10 επεισοδίων, που παρακολουθεί έναν λόχο στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «Band of Brothers» (Στην Πρώτη Γραμμή) παρουσιάζει με ρεαλιστικό και εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο την Μάχη των Αρδεννών και την πολιορκία της Μπαστόν. Η σειρά παρακολουθείται μέσα σε ένα βράδυ. Αξίζει!

ΝαζίΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςαμερικανοί στρατιώτες