Σαν Σήμερα|06.02.2022 00:05

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδεκατίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Μονάχου – Ποιος ήταν ο ήρωας παίκτης που έσωσε συμπαίκτες του από βέβαιο θάνατο

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου του 1958, οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 7 δημοσιογράφοι και 4 παράγοντες της θρυλικής αγγλικής ομάδας βρήκαν τραγικό θάνατο στο αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου.

Η πτήση τσάρτερ της British Airways που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε σταματήσει στο χιονισμένο Μόναχο για ανεφοδιασμό· ερχόταν από το Βελιγράδι έπειτα από αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η ομάδα του σερ Ματ Μπάσμπι είχε προηγηθεί με 3-0 μέσα στο πρώτο 30λεπτο και ο Μπόμπι Τσάρλτον είχε πανηγυρίσει δύο δικά του γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ερυθρός Αστέρας είχε ισοφαρίσει το σκορ σε 3-3, που όμως ήταν ευνοϊκό για πρόκριση των Άγγλων.
Την επομένη το πρωί, στις 6 Φεβρουαρίου, όταν το πούλμαν της Γιουνάιτεντ κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο, ελάχιστα μέλη της αποστολής ήταν ξύπνια. Οι περισσότεροι ήταν αποκαμωμένοι από το γλέντι της προηγούμενης βραδιάς και τη δεξίωση στη Βρετανική πρεσβεία του Βελιγραδίου.
Όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Βελιγράδι, ο καιρός ήταν αίθριος, όταν όμως μπήκε στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν δραματικά: Ο ουρανός σκοτείνιασε, άρχισαν έντονες αναταράξεις, ενώ ο διάδρομος του αεροδρομίου του Μονάχου είχε σκεπαστεί με χιόνι. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε ανακοινώθηκε στους επιβάτες ότι θα έπρεπε να αποβιβαστούν γιατί θα χρειάζονταν περίπου 40 λεπτά για τον ανεφοδιασμό.
Ο δημοσιογράφος Φρανκ Τέιλορ, της εφημερίδας του Μάντσεστερ Chronicle, θυμόταν ότι «Μόλις άνοιξε η πόρτα του αεροπλάνου για να κατέβουμε, μέσα στην καμπίνα όρμησε ένας αέρας, τόσο παγωμένος, λες και προερχόταν από τις στέπες της Σιβηρίας. Πρώτος κατέβηκε προσεκτικά ο Ντάνκαν Εντουαρντς, που σήκωσε το γιακά του για να προστατευτεί από τον παγωμένο αέρα, ενώ φώναξε στους άλλους να προσέχουν που πατάνε εξαιτίας του πάγου που είχε πιάσει στο έδαφος…».

Σύγκρουση με βυτίο καυσίμων

Το αεροπλάνο μετά τον ανεφοδιασμό του δεν κατάφερε ποτέ να πετάξει προς το Μάντσεστερ. Στην προσπάθεια του να απογειωθεί η μηχανή παρουσίασε βλάβη, το αεροσκάφος δεν «υπάκουσε» στις εντολές των πιλότων και ξέφυγε από τον φράκτη, χτύπησε στα φτερά και συγκρούσθηκε με ένα γεμάτο βυτίο καυσίμων.

Ακολούθησε έκρηξη! Ήταν 15.04 τοπική ώρα. Από τους 44 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, οι 20 πέθαναν επί τόπου, ενώ άλλοι τρεις, συμπεριλαμβανομένου του συγκυβερνήτη Κένεθ Ρέιμεντ και του ποδοσφαιριστή Ντάνκαν Έντουαρντς, πέθαναν τις επόμενες εβδομάδες από τα τραύματά τους. Συνολικά, οκτώ παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Τζοφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Ντάνκαν Έντουαρντς, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ, Μπίλι Γουίλαν) έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο δυστύχημα.
Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο του Μονάχου. Μεταξύ αυτών κι ο 21χρονος ταλαντούχος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς ο οποίος θα πέσει σε κώμα και θα αφήνει την τελευταία πνοή του δύο εβδομάδες μετά. Ο προπονητής Ματ Μπάσμπι νοσηλέυτηκε επί 63 ημέρες όμως βγήκε νικητής και δέκα χρόνια μετά οδήγησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών!

Ο θρύλος των Μπέμπηδων

Οι επιζώντες ποδοσφαιριστές Τσάρλτον, Βάιολετ , Μόργκανς, Φουλκς και Γκρεγκ συνέχισαν να αγωνίζονται στη Γιουνάιτεντ με τους «μπέμπηδες» πια, (οι παίκτες που προωθήθηκαν από την ομάδα των Νέων) και έφθασαν μέχρι του τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας το 1958 έπειτα από μερικούς μήνες . Ο κόσμος τους αποθέωσε. Παίκτες και προπονητής της Γιουνάιτεντ έγινα θρύλοι για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Δεν είχε καμιά σημασία το ότι ηττήθηκαν στον τελικό από την Μπόλτον με 2-0, είχαν νικήσει τον θάνατο λίγους μήνες πριν κι αυτό ήταν το σημαντικότερο!

Ο ηρωικός τερματοφύλακας Χάρι Γκρεγκ

Οι νεκροί από την αεροπορική καταστροφή του Μονάχου ήταν 23, αλλά θα μπορούσε να ήταν περισσότεροι αν δεν υπήρχρ ο ηρωικός τερματοφύλακας Χάρι Γκρεγκ. Ο Γκρεγκ είχε χάσει τις αισθήσεις του κατά τη σύγκρουση, αλλά όταν συνήλθε, αμέσως κατάφερε και βγήκε από το αεροπλάνο για να επιστρέψει λίγο μετά και να βοηθήσει όποιον μπορούσε. Έσωσε τις ζωές των συμπαικτών του Ντένις Βάιολετ (πέθανε το 1999), και του Μπόμπι Τσάρλτον, ο οποίος κατέκτησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αγγλία το 1966 και θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όχι μόνο στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και παγκοσμίως. Ο Γκρεγκ, ο οποίος πέθανε το 2020 σε ηλικία 87 ετών, έσωσε επίσης τη Βέρα Λούκιτς , τη σύζυγο ενός Γιουγκοσλάβου διπλωμάτη που ήταν έγκυος και είχε και παιδί 20 μηνών.

νεκροίειδήσεις τώραποδόσφαιροαεροπορικό δυστύχημαΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ