Σαν Σήμερα|23.11.2022 00:00

Σεισμός στην Ιταλία σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους και κάνει δεκάδες πλούσιους – Μετά τον Εγκέλαδο χτύπησε το Σκάνδαλο

Newsroom

Πρώτα πέρασε ο σεισμός και σκότωσε 2,5 χιλιάδες ανθρώπους κι έπειτα ήρθαν τα παράσιτα και απομύζησαν τα χρήματα των αρωγών. Σκάνδαλο! Ο Εγκέλαδος κόμισε 6,9 Ρίχτερ κι έπειτα η ατιμία εκατομμυρίων, έφερε βαριά αποφορά…

Μεγάλος σεισμός συγκλονίζει την Καμπανία της Ιταλίας και στο πέρασμά του αφήνει πάνω από 250.000 ανθρώπους νεκρούς, τραυματίες και άστεγους! Όμως, οι οιμωγές για την καταστροφή, 10 χρόνια μετά, έγιναν κραυγές οργής για τους καταχραστές, που υπεξαίρεσαν τα μεγάλα χρηματικά ποσά που προορίζονταν για την αρωγή των σεισμοπαθών. Δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα!

Ο σεισμός της Ιρπίνια, όπως έμεινε στα «μητρώα» των μεγάλων φυσικών καταστροφών που χτύπησαν τη Γη, έγινε το απόγευμα (18:34), μια μέρα σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου του 1980 και το μέγεθός του καταγράφηκε στους 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Επίκεντρο ήταν το χωριό Castelnuovo di Conza στην επαρχία του Σαλέρνο στην περιοχή της Καμπανίας της νοτιοδυτικής Ιταλίας.

Πόλεις, στην επαρχία του Αβελίνο, επλήγησαν περισσότερο. Στο Sant'Angelo dei Lombardi σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών από ορφανοτροφείο, και το 80% των κτηρίων της πόλης κατέρρευσε. Στην πόλη Μπαλβάνο έχασαν τη ζωή τους 100 άνθωποι όταν κατέρρευσε μεσαιωνική εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Οι πόλεις Lioni, Conza della Campania (κοντά στο επίκεντρο) και Teora καταστράφηκαν και δεκάδες κτίσματα στη Νάπολη ισοπεδώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας 10ώροφης πολυκατοικίας. Ο σεισμός σκότωσε 2.483 ανθρώπους, τραυμάτισε 7.000, ενώ έμειναν περίπου 250.000 άστεγοι.

Η ιταλική κυβέρνηση ξόδεψε 59 τρισεκατομμύρια λιρέτες για την ανοικοδόμηση, ενώ πολλά κράτη έστειλαν χρηματική βοήθεια. Η Δυτική Γερμανία συνεισέφερε 32 εκατ. δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες 70 εκατ.

Σεισμός σκανδάλου 10 χρόνια μετά

Όμως, εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκαλύφθηκε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς. Από τα δισεκατομμύρια λιρέτες που προορίζονταν για βοήθεια προς τα θύματα και την ανοικοδόμηση, το μεγαλύτερο μέρος εξαφανίστηκε από τα αρμόδια ταμεία αμέσως μετά την κατάθεσή τους από τους αρωγούς, δηλαδή στη 10ετία του 1980.

Από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που γράφτηκε στα επίσημα έγγραφα ότι δαπανήθηκαν για την ανοικοδόμηση των χτυπημένων περιοχών, περίπου 20 δισ. δολάρια δημιούργησαν νέους εκατομμυριούχους στην περιοχή, ενώ 6,4 δισ. δολάρια τα καρπώθηκε η Μαφία, και για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, 4 δισ. δολάρια μπήκαν σε τσέπες πολιτικών. Ε, και τα υπόλοιπα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια (λίγα ήταν;), το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού δηλαδή, δαπανήθηκαν πραγματικά για τις ανάγκες των ανθρώπων που μετρούσαν φρεσκοσκαμμένα μνήματα, ανοιχτές πληγές και ορθάνοιχτα ταβάνια στην αναλγησία… Έτσι για να μην λέμε ότι «αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν»….

σεισμόςσαν σημεραΙταλίανεκροίειδήσεις τώρασκάνδαλο