Σαν Σήμερα|12.07.2022 00:05

Μέγας Ναπολέων: Το πρώτο του Βατερλώ ήρθε από ένα κοπάδι κουνέλια

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 12 Ιουλίου του 1807, ο Μέγας Ναπολέων τράπηκε σε φυγή από ένα κοπάδι κουνέλια!

Η επικράτεια του Ναπολέοντα Βοναπάρτη απλωνόταν στην Ευρώπη από τα σύνορα με τη Ρωσία μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Λίγες μέρες πριν είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Τίλσιτ με τον Ρώσο Τσάρο, συμβολικά, πάνω σε μία σχέδια στη μέση του ποταμού Νέμαν, βάσει της οποίας μοίραζαν την ήπειρο και σφράγισαν την ειρήνη μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.
Ήταν 12 Ιουλίου του 1807, όταν ο ισχυρότερος άντρας του τότε κόσμου βίωσε την ταπείνωση, όχι από εχθρικό στρατό όχι από μακιαβελικές ίντριγκες και σίγουρα όχι από κάποιον ισχυρό αντίπαλο, αλλά από ένα κοπάδι κουνέλια! Μιλάμε για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τον Μέγα Ναπολέοντα, τον Αυτοκράτορα της Γαλλίας και κατακτητή της μισής Ευρώπης.

Έχοντας κυριαρχήσει στην Ευρώπη όπως κανείς άλλος από την εποχή των Ρωμαίων, ήταν καιρός ο Ναπολέων να το γιορτάσει. Ο αρχηγός του επιτελείου του, οργάνωσε ένα κυνήγι. Προετοιμάστηκε ένα πλούσιο πικ-νικ ενώ παγανιέρηδες, γεμιστές και άλλο προσωπικό για το κυνήγι έτρεχαν γύρω από τους υψηλά ιστάμενους.

Επίθεση στον Αυτοκράτορα!

Τα θηράματα εκείνη την ημέρα θα ήταν κουνέλια. Υπεύθυνοι είχαν μαζέψει χιλιάδες από αυτά, με σκοπό να τα απελευθερώσουν και να τα κατευθύνουν στο σημείο που περίμεναν οι κυνηγοί.
Μόλις απελευθερώθηκαν τα μικρά τρωκτικά από τα κλουβιά τους, έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμεναν όλοι: Αντί να τρέξουν τρομοκρατημένα, κατευθύνθηκαν προς τον Αυτοκράτορα! Το νευρικό γέλιο γρήγορα μετατράπηκε σε τρόμο καθώς τα χνουδωτά «θηρία» άρχισαν να ανεβαίνουν στα πόδια του γάλλου κατακτητή. Οι άνδρες του Ναπολέοντα προσπάθησαν να τα διώξουν με ραβδιά, αλλά το κοπάδι ήταν αδύνατο να τιθασευτεί.
Επιδεικνύοντας μία στρατηγική δεινότητα της οποίας στερούνταν οι αντίπαλοί του στο πεδίο της μάχης, τα κουνέλια του επιτέθηκαν σε συντριπτικό αριθμό και ο Ναπολέων το έβαλε στα πόδια. Κυνηγημένος από τα κουνέλια πήδηξε μέσα στην άμαξα του και οδηγήθηκε σε απόσταση ασφαλείας.

Έξυπνα, σχεδόν σαν να είχαν μελετήσει τις στρατιωτικές τεχνικές του Ναπολέοντα, τα κουνέλια χωρίστηκαν σε δύο… συντάγματα και κατευθύνθηκαν αποφασιστικά προς την άμαξα του Ναπολέοντα. Οι αμαξάδες χρησιμοποίησαν τα μαστίγια τους για να τους φοβίσουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Κάποια θαρραλέα κουνέλια κατάφεραν να πηδήξουν μέσα στην άμαξα και μόνο όταν η άμαξα τέθηκε σε κίνηση, τα κουνέλια παραδέχθηκαν την ήττα τους. Οι λίγοι εισβολείς πετάχτηκαν από το παράθυρο.
Αποδείχθηκε αργότερα πως επρόκειτο για κουνέλια που είχαν εκτραφεί στις γύρω φάρμες και βλέποντας το Ναπολέοντα, μάλλον νόμιζαν πως ήταν εκείνος που θα τα τάιζε. Για την Ιστορία να πούμε ότι ο διοργανωτής εκείνης της μνημειώδους ημέρας, ο επικεφαλής του Επιτελείου του Ναπολέοντα Λουί-Αλεξάντρ Μπερτιέ πέθανε μια μέρα πριν από τη μάχη του Βατερλώ. Πόσες ήττες πια να δει στη ζωή του;

ειδήσεις τώραΝαπολέων Βοναπάρτηςκουνέλι