Σαν Σήμερα|03.07.2022 00:05

Έγκλημα Πολέμου: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν επιβατικό αεροσκάφος με 290 επιβαίνοντες, είπαν συγγνώμη και παρασημοφόρησαν τον υπεύθυνο

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 3 Ιουλίου του 1988, ένα επιβατικό αεροπλάνο με 290 επιβάτες γυναίκες, άνδρες και παιδιά, καταρρίφθηκε… κατά λάθος από το αμερικανικό καταδρομικό USS Vincennes!
Το επιβατικό αεροπλάνο, το οποίο βρισκόταν στον ιρανικό εναέριο χώρο, είχε εσφαλμένα ταυτοποιηθεί ως μαχητικό.
Έλα καημένε, ένα μικρό λαθάκι ήταν…

Τον Ιούλιο του 1988 το Ιράν και το Ιράκ βρίσκονταν στη μέση ενός σκληρού πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ πολλών χωρών που είχαν στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή για να προστατεύσουν τη μεταφορά πετρελαίου. Προστασία παντού και πάντα…
Στις 3 Ιουλίου 1988, το USS Vincennes, υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Ουίλιαμ Ρότζερς, ενεπλάκη σε αρκετές αψιμαχίες με ιρανικά σκάφη. Ο Ρότζερς είχε τη φήμη του επιθετικού αξιωματικού και πολλές φορές έκανε του κεφαλιού του. Τότε ήταν που το ιρανικό αεροσκάφος - ένα Airbus A300 - αναχώρησε από το Bandar-e Abbas του Ιράν με κατεύθυνση προς το Ντουμπάι. Τα μέλη του πληρώματος στο Vincennes άρχισαν αμέσως να παρακολουθούν το αεροσκάφος, που ας σημειωθεί είχε απογειωθεί από αεροδρόμιο που χρησιμοποιούνταν τόσο από στρατιωτικά όσο και από εμπορικά αεροσκάφη.

«Ένα λυπηρό ατύχημα»...

Έπειτα από πολλές προειδοποιητικές κλήσεις (λένε...) που δεν εισακούστηκαν, το Vincennes εκτόξευσε δύο πυραύλους καταστρέφοντας το αεροπλάνο και σκοτώνοντας όλους όσοι επέβαιναν!
Αμέσως μετά το συμβάν, όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατάλαβαν τη γκάφα τους, ανέφεραν ότι το ιρανικό αεροσκάφος κατέβαινε γρήγορα και κατευθυνόταν προς το Vincennes και ότι η πτήση 655 της Iran Air δεν ήταν εντός της προκαθορισμένης διαδρομής. Ωστόσο, μια έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στις 28 Ιουλίου 1988 διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Στο τέλος, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν «ένα τραγικό και λυπηρό ατύχημα».

Αποτέλεσμα; Οικογένειες 290 ανθρώπων ακόμα θυμούνται και θρηνούν και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απένειμε στον πλοίαρχο Ουίλιαμ Ρότζερς το μετάλλιο «Legion of Merit» για την «εξαιρετική υπηρεσία» του κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον Περσικό Κόλπο!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες «εξέφρασαν βαθιά λύπη» για την κατάρριψη της πτήσης 655 της Iran Air, συμφώνησαν να πληρώσουν 61,8 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες των θυμάτων και το Ιράν απέσυρε μήνυση του.Επιμύθιο: Δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, υπάρχουν δυνατοί και αδύναμοι… Έτσι;

αεροπλάνοΗΠΑΙράκκατάρριψηΙράνειδήσεις τώρα