Σαν Σήμερα|29.05.2022 00:00

Τραγωδία του Χέιζελ: Νεκροί, τραυματίες, ποδόσφαιρο, τελικός και Λίβερπουλ

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Μαΐου του 1985 συντελείται η Τραγωδία του Χέιζελ – Η Λίβερπουλ και τότε πρωταγωνίστρια. 

Ο κόσμος ολόκληρος - τότε - έμεινε άναυδος παρακολουθώντας όσα συνέβησαν στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, μια ώρα πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Γιουβέντους: 39 οπαδοί σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται από επεισόδια στις κερκίδες. Οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους οπαδούς της Γιουβέντους, που οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνθλίβονται από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος κατέρρευσε και πολλοί αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Ωστόσο 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 500 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η «καλή μέρα» είχε φανεί από το πρωί. Άγγλοι χούλιγκαν σεργιάνιζαν στις Βρυξέλλες σε ομάδες, έπιναν μέχρι λιποθυμίας στις παμπ και σέρνονταν μεθυσμένοι στους δρόμους· οι αστυνομικοί μάταια προσπαθούσαν να τους περιορίσουν ή να τους συνετίσουν. Από μέρες πριν είχαν εκφραστεί ανησυχίες για το στάδιο, ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, ότι ήταν πολλές εξέδρες σχεδόν υπό κατάρρευση και ότι πολλοί το θεωρούσαν επικίνδυνο για να αντέξει στην επέλαση χιλιάδων μαινόμενων οπαδών. Ουδείς από τους ιθύνοντες της ΟΥΕΦΑ έδωσε σημασία… Και οι μάχες άρχισαν: Οπαδοί της Λίβερπουλ εισέβαλαν στο στάδιο, λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα του αγώνα, εκμεταλλευόμενοι τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, έσπασαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα και με μαχαίρια και μπουκάλια στα χέρια επιτέθηκαν στους οπαδούς της Γιουβέντους στην ουδέτερη ζώνη. Οι Ιταλοί δεν έμεινα απαθείς· απάντησαν με αντεπίθεση.
Στις εξέδρες υπολογίζεται ότι βρίσκονταν εκείνη την ώρα περίπου 60.000 άνθρωποι. Από αυτούς οι περισσότεροι, πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους οπλισμένους οπαδούς. Τότε ήταν που οι Ιταλοί, οπαδοί της Γιουβέντους αποφάσισαν να χτυπήσουν τους Άγγλους. Ένας τσιμεντένιος τοίχος κατέρρευσε και το πεδίο της μάχης άρχισε να γεμίζει νεκρούς. Μαχαιρώματα, μάχες σώμα με σώμα, οιμωγές, κραυγές απόγνωσης, νεκροί, τραυματίες... Αίμα και χάος παντού. Και τα ασθενοφόρα αργοπορημένα έφερναν από μακριά τον ήχο του θανάτου. Και ξαφνικά όλα τέλειωσαν. Σαν στο βαλτωμένο πεδίο της μάχης, ο ένας βασιλιάς να είχε πέσει νεκρός και οι υπόλοιποι να αποχωρούσαν…

Καμιά ενσυναίσθηση!

Η ψυχρή και χρηματόδουλη ΟΥΕΦΑ δεν σεβάστηκε νεκρούς και χαροκαμένους συγγενείς και έδωσε εντολή να γίνει ο αγώνας. Τώρα ποιος θυμάται ότι νίκησε η Γιουβέντους και ότι ο προκλητικός Πλατινί πανηγύρισε έξαλλα το γκολ του, ενώ ακόμη ο θρήνος των τραυματιών και οι τελευταίες ανάσες των νεκρών ακούγονταν στις εξέδρες; Κάποιοι είπαν ότι οι παίκτες «δεν γνώριζαν»· ψέμα!

Ένα μήνα αργότερα, ανακοινώθηκαν από την UEFA οι ποινές στους εμπλεκόμενους: Στους Βέλγους απαγορεύτηκε να αναλάβουν οποιαδήποτε ποδοσφαιρική διοργάνωση για τα επόμενα τρία χρόνια. Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τη Γιουβέντους και επ' αόριστον αποκλεισμός (αργότερα μετατράπηκε σε πενταετής) όλων των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τριετής τιμωρία για τη Λίβερπουλ...

Χέιζελτραγωδίαειδήσεις τώρατελικός Champions Leagueνεκροί