Σαν Σήμερα|11.04.2022 00:00

Αμερικανοί στρατιώτες μπαίνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Buchenwald – Αυτό που συναντούν τους στοιχειώνει

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματικοί του 37ου Τάγματος τεθωρακισμένων της 3ης στρατιάς, απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Buchenwald και χάνουν τον ύπνο τους με όσα αντικρίζουν.
Μετά την φυγή των Ναζί οι τρόφιμοι στο στρατόπεδο καταλαμβάνουν τα φυλάκια και αναλαμβάνουν τη διοίκηση του στρατοπέδου. Έχουν επιζήσει 21.000 κρατούμενοι για να δουν την απελευθέρωσή τους και την άφιξη του αμερικανικού στρατού.
Από τον Ιανουάριο του 1945 μέχρι τις 11 Απριλίου 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο. Μετά την απελευθέρωση, εκατοντάδες ακόμη πεθαίνουν από τις κακουχίες του εγκλεισμού και της κακομεταχείρισης.

Υπολογίζεται πως από το 1936 έως το 1945, 56.000 άνθρωποι άφησαν την τελευταία πνοή τους κάτω από τραγικές συνθήκες, στο στρατόπεδο όπου βρισκόταν η περίφημη βελανιδιά του Γκαίτε, που στον ίσκιο της εμπνεόταν ο σπουδαίος Γερμανός ποιητής! Πέντε μέρες μετά την είσοδο των αμερικανών στρατιωτών στον τόπο του μαρτυρίου, με διαταγή του διοικητή της πόλης 1000 πολίτες της Βαϊμάρης οδηγούνται στο Buchenwald για να δουν τα απομεινάρια των φρικαλεοτήτων των Ναζί.
Να σημειώσουμε ότι το Buchenwald συνέχισε τη λειτουργία του και μετά την απελευθέρωση. Απλά άλλαξαν οι δεσμοφύλακες και οι κρατούμενοι· τον πρώτο ρόλο είχαν οι Σοβιετικοί και τον δεύτερο αρχικά Γερμανοί εγκληματίες πολέμου και στη συνέχεια πολιτικοί κρατούμενοι αντίπαλοι του σταλινικού καθεστώτος. Ο θάνατος συνέχισε να… εμπνέει στον ίσκιο της βελανιδιάς του Γκαίτε!
Και κάτι για τη θρυλική βελανιδιά: Ο Αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος εβραϊκής καταγωγής Γιόζεφ Ροτ έχει γράψει στο τελευταίο του χειρόγραφο πριν πεθάνει από κίρρωση του ήπατος στο Παρίσι: «Το Μπούχενβαλντ δεν το έλεγαν πάντα Μπούχενβαλντ, αλλά, Έτερσμπεργκ. Μ’ αυτό το όνομα ήταν μάλιστα κάποτε διάσημο μεταξύ των μυημένων στην Ιστορία της Λογοτεχνίας: Εκεί συναντούσε ο Γκαίτε την κυρία φον Στάιν κάτω από μια γέρικη όμορφη βελανιδιά. Η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα... Όταν λοιπόν άρχισαν να κόβουν δέντρα στο Μπούχενβαλντ, στο Έτερσμπεργκ εννοώ, για να χωρέσουν στη νότια πλευρά ένα μαγειρείο, στη βόρεια πλευρά ένα πλυσταριό για τους εγκλείστους του στρατοπέδου, τη βελανιδιά δεν την έκοψαν: Τη βελανιδιά του Γκαίτε, τη βελανιδιά της κυρίας φον Στάιν. Οι γερμανικές βελανιδιές, κάτω από τις οποίες καθόταν ο Γκαίτε με την κυρία φον Στάιν, έχουν λοιπόν σωθεί χάρη στο Νόμο περί Προστασίας της Φύσης και βρίσκονται ανάμεσα στο μαγειρείο και στο πλυσταριό του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης»…

αμερικανικός στρατόςΓερμανίαστρατόπεδο μαζικής εξόντωσηςΝαζίειδήσεις τώραστρατόπεδα συγκέντρωσης