Σαν Σήμερα|12.11.2022 00:00

Βίλμα Ρούντολφ: η γυναίκα που νίκησε πρώτα τη μοίρα της και κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Newsroom

Tην έλεγαν Βίλμα Ρούντολφ και έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα, 12 Νοεμβρίου του 1994. Η Ρούντολφ ήταν η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που πάτησε τρεις φορές στο κορυφαίο σκαλοπάτι του βάθρου σε μια μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, εκείνων της Ρώμης το 1960!

Και δεν έμεινε στην Ιστορία μονάχα γι’ αυτό το επίτευγμα της η Ρούντολφ. Ως έφηβη, η αμερικανίδα αθλήτρια δεν μπορούσε καν να περπατήσει δίχως την βοήθεια ορθοπεδικών παπουτσιών.
Η Ρούντολφ είχε γεννηθεί πρόωρα με βάρος μόλις 2 κιλά και ήταν το 20 παιδί από τα 22 του πατέρα της από τους δυο γάμους του!

Η Ρούντολφ παιδί ακόμα, είχε ταλαιπωρηθεί από αρκετές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της οστρακιάς, ενώ έπασχε από βρεφική παράλυση, που προκλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας σε ηλικία πέντε χρονών. Ανάρρωσε από την πολιομυελίτιδα, αλλά της έμεινε παράλυση στο αριστερό της πόδι. Με έντονη τη σωματική αναπηρία για μεγάλο μέρος των παιδικών της χρόνων, η Ρούντολφ έπρεπε να κινείται με ένα στήριγμα ποδιών μέχρι τα 12 της χρόνια.

Σε όποιον έλεγες τότε, ότι αυτό το κοριτσάκι θα κατακτούσε μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες λίγα χρόνια μετά, θα στοιχημάτιζε ό,τι περιουσία είχε πως το πολύ πολύ να περπατούσε ακόμα και θα γελούσε με την πρόβλεψη… Κι όμως. Η Ρούντολφ και η μητέρα της το έβαλαν σκοπό να περπατήσει κανονικά η μικρή. Και μετά μια επίπονη προσπάθεια δύο χρόνων, έπειτα από θεραπείες και καθημερινό μασάζ, η μικρή Ρούντολφ πέταξε το ορθοπεδικό παπούτσι και άρχισε να βαδίζει όπως ένα υγιές παιδί.

Η Ρούντολφ έμενε τα πρώτα χρόνια της στο σπίτι λόγω των συχνών ασθενειών που την έκαναν να χάσει το νηπιαγωγείο και την πρώτη δημοτικού. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο λύκειο, η Ρούντολφ έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί, τη Γιολάντα, που γεννήθηκε το 1958. Κι όταν πάτησε δυνατά στα πόδια της, η Ρούντολφ άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό. Στην αρχή μπάσκετ κι έπειτα στίβο.

Ήταν μόλις 16 χρονών η Ρούντολφ, όταν προκρίθηκε να αγωνιστεί στα 200 μέτρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη· ήταν τότε το νεότερο μέλος της ομάδας των ΗΠΑ. Η Ρούντολφ δεν τα κατάφερε να περάσει στους ημιτελικούς, αλλά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα της σκυταλοδρομίας στα 4Χ100. Όταν γύρισε η 16χρονη αθλήτρια στο σχολείο της καμαρώνοντας για το μετάλλιό της, υποσχέθηκε πως: «στους επόμενους Αγώνες θα πάρω χρυσό».

Και τέσσερα χρόνια μετά η Ρούντολφ ήταν πρώτη στα 100, τα 200 και στην σκυταλοδρομία 4Χ100. Ήταν η πρώτη αμερικανίδα αθλήτρια που κέρδιζε τρία χρυσά μετάλλια σε μια διοργάνωση.
Την είπαν Ανεμοστρόβιλο και Πιο Γρήγορη Γυναίκα στη Γη, όμως η Ρούντολφ πατούσε γερά στα πόδια της πια και δεν πετούσε στα σύννεφα. Ήταν πανέμορφη, ήταν η Βασίλισσα των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η Πρωταγωνίστρια, αλλά η ίδια και οι δικοί της γνώριζαν το πόσο είχε κοπιάσει για να νικήσει πριν από όλους τη σκληρή μοίρα της.
Πάνω από 2000 άνθρωποι την υποδέχτηκαν στην πόλη της και την αποθέωσαν! Έγινε το πρότυπο για τις αμερικανίδες, έγινε η εμβληματική γυναίκα που ξεπέρασε τον εαυτό της, όμως η Ρούντολφ δεν ήθελε περισσότερη δόξα…
Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες – το 1964 στο Τόκιο - αν και ήταν μόλις 24 χρονών, δεν πήγε: «Με ικανοποιεί και μου φτάνει η δόξα που έχω ήδη κέρδισε, όπως ο Τζέσι Όουενς», είπε και αποσύρθηκε. Συνέχισε ως δασκάλα, προπονήτρια και μητέρα απολαμβάνοντας τον σεβασμό της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας.

Τον Ιούλιο του 1994, η Ρούντολφ διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο· είχε επίσης διαγνωστεί με καρκίνο στον λάρυγγα. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα και πέθανε τέσσερις μήνες μετά, στις 12 Νοεμβρίου του 1994, σε ηλικία 54 ετών. Η Βίλμα Ρούντολφ έμεινε στην Ιστορία για τα εμπόδια που πέρασε στη ζωή της και τη δύναμη που την κράτησε κορυφαία μέχρι τέλους!

ειδήσεις τώραστίβοςΟλυμπιακοί ΑγώνεςΗΠΑσαν σημεραθάνατος