Σαν Σήμερα|19.11.2022 00:00

Πελέ: Στέφεται Αθλητής του Αιώνα και περιμένει πια να συναντήσει τον Θεό

Νίκος Τζιανίδης

Πελέ: Μια μέρα σαν σήμερα, 19 Νοεμβρίου του 1999, λίγες εβδομάδες πριν τα ημερολόγια γράψουν 2000, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, έπειτα από ψηφοφορία τον ανακήρυξε ως τον Κορυφαίο Αθλητή του 20ου Αιώνα.
Τριάντα χρόνια πριν, μια μέρα σαν σήμερα πάλι, 19 Νοεμβρίου του 1969, ο Αθλητής του Αιώνα πετύχαινε το 1000ο του γκολ!

Το 1999 επίσης, εξελέγη Ποδοσφαιριστής του Αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS). Και πάλι την τελευταία χρονιά του 20ου αιώνα, το περιοδικό France Football ζήτησε από τους κατόχους της Χρυσής Μπάλας να επιλέξουν τον Ποδοσφαιριστή του Αιώνα και αυτοί «έδειξαν» εκείνον που είχε επιλέξει και το Reuters. Το 1999, εξελέγη Αθλητής του Αιώνα και από τους Αθάνατους της ΔΟΕ - τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Εκείνη τη χρονιά που συνθηκολόγησε ο αιώνας δύο Παγκοσμίων Πολέμων, το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους 100 Πιο Σημαντικούς Ανθρώπους του 20ου Αιώνα! Και χρόνια πολλά πριν από το Μillennium που έφερε τα δώρα της αναγνώρισης, το 1961 συγκεκριμένα, ο της Βραζιλίας είχε ανακηρύξει τον Αθλητή του Αιώνα, ως «Εθνικό Θησαυρό»! Όλα αυτά ήταν ο Πελέ!

Ο Πελέ ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, που δεν μιλούσε πολύ, που είχε τα μάτια χαμηλά όταν τον κοιτούσαν οι Μεγάλοι, που γύριζε το βλέμμα του, όταν του ζητούσαν οι Μικροί, που φιλούσε με σεβασμό το χέρι όταν του έδινε και αγνοούσε το χέρι όταν του γύρευε!

Ο Πελέ ήταν ο ποδοσφαιριστής που έπιασε στις παλάμες του τρία Παγκόσμια Κύπελλα, που πέτυχε 1283 γκολ και μάζεψε τόσο χρυσάφι, που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να το μετρήσει· και καθόλου δεν τον νοιάζει αν στη Βραζιλία φτύνουν στο χώμα όταν ακούσουν το όνομά του. Ο Πελέ λατρεύτηκε από τους Τραπεζίτες και τους λάτρεψε κι αυτός.

Ο Πελέ, λοιπόν, έκλεισε όλους εκείνους τους πομπώδεις τίτλους στο θησαυροφυλάκιό του, και τώρα στα 82 χρόνια του προσμένει πια να συναντήσει τον Θεό. Και ο Μαραντόνα τον περιμένει…

σαν σημεραΜουντιάλειδήσεις τώραποδόσφαιροΠελέ