Σαν Σήμερα|26.11.2022 00:00

Άλλες εποχές: Λόρα Μαρξ και Πολ Λαφάργκ αυτοκτονούν γιατί δεν είχαν να δώσουν κάτι περισσότερο στο Κόμμα

Newsroom

Αυτοκτονία για το Κόμμα; Για να νικήσουν το γήρας; Ήταν ένα πρωινό σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου του 1911, όταν ο κηπουρός που φρόντιζε τα φυτά στο σπίτι των Λαφάργκ κάθισε κεραυνοβολημένος στην πρώτη καρέκλα που βρήκε πλάι του: απέναντί του βρίσκονταν ο Πολ Λαφάργκ και η Λόρα Μαρξ νεκροί!

Η κόρη του Καρλ Μαρξ και ο διάσημος σύζυγός της, το προηγούμενο βράδυ είχαν πιει από ένα ποτήρι κυάνιο, έκλεισαν τα μάτια και νίκησαν τα γηρατειά… Εκείνος ήταν 69 χρονών κι εκείνη 66· είχαν αφήσει πίσω τους τρία παιδιά κι ένα βιβλίο που είχε τίτλο «Το δικαίωμα να είσαι τεμπέλης».

Και οι δυο θάφτηκαν στο νεκροταφείο Pere Lachaise στο Παρίσι. Ο Βλαντιμίρ Λένιν, που εκφώνησε τον επικήδειο των αυτόχειρων, αργότερα θα πει στη σύζυγό του: «Αν κάποιος δεν μπορεί να εργαστεί άλλο για το Κόμμα, πρέπει να μπορεί να δει την αλήθεια κατάματα και να πεθάνει σαν τους Λαφάργκ».

Στην επιστολή αυτοκτονίας που συνυπέγραφαν, οι Λαφάργκ τόνιζαν: «Υγιής στο σώμα και στο μυαλό, τελειώνω τη ζωή μου πριν από τα ανελέητα γηρατειά που μου αφαιρούν τις απολαύσεις και τις χαρές μου τη μία μετά την άλλη. και που με έχουν απογυμνώσει από τις σωματικές και διανοητικές μου δυνάμεις· μπορεί κάποια στιγμή να παραλύσει η ενέργειά μου και να σπάσει η θέλησή μου, κάνοντάς με βάρος για τον εαυτό μου και για τους άλλους. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ζήσω πέρα από τα 70· διόρθωσα το ακριβές έτος της αναχώρησής μου από τη ζωή. Πεθαίνω με την υπέρτατη χαρά να γνωρίζω ότι σε κάποια μελλοντική στιγμή, ο σκοπός στον οποίο είμαι αφοσιωμένος εδώ και σαράντα πέντε χρόνια θα θριαμβεύσει. Ζήτω ο κομμουνισμός! Ζήτω ο διεθνής σοσιαλισμός!»…

Ο Paul Lafargue, ήταν γάλλος - Κουβανός στην καταγωγή - επαναστάτης (μαρξιστής σοσιαλιστής) δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, πολιτικός συγγραφέας και ακτιβιστής. Ήταν γαμπρός του Καρλ Μαρξ έχοντας παντρευτεί τη δεύτερη κόρη του, Λόρα Μαρξ. Γεννημένος στην Κούβα από γονείς Γάλλους και Κρεολούς, ο Λαφάργκ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, με περιόδους στην Αγγλία και την Ισπανία.

Η Λόρα Μαρξ ήταν σοσιαλίστρια - ακτιβίστρια. Με τον σύζυγό της, η Λόρα πέρασαν αρκετές μεταφράζοντας το έργο του Καρλ Μαρξ στα γαλλικά και διαδίδοντας τον μαρξισμό τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, υποστηρίχθηκαν οικονομικά από τον Φρίντριχ Ένγκελς του οποίου κληρονόμησαν μεγάλο μέρος της περιουσίας.
Όταν ο Καρλ Μαρξ είχε διαβάσει Το Δικαίωμα στην Τεμπελιά, είχε σχολιάσει: «Αν αυτό είναι μαρξισμός, εγώ δεν είμαι μαρξιστής…»!

Καρλ Μαρξειδήσεις τώρααυτοκτονίασαν σημερα