Σαν Σήμερα|17.09.2022 00:00

Το ποδόσφαιρο είναι πόλεμος: Η μεγαλύτερη τραγωδία σε γήπεδο της Τουρκίας με 43 νεκρούς

Newsroom

Όποιος διαφωνεί ότι το ποδόσφαιρο είναι πόλεμος πλανάται πλάνην οικτράν, που λένε. Το ποδόσφαιρο κρύβει μίσος, μισαλλοδοξία, ακρότητες, πάθος, εκρήξεις και καμιά φορά καταμετρώνται και νεκροί. Ο πόλεμος; Ίδια χαρακτηριστικά!

Λοιπόν μια μέρα σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου του 1967, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση. Γιατί; Γιατί στην πατρίδα του είχε πόλεμο… ποδόσφαιρο πιο σωστά.

Οι αντίπαλοι ήταν οι Σιβάσπορ και Καϊσερίσπορ. Σεβάστεια εναντίον Καισάρειας δηλαδή. Το μίσος ανάμεσα στις δύο πόλεις είναι παροιμιώδες στην Τουρκία. Η Καισάρεια ήταν – τότε κι ακόμη – μια βιομηχανική πλούσια πόλη στο κέντρο της τουρκικής επικράτειας και η Σεβάστεια η πόλη που τροφοδοτούσε με εργατικά χέρια την Καισάρεια. Μίσος και φθόνος. Κι όταν γινόταν ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των δύο πόλεων; Ο εμφύλιος είναι λίγο για να τον χαρακτηρίσεις κάποιος.

Καϊσερίσπορ και Σίβασπορ θα μονομαχούσαν στις 17 του Σεπτέμβρη. Μια εβδομάδα πριν οι Τούρκοι είχαν πάρει μια γεύση μάχης όταν στο ματς Καϊσερί Χαβαγκιουζιού και Σίβας Ντιόρτ Εβλιούτ είχε προκληθεί σύρραξη.
Πάνω από 5.000 οπαδοί της Σίβασπορ θα εκστράτευαν στην Καισάρεια, δυο ώρες μακριά από τη Σεβάστεια με ιδιωτικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, και τρένα. Κάποιοι… κομάντος είχαν πέσει στα μετόπισθεν από την προηγούμενη μέρα και είχαν προετοιμάσει το έδαφος, προκαλώντας επεισόδια, τραυματισμούς και ένταση στους δρόμους της Καισάρειας.

Και έρχεται η ώρα του αγώνα.Το «Καϊσερί Ατατούρκ» θύμιζε πεδίο μάχης του Μάντζικερτ…
Μετά 20 λεπτά αγώνα η Καϊσερίσπορ πετυχαίνει γκολ. Τότε είναι που αρχίζουν οι πρώτοι… βομβαρδισμοί από οπαδούς της γηπεδούχου προ στους «φιλοξενούμενους». Η ατμόσφαιρα γίνεται, λεπτό με το λεπτό, όλο και πιο εκρηκτική.

Στο Β’ ημίχρονο ο διαιτητής διαβλέποντας την έκρυθμη κατάσταση διακόπτει τον αγώνα. Και τότε οι οπαδοί της Καϊσερίσπορ επιτίθενται! Οι ταξιδιώτες από τη Σεβάστεια υποχωρούν προς τις εξόδους, που όμως είναι ερμητικά κλειστές. Και το κακό δεν αργεί να γίνει. Νεκροί 38! Από ποδοπάτημα, ασφυξία, κι από μάχες σώμα με σώμα. Οι πόρτες κάποτε ανοίγουν.
Και οι πολίτες της Σεβάστειας ξεχύνονται στους δρόμους της Καισάρειας. Φωτιά και πανικός. Αυτοκίνητα παραδίδονται στις φλόγες, περαστικοί ξυλοκοπούνται και σαν να μην έφταναν αυτά, από τη Σεβάστεια στέλνονται ενισχύσεις!

Οδηγοί φορτηγών, μαθαίνοντας τη μάχη στην Καισάρεια, μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους και τραβούν για τη μισητή πόλη. Η αστυνομία προλαβαίνει και στήνει μπλόκα.
Στην ίδια τη Σεβάστεια, κάτοικοι που κατάγονται από την Καισάρεια προπηλακίζονται ή βλέπουν περιουσίες τους να καίγονται.
Στην Καισάρεια πεθαίνουν ακόμα τρεις άνθρωποι. Οι νεκροί 43! Τραυματίες πάνω από 600. Οι Αρχές συλλαμβάνουν 11. Οι δρόμοι κλείνουν. Οι δυο πόλεις κλείνουν τα σύνορά τους!
Ο παίκτης που είχε πετύχει το γκολ, Κιουτσούκ Οκτάι θα πει αργότερα: Καλύτερα να είχα σπάσει το πόδι μου… Έκλαιγα όλη νύχτα για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους».

Ο πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πήρε τηλέφωνο τον Μπρέζνιεφ και του είπε: «Άκυρο το ταξίδι, έχω πόλεμο»…

Τιμωρίες; Αποκλεισμός της έδρας για 17 αγωνιστικές και απαγόρευση νέας συνάντησης για τα επόμενα 5 χρόνια (το 2ο ημίχρονο της μάχης έγινε στην Άγκυρα το 1968 με νικήτρια την Καϊσερίσπορ με το γκολ από το 1967…).
Όταν στην 10ετία του ’90 Καϊσερίσπορ και Σίβασπορ μονομάχησαν ξανά, δεν μίλησε κανείς… Οι νεκροί είχαν επιβάλει τη σιωπή τους.

ειδήσεις τώραποδόσφαιροΤουρκίασαν σημερατραγωδία