Σαν Σήμερα|24.07.2022 00:05

Ο Ροζ Πάνθηρας πενθεί: Πεθαίνει ο θρυλικός Επιθεωρητής Κλουζό, Πίτερ Σέλερς, μόλις 55 χρονών

Newsroom

Τον Ροζ Πάνθηρα τον απόλαυσε η γενιά του ’60 και οι επόμενες γενιές συνεχίζουν να γελούν με τις γκάφες του Επιθεωρητή Κλουζό κατά κόσμον Πίτερ Σέλερς, που έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα 24 Ιουλίου του 1980 από καρδιακή προσβολή.

Ο Πίτερ Σέλερς είχε γεννηθεί το 1925 στο Σάουθσι του Πόρτσμουθ. Η οικογένειά του ήταν καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε βαριετέ με αποτέλεσμα ο μικρός Πίτερ να ασχοληθεί με τη μουσική αρχικά. Σε ηλικία 16 ετών, ο Σέλερς περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο με αρκετά σύνολα τζαζ.

Και συνέχισε με τη μουσική: ηχογράφησε δύο σόλο άλμπουμ με κωμικά τραγούδια για την EMI Parlophone, ενώ το 1960 ηχογράφησε ένα άλμπουμ με την διάσημη ιταλίδα Σοφία Λόρεν, (την οποία ερωτεύτηκε με πάθος) με τίτλο «Peter & Sophia». Έγινε διάσημος στην Αγγλία με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ray’s A Laugh» του BBC και εκτοξεύτηκε όταν συνάντησε τ’ «αδέλφια» Goons...

Και κάποια στιγμή αρχίζει η κινηματογραφική πορεία προς τη δόξα. Ο Πίτερ Σέλερς, γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών και παγκοσμίως διάσημος με σπουδαία φλέβα κωμικού. Άρχισε απ΄τη «Συμμορία των Πέντε» και συνέχισε με «Το ποντίκι που βρυχάται» και τη «Λολίτα».

Ο Πάνθηρας που βρυχάται...

Κι έρχεται το 1963 η στιγμή του Ροζ Πάνθηρα. Και να σκεφτεί κανείς ότι πήρε τον ρόλο, μετά την άρνηση του Πίτερ Ουστίνοφ να συμμετάσχει στην ταινία. Δίπλα στον ανεπανάληπτο Σέλερς, οι εξαιρετικοί Ντέιβιντ Νίβεν, Καπισίν, Κλάουντια Καρντινάλε και Ρόμπερτ Βάγκνερ. Η μαγική μπαγκέτα του Μπλέικ Έντουαρτς απογειώνει την καριέρα του Σέλερς.
Η δεύτερη ταινία, τον επόμενο χρόνο, «Λαγωνικό 24 Καρατίων», θα είναι ακόμη καλύτερη, θα φτάσει το απόλυτο, με αναρχικό πνεύμα, όπου οι αυτοσχεδιασμοί του Σέλερς είναι ικανοί να γκρεμίσουν από τα γέλια τους κινηματογράφους. Στο καστ θα μπει και ο αξιαγάπητος Χέμπερτ Λομ, που ζει για να εξολοθρεύσει τον Κλουζό, καθώς και ο έμπειρος Τζορτζ Σάντερς και η σέξι και γλυκύτατη Έλκε Σόμερ. Θα ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις πετυχημένες ταινίες με τον Κλουζό. Στο ενδιάμεσο, όμως, υπήρξε και το αριστούργημα της πλούσιας κινηματογραφικής πορείας του Έντουαρντς, το περίφημο «Πάρτι» (1968), όπου ο Αμερικάνος σκηνοθέτης δίνει μια περίτεχνη πλατφόρμα στην οποία ο Πίτερ Σέλερς ξεδιπλώνει, με έναν ιδιοφυή τρόπο, έναν αθάνατο χαρακτήρα, που για πάντα θα μας θυμίζει μια εποχή αναρχίας, χίπικης ιλαρότητας, αγάπης και κατανόησης, η οποία μοιάζει σαν να μην υπήρξε ποτέ και πως έρχεται από ένα ουτοπικό μέλλον.
Ο Σέλερς στο ρόλο ενός Ινδού κομπάρσου ηθοποιού, προσκαλεσμένος - κατά λάθος - στο πάρτι ενός μεγιστάνα του Χόλιγουντ, του οποίου έχει τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα το πολυέξοδο φινάλε της τελευταίας του ταινίας, θα του καταστρέψει και την άψογα οργανωμένη εκδήλωση στην υπερσύγχρονη βίλα.

Ερμηνείες για Όσκαρ

Ανεπανάληπτη και η ερμηνεία του στην ταινία « SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» όπου για την ερμηνεία του προτάθηκε για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου. Το «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς» χαρίζει στον Σέλερς μια Χρυσή Σφαίρα και μια ακόμα υποψηφιότητά του για Όσκαρ. Το φινάλε του ήταν με «Τα σατανικά κόλπα του Φου Μαντσού», μια από τις χειρότερες ταινίες του. Ο Σέλερες έκανε τέσσερις γάμους με τέσσερις καλλονές: την Αν Χάου, την Μπριτ Έκλαντ, τη Μιράντα Κουόρι και τη Λιν Φρέντερικ.

Στις 24 Ιουλίου του 1980, ο Πίτερ Σέλερς πέθανε από καρδιακή προσβολή. Αλλά δεν ήταν η πρώτη του, ήταν η 15η! Είχε ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο το 1977, αλλά και το 1964, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του Μπίλι Γουάιλντερ «Φίλα με κουτέ» ο Σέλερς υπέστη μια σειρά από 13 καρδιακές προσβολές σε διάστημα λίγων ημερών. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε πεθάνει για ενάμιση λεπτό! Ο Σέλερς, όταν βγήκε από το νοσοκομείο, εγκατέλειψε τα γυρίσματα και επέστρεψε στην Αγγλία.

ειδήσεις τώραθάνατοςΠίτερ ΣέλερςΧόλιγουντηθοποιός