Σαν Σήμερα|17.12.2022 00:00

Ποια ήταν η Ωραία Κοιμωμένη που πέθανε σαν σήμερα και που τρέλανε τον γλύπτη Χαλεπά και τη μισή Αθήνα

Newsroom

Έμεινε στην Ιστορία ως η Ωραία Κοιμωμένη ή η Κοιμωμένη του Γιαννούλη Χαλεπά. Ποια ήταν όμως η καλλονή 19χρονη που όπως έλεγε ο αστικός μύθος «τρέλανε» τον γλύπτη που φιλοτέχνησε το ταφικό μνημείο της, αλλά και τη μισή Αθήνα;

Η Σοφία Αφεντάκη, που πέθανε μια μέρα σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου του 1878, δεν θα πίστευε ποτέ όσο ανέπνεε και χαμογελούσε ότι θα έμενε αθάνατη, χάρη στη σμίλη του Γιαννούλη Χαλεπά.

Το ταφικό μνημείο της Σοφίας Αφεντάκη, Η Ωραία Κοιμωμένη κοσμεί την κεντρική οδό του Α’ Κοιμητηρίου της Αθήνας και δεν υπάρχει περίπτωση διαβάτης να μην σταθεί πλάι του και να μην το χαϊδέψει με τη ματιά του.
Ποια ήταν η Σοφία Αφεντάκη, που όπως λέει ο αστικός μύθος τρέλανε τον Χαλεπά;

Η Σοφία ήταν κόρη του πλούσιου έμπορου Κωνσταντίνου Αφεντάκη, είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1856 και καταγόταν από την Κίμωλο. Οι μύθοι που περιβάλουν τη ζωή της Σοφίας είναι πολλοί και όλοι γοητεύουν. Λέγεται για παράδειγμα ότι ο θάνατός της σε ηλικία 19 χρονών προήλθε από αυτοκτονία. Η νεαρή και όμορφη Σοφία είχε ερωτευτεί έναν ιταλό τενόρο, κάτι που δεν ενέκρινε ο πατέρας της. Η Σοφία ήπιε δηλητήριο και περίμενε τον αγαπημένο της στον άλλο κόσμο. Και ο τενόρος μαθαίνοντας το χαμό της Σοφίας έσπευσε να την συναντήσει με εισιτήριο μια σφαίρα στην καρδιά. Αυτά από τον αστικό μύθο, που πάντα ωραιοποιεί την πεζή πραγματικότητα και προκαλεί συγκίνηση στις κυρίες του καλού κόσμου…

Η αλήθεια όμως είναι λιγότερο ποιητική: η Σοφία Αφεντάκη παραδόθηκε στη μάστιγα της εποχής, την φυματίωση κι όχι στην απογοήτευση από τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Η ιατρική γνωμάτευση του θανάτου της Σοφίας Αφεντάκη από φυματίωση βρίσκεται στα αρχεία του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε, ενώ ο αγαπημένος της τενόρος Μάριο Τζοβάνι πέθανε 30 χρόνια μετά από καρδιακή προσβολή.
Λέγεται ακόμα ότι η νεαρή Σοφία ήταν καλλονή και οι νέοι της εποχής του ποιητή Αχιλλέα Παράσχου έπεφταν στα γόνατα για μια ματιά της.

Επίσης λέγεται πως ο Γιαννούλης Χαλεπάς ερωτεύτηκε το άγαλμά του… Επίσης ακουγόταν ότι ο τηνιακός καλλιτέχνης τρελάθηκε όταν μετά την ολοκλήρωση του γλυπτού διαπίστωσε ότι έκανε λάθος στις διαστάσεις του ανάκλιντρου, καθώς αν η κοπέλα τεντωθεί νοητά, τα πόδια της θα έβγαιναν έξω από το έπιπλο….
Παραμύθια για να ταξιδεύουν στο χρόνο, να γιγαντώνονται να πιάνουν την αλήθεια από το λαιμό και να την πνίγουν στη θάλασσα της καθημερινότητας… Αυτά!

άγαλμαΓιαννούλης Χαλεπάςσαν σημεραειδήσεις τώρακοιμητήριο