Σαν Σήμερα|09.02.2022 00:05

Ναύαρχος Τόγκο: Πριν από τη ναυμαχία του Πορτ Άρθουρ τον περιγελούσαν - Μετά ολόκληρος ο κόσμος τον ονόμασε Ο Νέλσον της Ανατολής

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα το 1904, ο Ιάπωνας ναύαρχος Τόγκο βγήκε να επιθεωρήσει τα πλοία του μετά την αναμέτρηση της προηγούμενης μέρας στο Πορτ Άρθουρ. Μικρές οι απώλειες. Οι Ρώσοι, όμως, είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα! Το τολμηρό σχέδιο της Ιαπωνίας ήταν να διεκδικήσει τη θέση της ως περιφερειακής δύναμης.

Κάτω την προστασία της νύχτας, καταδρομικά στάλθηκαν να επιτεθούν αιφνιδιαστικά στον μεγαλύτερο αντίπαλο της χώρας, στον Ειρηνικό. Και όποιος έχει καταλάβει ότι μιλάμε για την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ κάνει λάθος. Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 1904 και όχι στον Δεκέμβριο του 1941… Η βάση στην οποία επιτέθηκαν οι Γιαπωνέζοι ήταν το Πορτ Άρθουρ στη Μαντζουρία και αντίπαλός τους δεν ήταν Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η τσαρική Ρωσία!

Ο ναύαρχος Τόγκο Χειχατσίρο, είχε μελετήσει τακτικές ναυμαχίας στη Μεγάλη Βρετανία. Οι συμμαθητές του - δόκιμοι στο Ναυτικό Κολλέγιο του Νταρτμουθ Τον αποκαλούσαν «Τζόνι Τσάιναμαν», δηλαδή Τζόνι ο Κινέζος. Όμως εκείνος είχε μεγαλώσει και ανδρωθεί ανάμεσα στους καλύτερους ναυτικούς του κόσμου και είχε γυρίσει στην Ιαπωνία οραματιζόμενος στη μετατροπή του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού σε μία σύγχρονη πολεμική μηχανή.

Καθώς η Κίνα παρήκμαζε, οι γείτονές της την περιτριγύριζαν σαν πτωματοφάγα αρπακτικά. Η Ρωσία ήθελε τη Μαντζουρία και η Ιαπωνία καλόβλεπε την Κορέα. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι τυφλωμένοι από την Ευρωπαϊκή κυριαρχία ανά τον κόσμο αρνούνταν να πάρουν τους Ιάπωνες στα σοβαρά και στην προοπτική ενός πολέμου μαζί τους ξεσπούσαν σε γέλια.

Οι προκλήσεις του τσάρου

Ο τσάρος Νικόλαος Β' είχε οχυρώσει το Πορτ Άρθουρ και είχε επεκτείνει ως εκεί τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, περνώντας τον μέσα από τη Μαντζουρία και προκαλώντας δυσφορία στους Ιάπωνες που έβλεπαν τα συμφέροντα τους στον Ειρηνικό να καταπατούνται. Οι κινήσεις του τσάρου αποτελούσαν πρόκληση για τον αυτοκράτορα Μουτσουχίτο.

Η σύγκρουση του γιαπωνέζικου στόλου με τον ρωσικό ήταν σφοδρή: Η ναυμαχία άρχισε στις 8 Φεβρουαρίου του 1904 και κατέληξε σε επιτυχία για τους Ιάπωνες. Η αναπάντεχη επίθεση που συνέβη στις 8 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε την επομένη, ήταν ιδέα του Τόγκο. Ο στόλος του, αποτελούμενος από γρήγορα καταδρομικά οπλισμένα με τορπίλες εφόρμησε αιφνιδιαστικά στους Ρώσους δίχως κήρυξη πολέμου και άλλες τέτοιες τυπικότητες και τους βύθιζε μέσα στην ίδια τους τη βάση!

Την ώρα της επίθεσης, ο ρωσικός στόλος είχε όλα τα φώτα του αναμενένα, ενώ οι αξιωματικοί ήταν προσκαλεσμένοι σε ένα πολυτελές δείπνο. Οι Γιαπωνέζοι χτύπησαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Το πιο ισχυρό πλοίο - το καμάρι των Ρώσων - το Τσάρεβιτς χτυπήθηκε από τορπίλη. Το Ρετβιζάν πήρε φωτιά και το Παλλάδα άρχισε να μπάζει νερά από μία τρύπα στην πλώρη. Όλα έγιναν γρήγορα σαν μιαν έκρηξη ξαφνική!

Την επομένη ημέρα το πρωί, ο Ιάπωνας ναύαρχος Τόγκο πλησίασε με τον αυτοκρατορικό στόλο (έξι θωρηκτά, πέντε θωρακισμένα καταδρομικά και 15 αντιτορπιλικά και 20 τορπιλοβόλα) στο Πορτ Άρθουρ για να εκτιμήσει τη ζημιά των δυνάμεών του. Η ιαπωνική προφυλακή ανέφερε πως 3 ή 4 από τα 12 μεγάλα πλοία του ρωσικού στόλου είχαν ζημιές που τα καθιστούσαν ανενεργά ενώ άλλα μικρότερα πλοία ήταν σε αναστάτωση. Οι αναφορές έκανα λόγο πως ο εχθρός βρισκόταν σε διάλυση.

Χαριστική βολή ένα χρόνο μετά

Η μέρα έληξε ουσιαστικά χωρίς νικητή. Οι Ιάπωνες απέτυχαν να εξουδετερώσουν πλήρως τον ρωσικό στόλο ενώ κι εκείνοι είχαν αρκετές ζημιές. Την επόμενη μέρα της ναυμαχίας, στις 10 Φεβρουαρίου, η Ιαπωνία θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στη Ρωσία
Παρόλο που δεν ήταν αποφασιστική η νίκη στο Πορτ Άρθουρ, η αποδυναμωμένοι Ρώσοι εγκλωβίστηκαν στη βάση τους, ενώ η Ιαπωνία κατέλαβε την Κορέα. Τον επόμενο χρόνο ο ναύαρχος Τόγκο συνέτριψε τις ναυτικές δυνάμεις των Ρώσων, που γρήγορα θα έβλεπαν τη χώρα τους να παραδίδεται στις φλόγες της Επανάστασης.

Η Ιαπωνία ήταν η πρώτη ασιατική δύναμη που νίκησε Ευρωπαίους σε πόλεμο μετά την αρχή της σύγχρονης εποχής. Οι βρετανοί αξιωματικοί που άλλοτε κορόιδευαν τον Τόγκο, πλέον όταν αναφέροντας σ’ εκείνον τον ονόμαζαν με σεβασμό ο Νέλσον της Ανατολής και μάλιστα και ο ίδιος στο ημερολόγιό του έγραφε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είμαι η μετενσάρκωση του Οράτιου Νέλσονα». Το 1906,ο Τόγκο έγινε μέλος του Βρετανικού Τάγματος Αξίας από τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ'. Ο ναύαρχος Τόγκο πέθανε στις 30 Μαΐου του 1934, από καρκίνο του λάρυγγα σε ηλικία 86 ετών.

ναύαρχοςΡωσίαναυμαχίαειδήσεις τώραΙαπωνία