Σαν Σήμερα|14.12.2022 00:00

Η γιορτή της μαϊμούς: Μια από τις κορυφαίες υποκρισίες των ανθρώπων

Newsroom

Κάθε χρόνο, μια μέρα σαν σήμερα, 14 του Δεκέμβριου δηλαδή, παραμονή του Αγίου Ελευθερίου, γιορτάζουν οι μαϊμούδες!

Ναι, ναι, οι μαϊμούδες. Όχι οι κάλπηδες, οι κατεργαραίοι ή οι φθηνές απομιμήσεις που οικειοποιούνται ένα ακριβό λογότυπο και κυκλοφορούν ντυμένες αποκριάτικα στην αγορά κι ας μην έχουμε Απόκριες, όχι. Οι μαϊμούδες, τα πρωτεύοντα θηλαστικά από τα οποία προέρχεται ο άνθρωπος, σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, αυτά τα συμπαθή ζώα γιορτάζουν!

Και πλέον – κάποιοι – μπορεί να μην μοιάζουν διόλου με τις μαϊμούδες, όμως η θεωρία υποστηρίζει πως και οι δυο: άνθρωπος και μαϊμούδες, με τους χιμπατζήδες έχουν κοινή καταγωγή.
Την (ανεπίσημη) Ημέρα των Μαϊμούδων, που καθιέρωσαν από το 2000 δυο καλλιτέχνες, γιορτάζουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κολομβία, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία. Και σίγουρα, αυτή την ημέρα δεν την γιορτάζουν οι άμεσα εορταζόμενοι, οι ίδιες μαϊμούδες, οι μαϊμούδες, που βλέπουν τους ανθρώπους να ντύνονται μαϊμούδες, να συμπεριφέρονται σαν τις μαϊμούδες, απορούν με εκείνους που θεωρούν το είδος τους ανώτερο από τις μαϊμούδες…

Και εκεί, στους καταθλιπτικούς ζωολογικούς κήπους, που είναι φυλακισμένα κάθε είδους αγρίμια, οι μορφωμένοι άνθρωποι μιλούν στα παιδάκια και στους άλλους, τους λιγότερο μορφωμένους, για την αξία της ελευθερίας, της προστασίας της άγριας ζωής, την αξία της αγκαλιάς του πολιτισμού στα είδη που κινδυνεύουν «έξω» στο φυσικό τους περιβάλλον. Και εκείνοι που ακούνε, πολύ θαυμάζουν με τα ωραία κι άστοχα λόγια, ταΐζουν τις μαϊμούδες μια σαπισμένη μπανάνα και μαλώνουν τα παιδάκια τους που θέλουν να τις ταΐσουν ακόμα μία: «…κάθισε φρόνιμα γιατί θα σε δώσω να σε φάει εσένα η μαϊμού»!

Και, αύριο, που οι μαϊμούδες δεν θα γιορτάζουν και τα φωτά στους θλιβερούς ζωολογικούς κήπους κάποιες από αυτές θα παγιδευτούν και θα οδηγηθούν στο θάλαμο των επιστημονικών πειραμάτων, θα μολυνθούν με θανατηφόρους ιούς, όπως του Έμπολα, του HIV, της Λύσσας, των δεκάδων ιών της Γρίπης, και πολλές από εκείνες, δεμένες με μια τριχιά θα κλείσουν τα μάτια, θα δουν τη ζούγκλα, που δεν έζησαν, να περνάει από μπροστά τους σαν σύννεφο, θα ακούσουν τις ανάσες των προγόνων τους, που δεν ένιωσαν ποτέ να τους ζεσταίνουν και θα πεθάνουν ήσυχα και σιγαλά από το χέρι που πριν από λίγες ώρες τους χάιδευε το κεφάλι…

Γιατί έτσι είναι οι άνθρωποι αντίθετα με τις μαϊμούδες: τρώνε δίχως να πεινάνε, πίνουν χωρίς να διψούν, μιλούν δίχως να έχουν τίποτα να πουν και σκοτώνουν ό,τι αγαπούν!
Χρόνια πολλά στις μαϊμούδες λοιπόν!

μαϊμούδεςσαν σημεραειδήσεις τώρα