Σαν Σήμερα|19.12.2021 00:05

Η Αθήνα ξυπνάει από έντονη λάμψη – Καίγονται ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Sport

Newsroom

Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων, δηλαδή μια μέρα σαν σήμερα του 1980, όταν κοντά στα ξημερώματα το κέντρο της Αθήνας φωτίστηκε από μιαν αλλόκοτη λάμψη.
Όχι, δεν ήταν ο γιορτινός στολισμός της πόλης που έκανε τη νύχτα μέρα. Τα πολυκαταστήματα ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Sport είχαν παραδοθεί στις φλόγες από εμπρηστικές επιθέσεις!
Ο φύλακας του ΜΙΝΙΟΝ τηλεφώνησε αμέσως στο σπίτι του Γιάννη Γεωργακά, ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος, ενώ είχε ειδοποιηθεί και η πυροσβεστική. Λίγα λεπτά αργότερα, η πυροσβεστική έλαβε κλήση πως το κτίριο του καταστήματος Κατράντζος Sport καιγόταν!

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν σύντομα στον χώρο των πυρκαγιών και αυτό που αντίκρισαν ήταν απρόσμενο. Τα δυο πολυκαταστήματα είχαν παραδοθείστις φλόγες και η σωτηρία τους ήταν σχέδον αδύνατη. Μάλιστα κινδύνευσαν να καούν και ξενοδοχεία που βρίσκονταν δίπλα στο ΜΙΝΙΟΝ, αλλά και άλλα παρακείμενα κτίρια. Εκείνο που πέτυχαν οι πυροσβέστες ήταν να εμποδίσουν την επέκταση της φωτιάς στο υπόγειο, όπου βρίσκονταν οι δεξαμενές πετρελαίου.

Τρομοκρατικό χτύπημα 

Λίγες ώρες χρειάστηκαν για να καταστραφούν ολοσχερώς το ΜΙΝΙΟΝ και το Κατράντζος Sport.
Από την αρχή οι υπόνοιες στράφηκαν σε τρομοκρατική ενέργεια. Τρείς μέρες μετά, στις 22 Δεκεμβρίου, η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ’80», παρακλάδι του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» έστειλε στις εφημερίδες προκήρυξή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη των εμπρησμών.

Τα πολυκαταστήματα ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Soprt φημίζονταν για τα καινοτόμα και πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα εγχειρήματα, καθώς και για τα εμπορεύματα τους. Το ΜΙΝΙΟΝ μάλιστα ήταν το 11ο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ευρώπης και το πρώτο με κυλιόμενες σκάλες στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο κατάστημα που δημιούργησε self service εστιατόριό στην Ελλάδα.

Μπαράζ εμπρησμών πολυκαταστημάτων

Οι συνέπειες των εμπρησμών της 19ης Δεκεμβρίου 1980 ήταν ανυπολόγιστες: Εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις τους και εύρωστοι επιχειρηματίες καταστράφηκαν οικονομικά. Και οι εμπρησμοί συνεχίστηκαν. Τέσσερα ακόμη ελληνικά πολυκαταστήματα, στην Αθήνα και στον Πειραιά, από τον Ιούνιο ως τον Ιούλιο του 1981 παραδόθηκαν στις φλόγες: Τα καταστήματα Κλαουδάτος, Αthene, Δραγώνα και Aφοι Λαμπρόπουλοι. Σε όλα τα κτίρια βρέθηκαν παρόμοιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί με εκείνους που κατέστρεψαν ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Sport. Ουδείς συνελήφθη για τους εμπρησμούς και η υπόθεση πλέον έχει μπει στο Αρχείο.

εμπρησμόςπολυκαταστήματαΜινιόν