Σαν Σήμερα|07.11.2022 00:00

Φρανκλίνος Ρούσβελτ: Ποιο ήταν εκείνο το ρεκόρ που τον έκανε να ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους προέδρους των ΗΠΑ

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Νοεμβρίου του 1944, ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Ρούσβελτ κατέχει ένα ρεκόρ, που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους προέδρους των ΗΠΑ. Και το ρεκόρ του δεν είναι το ότι δεν ήταν γραφτό να τελειώσει ομαλά τη θητεία του στον προεδρικό θώκο· αφού εξελέγη το 1944, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του, θα άφηνε την τελευταία του πνοή από εγκεφαλικό επεισόδιο και ο Χάρι Τρούμαν θα έπαιρνε τη σκυτάλη στην προεδρία.

Όμως ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ πριν «φύγει» ανάμεσα στους καπνούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν δονήσει τη Γη η έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας, πρόλαβε και κατέκτησε ένα ρεκόρ, που θα μείνει (σχεδόν) σίγουρα ακατάρριπτο! Ποιο ήταν αυτό;

Ο Ρούσβελτ είναι ο πρώτος και ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που εξελέγη τέσσερις συνεχόμενες φορές!
Πολλοί πρόεδροι είχαν επιδιώξει την επανεκλογή τους για τρίτη συνεχόμενη θητεία, αλλά έμειναν με την προσπάθεια. Ο Ρούσβελτ, εκμεταλλευόμενος τις καταστάσεις (Ύφεση, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) όχι μόνο επανεξελέγη τρεις φορές, αλλά τόλμησε και τέταρτη και νίκησε ξανά.

Οι (σοφοί) αμερικανοί νομοθέτες, όταν είδαν το ρεκόρ του Ρούσβελτ διέκριναν μια υπερβολή και υποστηρίζοντας ότι τα όρια θητείας ήταν απαραίτητο να περιοριστούν για να κρατηθεί υπό έλεγχο η κατάχρηση εξουσίας έβαλαν φρένο στους επόμενους. Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Ρούσβελτ, το Κογκρέσο ψήφισε την 22η Τροποποίηση, περιορίζοντας τους προέδρους σε δύο θητείες. Η τροποποίηση επικυρώθηκε το 1951.

Οι περισσότεροι από τους νομοθέτες του Συντάγματος ήταν κατά του περιορισμού των ορίων θητείας και, παρόλο που οι τροποποιήσεις που στόχευαν την επιβολή τους, προτάθηκαν περίπου 200 φορές μεταξύ 1796 και 1940 χωρίς να εγκριθούν, οι περισσότεροι των προέδρων δύο θητειών δεν επιδίωξαν να επανεκλεγούν για τρίτη φορά· κάποιοι το τόλμησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ανάμεσά τους, ο Θίοντορ Ρούσβελτ, ο Γούντρο Ουίλσον και ο Χάρι Τρούμαν, που ναι μεν είχε ψηφίσει τον περιορισμό στις δύο θητείες, αλλά ο ίδιος είχε εξαιρεθεί από το νόμο.

Έτσι ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ με 12 χρόνια στον Λευκό Οίκο κι αν ο Θεός το ήθελε θα παρέμενε ακόμα τρία χρόνια, αλλά… Ο Ρούσβελτ κέρδισε την τέταρτη θητεία του όταν νίκησε τον Τόμας Ντιούι με 54% των λαϊκών ψήφων και πέθανε στις 12 Απριλίου του 1945, ακριβώς 11 εβδομάδες μετά την επανεκλογή του.

Και έτσι για τη στατιστική της Ιστορίας, να αναφέρουμε πως οι Αμερικανοί μετρούν με τις ημέρες την θητεία των προέδρων τους. Ο Ρούσβελτ λοιπόν κάθισε στον προεδρικό θώκο 4.422 ημέρες, ενώ οι αμέσως επόμενοι, 12 τον αριθμο, πρόεδροι έχουν κατοικήσει στον Λευκό Οίκο επί 2.922 μέρες. Ο 9ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον είχε την πιο σύντομη θητεία με 31 μόλις ημέρες. Ο Χάρισον πέθανε επίσημα από βαρύ κρυολόγημα. Οι φήμες λένε ότι τον αποτελείωσαν οι γιατροί του...  

ειδήσεις τώραΠρόεδρος των ΗΠΑρεκόρσαν σημερα